Tempest Napisano 1 Listopad 2006 Autor Napisano 1 Listopad 2006 Witam wszystkich.Interesuje mnie prześledzenie historii mojego dziadka wcielonego do niemieckiej armii w czasie drugiej wojny światowej.Czy ktos moze mi pomoc w tej sprawie?Jestem zupełnym nowicjuszem w tych sprawach i nie wiem od czego zaczac.
Tempest Napisano 3 Listopad 2006 Autor Napisano 3 Listopad 2006 Dzieki Coriolan.Zaraz to sobie sprawdze.Pozdro.
piotrek_k Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 Pogadaj wpierw z rodziną, dowiedz sie paru istotnych od nich rzeczy, a potem samo wyjdzie czego masz szukać:)pozdro
Tempest Napisano 1 Listopad 2006 Autor Napisano 1 Listopad 2006 Wiem ze byl radiotelegrafista. Wcielono go do wojska w 40 lub 41 roku. Prawdopodobnie pod koniec wojny uciekł i dołączył do Polskich sił zbrojnych na zachodzie.Po powrocie do kraju siedział około roku w obozie w okolicach Katowic. Tyle mniej wiecej wiem. Pytanie jest gdzie i w jakich archiwach mógłbym poszperać. Bardzo mnie to interesuje.
Tempest Napisano 2 Listopad 2006 Autor Napisano 2 Listopad 2006 Witam ponownie.Czy istnieje możliwość zamówienia w archiwach niemieckichtakiej analizy i czy ktos może ma podobne doswiadczenia z szukaniem bliskich.Pozdrawiam
coriolan Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Taka możliwość istnieje od dość dawna:http://www.dd-wast.deTrzeba wypełnić formularz zamieszczony w tym serwisie /opcja dla członków rodziny/.Koszt - kilkanaście euro + dodatkowo za kserokopie.
Pytanie
Tempest
Interesuje mnie prześledzenie historii mojego dziadka wcielonego do niemieckiej armii w czasie drugiej wojny światowej.
Czy ktos moze mi pomoc w tej sprawie?
Jestem zupełnym nowicjuszem w tych sprawach i nie wiem od czego zaczac.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.