Skocz do zawartości

lee enfield w armi niemieckiej

sanshin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Mam do szanownych kolegów rekosntruktorów pytanie.Czy replika lee enfielda chodząca czasem na allegro nadawała by sie do rekonstrukcji niemieckiej jako np.broń zdobyczna u niemieckiego piechura?Jak sądzicie czy mógłby by byc on alternatywą dla monoblokowych odlewów mausa.Jak by było to widziane na inscenizacjach.Czekam na wasze opinie w tej sprawie.

pozdrawiam
Sanshin

p.sMoże macie foty żołnierzy niemieckich z tym karabinkiem?

Hmmm moim zdaniem dałoby się to nawet zaakceptować do rekonstrukcji walk w Afryce na Pustyni Błędowskiej. W innych wypadkach będzie to wysoce kontrowersyjne.

Jednak na tą chwilę i tak Niemcy na inscenizacjach występują z tym co uda się dla nich wypożyczyć, byleby tylko strzelało (Mosiny itp.), więc pewnie i Lee Enfield by przeszedł :D

Ale jak wiadomo w 1945 Niemcy wyciagali z magazynów co sie tylko dało.Może zapodziały sie gdzieś tam lee enfieldy.Choć myśle że przy odrobince ingerencji typu wymiana kolby i dodanie tego i owego można by całkiem łdnego mausa zrobic:)

pozdrawiam
Sanshin

LeeEnfieldy mieli na stanie Lotysze i oddzialy lotewskie w armii niemieckiej, sadzac po znaleziskach to SS lotewska rowniez.

Jakies jednostki w Normandii tez je mialy, jest w muzeum londynskim LeeEnfield, odzyskany" od niemcow po D-Day.

Inne jednostki, zapewne tez, gdyz co jakis czas luski sie trafiaja.

Generalnie wg mnie by sie nadal jesli:
- reko jest to bitwa z konca wojny
- rekonstrukcja oddzialow policyjnych, tylowych itp
Oczywiscie gdyby bylo zalozmy pare osob tak uzbrojonych to od razu by lepiej wygladalo.

Ja własnie myslałem o reko z końca wojny np.walki o Berlin czy inne.Miałem na mysli odtwarzanie jakiegoś niedobitka z frontu np.zachodniego ze zdobyczną bronią angielską.Szukam ciągle tylko jakiegoś zdjecia po necie które mogło by poprzeć moją teorie.Jesli jesteście w posiadaniu takowego będę wdzięczny za skan.

pozdrawiam
Sanshin

• 1 month later...
Na sierpien 1944 do konca wojny to tak. Ale oczywiscie lepiej jakiegos mausera lub mp40 znalesc, wtedy mozesz robic praktycnie cala wojne.
Wczesniej bym nie probowal. I moze lepiej zeby tylko na imprezach z Zachodniego frontu.

Napewno urzywali niemcy ale nie w wielkich ilosciach bo nie wydaje mi sie ze niemcy produkowali amunicje 303.

Czy widziales www.modelguns.co.uk ?

Do sierpnia to produkcja niemiecka broni byla dobra, i nie bylo brakow mauserow czy innej broni, z informacji i dokumentow wynika ze dopiero w sierpniu zaczely sie problemy i duzo broni z innych krajow zaczeli niemcy urzywac.

Pozatym narazie nie spotkalem sie ze zdjeciem niemieckiego zolnierza z np. Enfieldem w 1939-43 roku..... chyba ze jakis zdobyczny w polnocnej Afryce ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie