Skocz do zawartości
  • 0

czy pocisk 20mm

kaliber

Pytanie

Napisano
czy pocisk 20mm moze miec zapalnik bezwladnosciowy z tylu. Bo cos takiego mam i nie wiem czy to co wystaje z tyly to zapalnik czy cos innego. Dodam ze w tym miejscu z tylu jest charakterystyczny bialy proszek tak jakby korozja cynku. dzieki

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgadza się - to przeciwpancerny pocisk kalibru 20 mm ,w dodatku wystrzelony.
Pociski te nie miały żadnego ładunku mat. wybuchowego ,a ta biała masa w tyle to smugacz. Możesz sobie go trzymać. Wystrzegaj się tylko 20 mm odłamkowych - z aluminiowym zapalnikiem z przodu.

pzdr

bjar_1
Napisano

Od lewej:
- nabój do działka MG-151 z pociskiem odłamkowym
- nabój od wszelakich FlaK-ów 2 cm z pociskiem odłamkowym
- j.w. tylko z pociskiem ppanc. (taki jak twój)

bjar_1

Napisano
czy pocisk 20mm moze miec zapalnik bezwladnosciowy z tylu. Bo cos takiego mam i nie wiem czy to co wystaje z tyly to zapalnik czy cos innego. Dodam ze w tym miejscu z tylu jest charakterystyczny bialy proszek tak jakby korozja cynku. dzieki
Napisano
Ja zbieram tylko puste skorupy takich pocisków powstałe wskutek dawnych wybuchów. Lepiej się tego pozbądź.
Pozdrawiam
Napisano
To ,co znalazłeś to przeciwpancerny pocisk 20 mm. Nie miał on w ogóle żadnego zapalnika ,a ten biały proszek z tyłu to mieszanka świetlna - smugacz. Oczywiście pocisk ten jest ppanc. jeżeli z przodu nie ma aluminiowego zapalnika : podobno świetnie urywa paluszki ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie