Skocz do zawartości
  • 0

SILNIK od ???

jahooo

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a dla mnie to silnik do motpompy strażackiej-Austryjackiej firy -ROZENBAUER-nie potrafie tego udowodnić-czymś podobnym sie kiedyś zabawiałem jakieś 20 lat temu-niestety poszła na złom-pozdro
Napisano

Witaj jahooo , znalazlem podobny silnik , nistety podobny. mysle ze ten z twojego zdjecia jest motorkiem stacjonarnym, ale np. firma mars"(1920r) robila motocykle z motorem w ukladzie boxer i do uruchamiania silnika sluzyla identyczna korba rozruchowa !(zaplon iskr. bosch). a...silnik to Maybach .
pozdro.amsel44

Napisano

pomyslalem ze ciekawie wyglada ten mars" i korba rozruchowa wiec wklejam" zdjecie.ma on podobny silnik Maybach-a i warto isc tym tropem bo np. miska olejowa jest identyczna, a robiono tych silnikow setki(konstr.lotnicze ,stacjon. itp.)

Napisano
z tym Marsem to juz przeginacie panowie, na tym etapie mozna by wkleic silnik dniepra czy urala (toć tez bokser)... Proponuje poszukac oznaczen na teamtym silniku... i bankowo jest to silnik stacjonarny napedzajacy (?) agregat lub inne ustrojstwo...
Napisano
A tak konkretniej? Jaka produkcja (pachnie mi podobieństwem do Zundappa lub BMW) lub mniej/wiecej okres powstania? Może jakieś zdjątko przykładowe. Orientowałem się mniej więcej,ze to podobny wynalazek, bo ma mocowania i jest palony na korbę.
Napisano
Do rusków to najbardziej podobny do M-72 bo to dolny boxer z pądnicą u góry pędzoną z rozrządu, więcej podobięństw brak. Widzałem motopompe fabryczną BMW na silniku R-80. Nawet obecnie silniki motocyklowe po małej adaptacji pracują w motopompach.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie