Rybciak Napisano 29 Październik 2006 Autor Napisano 29 Październik 2006 ołów - klucze, nad nimi korona, spotkał się ktoś z czymś takim?Pzdr!
kopijnik2 Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 spróbuj przepisać treśćja odczytałem posen stadt... jest tam coś jeszcze?forma pieczęci monetarnej, nie użytejwykonanie (liternictwo)nowsze niż sam typ pieczęci(?)najprawdopodobniej użycie archaicznej formy w celu ozdobienia dokumentu (tak jak gdyby ktoś teraz użył pieczęci lakowej)
coriolan Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 Owszem - elementy herbu Poznaniahttp://www.tutej.pl/cms.php?i=6917
kopijnik2 Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 kolega Coriolan wrzucił ciekawy link.potencjalnie umiejscawiający przedmioty w I poł XVI w. co jest zgodne z czasem występowania pieczęci monetarnych.Gdyby było lepsze foto liternictwa, można by było wiarygodniej wnioskować..
Rybciak Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Napisano 22 Grudzień 2006 kopijnik2, czy masz może tę fotkę, o której wyżej wspomniałeś?Ciekawy jestem, jak Twoja pieczęć wygląda.Pzdr!
Rybciak Napisano 29 Październik 2006 Autor Napisano 29 Październik 2006 Mój aparat więcej szczegółów nie wyciągnie ...Na pieczęci jedyne napisy to POSEN" i STAD".Pozostałe znaczki to gwiadki(kwiatki?) oddzielające wyrazy.Szukałem czegoś o pieczęciach monetarnych w sieci, ale nic nie znalazłem :-(
kopijnik2 Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 zrobię foto obiektu z moich zbiorów i wstawię...
Pytanie
Rybciak
ołów - klucze, nad nimi korona,
spotkał się ktoś z czymś takim?
Pzdr!
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.