[1920]przemo Napisano 26 Październik 2006 Autor Napisano 26 Październik 2006 Pracownik Muzeum podczas akcji ustawiania bunkra.
Cronos Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 Takich Kochli to jest setki, i wiele leży wykopanych i są w dużo lepszych stanach, np: w Dąbrowie Górniczej przy obwodnicy wschodniej.Pozdro
[1920]przemo Napisano 26 Październik 2006 Autor Napisano 26 Październik 2006 Wiem, że jest setki, ale niezabezpieczone dziś są, a jutro ich nie ma.
piotrk1 Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 Niedawno przejeżdżałem pociągiem przez Łazy. Takich bunkrów w pobliżu stacji PKP jest kilkadziesiąt. Ładnie poukładane.
Cronos Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 Posiada ktoś zdjęcie kochli z czasów wojny??? Najbardziej interesuje mnie moment wejścia okopu do kochla. Było jakieś obniżenie okopu czy szedł na poziomie dołu wejścia?? Okop, np: na lini b2 był czymś wzmacniany??, bo nigdzie nie spotkałem się z jakimś wzmacnianiem typu drewno lub coś tego typu. Wie moze ktoś coś na temat kochli z prostokątnymi otworami w stropie??Pozdrawiam Cronos
KoMbAtAnT Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 WitamTe z otworem to kochy obserwacyjne, do peryskopow nozycowych etc. Oczywiscie ze jest ich pełno, ale trzeba zachowywać, bo te ktore sa niezabezpieczone sypia sie i za 10 lat moze ich nie byc. Zostne sterty betonu.pzdr
suchy ss Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 niestety niezabezpieczone kohy staja sie atrakcja dla jakis idiotow ktorzy je rozwalaja na gruz, w mojej okolicy juz kilka takich wykopanych zmienilo sie w gorke gruzu:/ i zastanawiam sie dlaczego? przeciez nie bylo tam wielkich drutow zbrojeniowych...
[1920]przemo Napisano 26 Październik 2006 Autor Napisano 26 Październik 2006 Cronos za małego bajtla duzo po takich bunkrach chodzilem i jakos nie potrafie sobie przypomniec by istniały jakieś wzmocnienia, a co do obniżenia to pamiętam, że w niektórych były.suchy ss dokładnie, badź zostają niszczone podczas prac ziemnych pod sklepy, drogi, domy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.