Skocz do zawartości

Nowy nabytek Muzeum Śląskiego

[1920]przemo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Posiada ktoś zdjęcie kochli z czasów wojny??? Najbardziej interesuje mnie moment wejścia okopu do kochla. Było jakieś obniżenie okopu czy szedł na poziomie dołu wejścia?? Okop, np: na lini b2 był czymś wzmacniany??, bo nigdzie nie spotkałem się z jakimś wzmacnianiem typu drewno lub coś tego typu. Wie moze ktoś coś na temat kochli z prostokątnymi otworami w stropie??
Pozdrawiam Cronos
Napisano
Witam

Te z otworem to kochy obserwacyjne, do peryskopow nozycowych etc.

Oczywiscie ze jest ich pełno, ale trzeba zachowywać, bo te ktore sa niezabezpieczone sypia sie i za 10 lat moze ich nie byc. Zostne sterty betonu.

pzdr
Napisano
niestety niezabezpieczone kohy staja sie atrakcja dla jakis idiotow ktorzy je rozwalaja na gruz, w mojej okolicy juz kilka takich wykopanych zmienilo sie w gorke gruzu:/ i zastanawiam sie dlaczego? przeciez nie bylo tam wielkich drutow zbrojeniowych...
Napisano
Cronos za małego bajtla duzo po takich bunkrach chodzilem i jakos nie potrafie sobie przypomniec by istniały jakieś wzmocnienia, a co do obniżenia to pamiętam, że w niektórych były.
suchy ss dokładnie, badź zostają niszczone podczas prac ziemnych pod sklepy, drogi, domy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie