huk 100 Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 a dla mnie to silnik do motpompy strażackiej-Austryjackiej firy -ROZENBAUER-nie potrafie tego udowodnić-czymś podobnym sie kiedyś zabawiałem jakieś 20 lat temu-niestety poszła na złom-pozdro
amsel44 Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 Witaj jahooo , znalazlem podobny silnik , nistety podobny. mysle ze ten z twojego zdjecia jest motorkiem stacjonarnym, ale np. firma mars"(1920r) robila motocykle z motorem w ukladzie boxer i do uruchamiania silnika sluzyla identyczna korba rozruchowa !(zaplon iskr. bosch). a...silnik to Maybach .pozdro.amsel44
amsel44 Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 pomyslalem ze ciekawie wyglada ten mars" i korba rozruchowa wiec wklejam" zdjecie.ma on podobny silnik Maybach-a i warto isc tym tropem bo np. miska olejowa jest identyczna, a robiono tych silnikow setki(konstr.lotnicze ,stacjon. itp.)
Sylwester/Fidest Napisano 26 Październik 2006 Napisano 26 Październik 2006 z tym Marsem to juz przeginacie panowie, na tym etapie mozna by wkleic silnik dniepra czy urala (toć tez bokser)... Proponuje poszukac oznaczen na teamtym silniku... i bankowo jest to silnik stacjonarny napedzajacy (?) agregat lub inne ustrojstwo...
panzergrzes2 Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Silnik jest z agregatu dp prądu. pozdrawiam
amsel44 Napisano 27 Październik 2006 Napisano 27 Październik 2006 hlehlehle Sylwester czytaj dokladnie co napisalem > motorek stacjonarny
jahooo Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 A tak konkretniej? Jaka produkcja (pachnie mi podobieństwem do Zundappa lub BMW) lub mniej/wiecej okres powstania? Może jakieś zdjątko przykładowe. Orientowałem się mniej więcej,ze to podobny wynalazek, bo ma mocowania i jest palony na korbę.
Cronos Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 motocykl to razcej napewno nie jestPozdro
Cyrograf15 Napisano 28 Październik 2006 Napisano 28 Październik 2006 Do rusków to najbardziej podobny do M-72 bo to dolny boxer z pądnicą u góry pędzoną z rozrządu, więcej podobięństw brak. Widzałem motopompe fabryczną BMW na silniku R-80. Nawet obecnie silniki motocyklowe po małej adaptacji pracują w motopompach. Wojtek
Pytanie
jahooo
Z czego pochodzi ten silnik ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.