Skocz do zawartości
  • 0

czy pocisk 20mm

kaliber

Pytanie

czy pocisk 20mm moze miec zapalnik bezwladnosciowy z tylu. Bo cos takiego mam i nie wiem czy to co wystaje z tyly to zapalnik czy cos innego. Dodam ze w tym miejscu z tylu jest charakterystyczny bialy proszek tak jakby korozja cynku. dzieki

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się - to przeciwpancerny pocisk kalibru 20 mm ,w dodatku wystrzelony.
Pociski te nie miały żadnego ładunku mat. wybuchowego ,a ta biała masa w tyle to smugacz. Możesz sobie go trzymać. Wystrzegaj się tylko 20 mm odłamkowych - z aluminiowym zapalnikiem z przodu.

pzdr

bjar_1

czy pocisk 20mm moze miec zapalnik bezwladnosciowy z tylu. Bo cos takiego mam i nie wiem czy to co wystaje z tyly to zapalnik czy cos innego. Dodam ze w tym miejscu z tylu jest charakterystyczny bialy proszek tak jakby korozja cynku. dzieki

To ,co znalazłeś to przeciwpancerny pocisk 20 mm. Nie miał on w ogóle żadnego zapalnika ,a ten biały proszek z tyłu to mieszanka świetlna - smugacz. Oczywiście pocisk ten jest ppanc. jeżeli z przodu nie ma aluminiowego zapalnika : podobno świetnie urywa paluszki ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie