Sebastian p Napisano 31 Październik 2006 Autor Share Napisano 31 Październik 2006 Powstała Grupa Rekonstrukcji Historycznych Narodowych Sił Zbrojnych. Jej celem jest odtworzenie oddziałów NSZ. Grupa współpracuje ze Związkiem Żołnierzy NSZ.Wszelkie informacje można uzyskać pisząc na adres rekonstrukcje_nsz@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 Super! Mamy rekonstrukcje SS, NSZ, teraz juz tylko UPA oraz NKWD i jest komplet! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 po pierwsze: rekonstrukcja to rekonstrukcja, nie wiem co tak niekórych razi obecnosc jednostek SS podczas rekonstrukcji, skoro takie jednostki istniały i walczyły na froncie to pokazanie teo faktu podczas inscenizacji nie jest niczym niezwyklym chyba.po drugie: zestawianie NSZ z SS, UPA i NKWD to dla mnie (bez urazy) świadectwo ogromnej ignorancji. Wiadomo ze NSZ nie było święte, ze zdarzały się jakies kontakty z niemcami itp elementy, ale nie zapominajmy o tym że to był to raczej margines i to kontaktujacy sie z niemcami przeciwko innemu wrogowi - sowietom a nie przeciwko własnej ojczyznie, w przeciwieństwie do takiego AL które od początku bylo za ustanowieniem zbrodniczej władzy sowieckiej, widzisz różnice? Jeszcze wypadało by wspomnieć o powojennych dokonaniach NSZ i walce z UB i tym podobnym elementem niszczycielskim dla Polski. Jak juz mowilem - wszedzie zdarzaja sie czarne owce, natomiast wstyd mi za osoby zestawiające ich z NKWD czy rozwscieczona hołota z UPA... Czuje efekt propagandy poprzednieo systemu który tak bohaterów walczacych w szeregach NSZ jak i tych którzy brali udział w wojnie polsko-bolszewickiej uznawał za 'niebezpieczny element wywrotowy'.____co do załozyciela wątku - ciekawa inicjatywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 1 Listopad 2006 Share Napisano 1 Listopad 2006 w przeciwieństwie do takiego AL które od początku bylo za ustanowieniem zbrodniczej władzy sowieckiej, widzisz różnice?"Nie zapomnij, że AL współpracowała także z gestapo w zwalczaniu AK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 1 Listopad 2006 Share Napisano 1 Listopad 2006 I to co niekórzy uwazaja za zbrodnie w wykonaniu NSZ było rozgromienie dwóch oddziałów AL które w tej współpracy czy to z gestapo czy NKWD były dość gorliwe, żeby nie powiedzić nadgorliwe.Ja osobiście uważam że zrobili dobrze, zdrajców trzeba karać odpowiednio. Jakkolwiek by tego jednak nie oceniac powtórze tylko że zestawianie ludzi którzy gineli majac w sercach Polske z bandytami z NKWD czy hołota z UPA jest bardzo nie na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian p Napisano 1 Listopad 2006 Autor Share Napisano 1 Listopad 2006 Witam Potrzebuje zdjęć komp.sztur.Warszawianka Lub Brygady Świętokszyskiej NSZ.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 2 Listopad 2006 Share Napisano 2 Listopad 2006 Polecam książkę Żołnierze wyklęci" czyli antykomunistyczne podziemie zbrojne po 1944 roku autorstwa Grzegorz Wąsowski oraz Leszek Żebrowski.Masz tam dużo zdjęć i opisów.My (GRH 8 PP Leg.) również współpracujemy z żołnierzami WiN Zapory ".Pozdro ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczor Napisano 3 Listopad 2006 Share Napisano 3 Listopad 2006 Kiedyś ukazał się taki albumik Leszka Żebrowskiego „ Brygada Świętokrzyska”.Niesyty ja osobiście już nie mam tej książki, ale na pewno znajdziecie ją w Centralnej Bibliotece Wojskowej.Następne publikacje to: „Oddziały i żołnierze NSZ w Powstaniu Warszawskim” Warszawa 1998 oraz „NSZ Dokumenty Relacje Wspomnienia” z Biblioteczki „Szczerbca” Warszawa 2000Pozdrawiam i życzę powodzenia - KuczorWarszawska Grupa Historyczna „Szaniec” zajmująca się okresem Polskiego Państwa Podziemnego 1939 – 1956. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 26 Listopad 2006 Share Napisano 26 Listopad 2006 Sięgnij jeszcze do książki Antoniego Bohun-Dąbrowskiego: Byłem dowódcą Brygady Świętokrzyskiej Narodowych Sił Zbrojnych". Znajdziesz tam masę zdjęć, map, planów. W razie problemów z dotarciem do tego wydawnictwa napisz: mistrzu-1@wp.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.