Skocz do zawartości

Dzień Wszystkich Świętych"

ubenfurer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Wszystkich Świętych
Mam nadzieję panowie że ogromne grono forumowiczów nie zapomniało dziś o modlitwie i symbolu zapalenia znicza ku pamięci , można powiedzieć- aszych" bliskich żołnierzy znanych i tych nieznanych
pozdrawiam

Napisano

Pewno że nie zapomniało ... ja sam poskakałem nawet specjalnie po kilku cmentarzach wojennych.

Chłopaki z naszego stowarzyszenia Strzelcy Kaniowscy" też nieco pojeździli: http://www.28pp.fora.pl/viewtopic.php?t=632

Obok: łódzkie Doły, część cm. wojskowy - mogiły Żołnierzy Września - zapaliłem dwie na mogiłach gdzie leżą żołnierze 28 pułku Strzelców Kaniowskich ...

Napisano

... później pojechałem do Skoszew jakieś 15 km od Łodzi na mogiłe nastu żołnierzy 30 pułku Strzelców Kaniowskich, poległych w boju pod Boginią 8 września 1939 roku.

Napisano

... na koniec zaś zajechałem na Wiączyń Dolny i przeżyłem najmilsze zdziwienie. Zapomiany cmentarz z wielkiej bitwy łódzkiej z 1914 roku. Lezą na nim żołnierze niemieccy, rosyjscy - wśród nich wielu Polaków służacych w obu armiach.

Napisano

Spodziewałem się bowiem zaledwie kilku zniczy gdzieś pod pomnikami/krzyżami a ujrzałęm cmentarz w cudownym oswietleniu - w każdym jego krańcu paliły się znicze ! Mimo że trudno tam w ogóle dojechać i trafić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie