sumos Napisano 28 Październik 2006 Autor Napisano 28 Październik 2006 Witam.. Podczas dzisiejszego wypadu do lasku wyskoczył mi nieśmiertelnik (piąty już) Fl. T. V Stettin 128 i pare szpargałów.. M.in. 4 guziki niemieckie z cyfrą 6." i jeden od płaszcza (charakterystyczne dwa ucha), hak do pasa przyszywany do munduru... I tak w domku podczas czyszczenia moich znalexisk dojrzałem że właśnie te pięć guzików mają sygnatury, takie same - wszystkie: Znaczek RŻM M5/8 jak i ten hak.. Guziki aluminiowe, hak też. Łaziłem w miejscu gdzie było jakieś ognisko.. I tu pojawia się moję pytanie - czy mozliwe jest aby te przedmioty (guziki i hak) były elementami bluzy mundurowej SS?? Może dzięki sygnaturze da się te zagadke rozwiązać?? Proszę o pomoc. Pozdr Adrian
sumos Napisano 28 Październik 2006 Autor Napisano 28 Październik 2006 A i dowiedziałem się jeszcze, kto jest producentem.. Po kodzie RZM`u: M5/8 E W. Assmann & Söhne, Lüdenscheid
maxikasek Napisano 29 Październik 2006 Napisano 29 Październik 2006 raczej jakaś jednostka pomocnicza. RZM zaopatrywała wszystkie przybudówki NSDAP.
Grzesio Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 Ale w tym mieściły się także SS, SA, HJ itp.PzdrGrzesiu
maxikasek Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 wiem. Choć gdzieś ok. roku 1940 SS się usamodzielniło. ALe ci mieli jeszcze runy.
jacw Napisano 11 Listopad 2006 Napisano 11 Listopad 2006 Ja również trafiłem na guziki z RŻM i nadal nie wiem do kogo należały :P
sumos Napisano 13 Listopad 2006 Autor Napisano 13 Listopad 2006 Info o kodach RZM zawarłem w forum identyfikacja pod hasłem: KODY RZM. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.