Ostatnie moje znalezisko" nie zdążyłem jeszcze oczyścić z ziemi. Obiekt ten ma następujące wymiary: wys.8cm, szer. 5 cm, grubość w najwęższym miejscu 05 cm i waży 265 g. Odlany jest z brązu, a jego skośna (półokrągła) podstawa sugeruje że jest niezależną częścią jakiejś (?) całości. Data powstania nie jest w tym przypadku ważna. Chodzi mi głównie o odczytanie" treści symbolicznych. Z jednej strony mamy ów Ankh, to jest forma noszonego krzyża ( głównie w prawej dłoni) przez egipskie" boginie którego symboliczne (?) znaczenie znam. Z drugiej natomiast.... no właśnie co to może symbolizować i dlaczego umieszczono go/to razem z tym Ankh'em Mam pewien pomysł ale powstrzymam się z nim by niczego nie sugerować. Interesujących się egiptologią" czy nawet ezoteryką proszę o (ewentualną) pomoc w rozwikłaniu tej zagadki (?). Na pierwszym zdjęciu strona prawa". Pozdrawiam.
PS :wyprzedzając ewentualne pytania odpowiadam: znaleziono w Europie :)
Pytanie
von Teuto
Ostatnie moje znalezisko" nie zdążyłem jeszcze oczyścić z ziemi. Obiekt ten ma następujące wymiary: wys.8cm, szer. 5 cm, grubość w najwęższym miejscu 05 cm i waży 265 g. Odlany jest z brązu, a jego skośna (półokrągła) podstawa sugeruje że jest niezależną częścią jakiejś (?) całości. Data powstania nie jest w tym przypadku ważna. Chodzi mi głównie o odczytanie" treści symbolicznych. Z jednej strony mamy ów Ankh, to jest forma noszonego krzyża ( głównie w prawej dłoni) przez egipskie" boginie którego symboliczne (?) znaczenie znam. Z drugiej natomiast.... no właśnie co to może symbolizować i dlaczego umieszczono go/to razem z tym Ankh'em Mam pewien pomysł ale powstrzymam się z nim by niczego nie sugerować. Interesujących się egiptologią" czy nawet ezoteryką proszę o (ewentualną) pomoc w rozwikłaniu tej zagadki (?). Na pierwszym zdjęciu strona prawa".
Pozdrawiam.
PS :wyprzedzając ewentualne pytania odpowiadam: znaleziono w Europie :)
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.