Skocz do zawartości
  • 0

Ankh i.....

von Teuto

Pytanie

Napisano

Ostatnie moje znalezisko" nie zdążyłem jeszcze oczyścić z ziemi. Obiekt ten ma następujące wymiary: wys.8cm, szer. 5 cm, grubość w najwęższym miejscu 05 cm i waży 265 g. Odlany jest z brązu, a jego skośna (półokrągła) podstawa sugeruje że jest niezależną częścią jakiejś (?) całości. Data powstania nie jest w tym przypadku ważna. Chodzi mi głównie o odczytanie" treści symbolicznych. Z jednej strony mamy ów Ankh, to jest forma noszonego krzyża ( głównie w prawej dłoni) przez egipskie" boginie którego symboliczne (?) znaczenie znam. Z drugiej natomiast.... no właśnie co to może symbolizować i dlaczego umieszczono go/to razem z tym Ankh'em Mam pewien pomysł ale powstrzymam się z nim by niczego nie sugerować. Interesujących się egiptologią" czy nawet ezoteryką proszę o (ewentualną) pomoc w rozwikłaniu tej zagadki (?). Na pierwszym zdjęciu strona prawa".
Pozdrawiam.

PS :wyprzedzając ewentualne pytania odpowiadam: znaleziono w Europie :)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No nie zupełnie z epoki kamienia - znali i uzywali np. dłut z miedzi. Przypuszczalnie znali też prąd -> zidentyfikowano naczynia które mogły być bateriami (oczywiście nie takimi jak współczesne). Zaś co do budowy piramid, to jeden z naszych rodaków (niestety nazwiska zapomniałem) przedstawił teorię że do wciągania bloków wystarczył, zamiast budowania rampy, zstaw dźwigni. Tenże człowiek wysunął hipotezę że zamiast w pocie czoła pchac bloki po balach drzewnych - mogli zamykać" je w szkielecie o kształcie kuli - i po prosty przetaczać w wybrane miejsce. Egipcjanie na co dzień wszak obserwowali małe skarabeusze prztaczające duże kule tego co skarabeusz lubi najbardziej - a byli dobrymi obserwatorami przyrody i potrafili wyciągać wnioski. A PO ZA TYM LUD KTÓRY WYNALAZŁ I PRODUKOWAŁ BROWAR MUSIAL BYĆ WIELKI : ))
Napisano

Ostatnie moje znalezisko" nie zdążyłem jeszcze oczyścić z ziemi. Obiekt ten ma następujące wymiary: wys.8cm, szer. 5 cm, grubość w najwęższym miejscu 05 cm i waży 265 g. Odlany jest z brązu, a jego skośna (półokrągła) podstawa sugeruje że jest niezależną częścią jakiejś (?) całości. Data powstania nie jest w tym przypadku ważna. Chodzi mi głównie o odczytanie" treści symbolicznych. Z jednej strony mamy ów Ankh, to jest forma noszonego krzyża ( głównie w prawej dłoni) przez egipskie" boginie którego symboliczne (?) znaczenie znam. Z drugiej natomiast.... no właśnie co to może symbolizować i dlaczego umieszczono go/to razem z tym Ankh'em Mam pewien pomysł ale powstrzymam się z nim by niczego nie sugerować. Interesujących się egiptologią" czy nawet ezoteryką proszę o (ewentualną) pomoc w rozwikłaniu tej zagadki (?). Na pierwszym zdjęciu strona prawa".
Pozdrawiam.

PS :wyprzedzając ewentualne pytania odpowiadam: znaleziono w Europie :)

Napisano

Tu jest zdjęcie tego amuletu jako źródła prądu dla egipskiej zarówki:P Te przedstawienie znajduje sie naprawde w świątyni w Denderze w Egipcie.
A tan naprawde to wierzono ze przedstawia kręgosłup Ozyrysa i daje siłę i życie.
Pozdrwaiam

Napisano

Dzięki za te kilka wskazówek. W międzyczasie poszperałem trochę w książkach i pracach końca 19 wieku i początku 20 zajmujące się Orientem a szczególnie starożytnym Egiptem", które ze zrozumiałych powodów różnią się od współczesnych, niekiedy diametralnie, w ocenie wydarzeń, interpretacji czy też w ocenie symbolizmu. No, bo co sądzić o tym, że w podanym przez dr. Wstrząs'a adresie, ten filar" czy pień" to Symbol of endurance." Co w wolnym przekładzie znaczy : symbol wytrzymałości/ trwałości. Nie widzę w tym stilizowanym drzewie z gałęziami pozbawionymi liści żadnego symbolu trwałości. :) A wogóle to odrzucam wszelkie sugestie przeróżnych mądrali, iż starożytni Egipcjanie" którzy tkwili 3000 lat przed st.erą jeszcze w epoce kamiennej, budowali transformatory służące do przesyłania prądu o stałej mocy by w swoich chatynkach po zachodzie słońca i przy żarówkach pastwili się nad uczonymi księgami. :) Niemniej muszę przyznać, że ten filar Dżet" może mieć coś wspólnego z przesyłaniem...... ale energii!, cokolwiek by się pod tym pojęciem nie rozumiało. Skąd to skojarzenia ? Otóż na zamieszczonym obok rysunku (płaskorzeźba w Thebach) dwie egipskie" kapłanki przyjmują/witają matkę Boga" i podtykają jej pod nos Ankh by, jak twierdzą starzy interpretatorzy, przetransmitować w jej ciało (jestestwo) owe chnienie życia" które ma następnie przekazać ludziom. Ten Ankh ( krzyż) jest rozszczepiony, przypomina rodzaj przekaźnika energii i umieszczenie jego w znalezionym obiekcie obok filaru Dżet" nie jest przypadkowe,- ma według mnie konkretne znaczenie.

kopijnik2,- nie, nie ma żadnego śladu żadnej zawieszki, albo leżał ten obiekt płasko, co jest raczej wykluczone ze względu na obustronnie przedstawione przekaźniki" :), musiał mieć jakąś podstawę i stać w lekko nachylonej pozycji .
Pozdrawiam.

Napisano
Witam
Może się mylę ale popatrz tutaj:
http://www.vcoins.com/ancient/pegasi/store/listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=72

w 4 rzędzie, jak dla mnie podobne.

Pozdrawiam
Napisano
To obok Ankh nazywa sie filar Dżet" ... czy jakoś tak. Według teorii Danikena miał być to transformator lub źródło prędu do ówczesnych żarówek:P Co on oznaczał jako talizman to w chwili obecnaj mi sie zapomniało i nie poszukam ci teraz bo sie śpiesze do budy:) Potem.
Pozdro
Napisano
Zapytaj w redakcji Nieznanego Świata" lub Czwartego Wymiaru" - oni się takimi symbolami zajmuja na co dzień : ).
Pozdrawiam - Tomko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie