Skocz do zawartości
  • 0

bagnet

motyl71

Pytanie

Napisano

witam , wpadł mi w ręce taki oto bagnet. od pozostałych jakie posiadam różni go to że w miejscu gdzie na pozostałych widnieje nazwa wytwórcy na tym bagnecie jest orzeł. nie mogę znaleść innych oznaczeń. stan bagnetu na to nie pozwala. czy możliwe jest określenie typu i producenta bagnetu

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Pod orłem jak jest data 1939 to znaczy ze to bagnet mobilizacyjny".
A na przedzie prawej strony jelca powinien byc numer (jeżeli jest numer i /m" tzn. mobilizacyjny)
Na progu głowni (prawa strona powinno być F.B.
RADOM )
na trzonie bagnetu znajduja sie odbiory wojskowe.
Z tego co pamietam
______
pig123
Napisano
Bagnet polski wz.28 (od 1933)29 tzw. majowy. Oznakowanie uproszczone zgodnie z rozkazem z końca maja 1939r. Na zewnętrznym progu umieszczano tylko godło państwowe i stempel odbioru wojsk. Na zewnętrznej powierzchni jelca numer bez litery serii. Bagnety posiadały fabryczny szlif bojowy. Pozdrawiam.
Napisano

witam , wpadł mi w ręce taki oto bagnet. od pozostałych jakie posiadam różni go to że w miejscu gdzie na pozostałych widnieje nazwa wytwórcy na tym bagnecie jest orzeł. nie mogę znaleść innych oznaczeń. stan bagnetu na to nie pozwala. czy możliwe jest określenie typu i producenta bagnetu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie