sanshin Napisano 21 Październik 2006 Autor Share Napisano 21 Październik 2006 Witam!Mam do szanownych kolegów rekosntruktorów pytanie.Czy replika lee enfielda chodząca czasem na allegro nadawała by sie do rekonstrukcji niemieckiej jako np.broń zdobyczna u niemieckiego piechura?Jak sądzicie czy mógłby by byc on alternatywą dla monoblokowych odlewów mausa.Jak by było to widziane na inscenizacjach.Czekam na wasze opinie w tej sprawie.pozdrawiamSanshinp.sMoże macie foty żołnierzy niemieckich z tym karabinkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 21 Październik 2006 Share Napisano 21 Październik 2006 Hmmm moim zdaniem dałoby się to nawet zaakceptować do rekonstrukcji walk w Afryce na Pustyni Błędowskiej. W innych wypadkach będzie to wysoce kontrowersyjne.Jednak na tą chwilę i tak Niemcy na inscenizacjach występują z tym co uda się dla nich wypożyczyć, byleby tylko strzelało (Mosiny itp.), więc pewnie i Lee Enfield by przeszedł :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 21 Październik 2006 Autor Share Napisano 21 Październik 2006 Ale jak wiadomo w 1945 Niemcy wyciagali z magazynów co sie tylko dało.Może zapodziały sie gdzieś tam lee enfieldy.Choć myśle że przy odrobince ingerencji typu wymiana kolby i dodanie tego i owego można by całkiem łdnego mausa zrobic:)pozdrawiamSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 22 Październik 2006 Share Napisano 22 Październik 2006 LeeEnfieldy mieli na stanie Lotysze i oddzialy lotewskie w armii niemieckiej, sadzac po znaleziskach to SS lotewska rowniez.Jakies jednostki w Normandii tez je mialy, jest w muzeum londynskim LeeEnfield, odzyskany" od niemcow po D-Day.Inne jednostki, zapewne tez, gdyz co jakis czas luski sie trafiaja.Generalnie wg mnie by sie nadal jesli:- reko jest to bitwa z konca wojny- rekonstrukcja oddzialow policyjnych, tylowych itpOczywiscie gdyby bylo zalozmy pare osob tak uzbrojonych to od razu by lepiej wygladalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 22 Październik 2006 Autor Share Napisano 22 Październik 2006 Ja własnie myslałem o reko z końca wojny np.walki o Berlin czy inne.Miałem na mysli odtwarzanie jakiegoś niedobitka z frontu np.zachodniego ze zdobyczną bronią angielską.Szukam ciągle tylko jakiegoś zdjecia po necie które mogło by poprzeć moją teorie.Jesli jesteście w posiadaniu takowego będę wdzięczny za skan.pozdrawiamSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Grudzień 2006 Share Napisano 12 Grudzień 2006 No i jest fotka: http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=192944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 13 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2006 Dzięki wielkie Mietek za pomoc.Czyli jak waszym zdaniem na bardzo późnowojenne rekonstrukcje lee enfield był by do akceptacji?pozdrawiamSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farby Napisano 13 Grudzień 2006 Share Napisano 13 Grudzień 2006 Na sierpien 1944 do konca wojny to tak. Ale oczywiscie lepiej jakiegos mausera lub mp40 znalesc, wtedy mozesz robic praktycnie cala wojne.Wczesniej bym nie probowal. I moze lepiej zeby tylko na imprezach z Zachodniego frontu.Napewno urzywali niemcy ale nie w wielkich ilosciach bo nie wydaje mi sie ze niemcy produkowali amunicje 303.Czy widziales www.modelguns.co.uk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 13 Grudzień 2006 Share Napisano 13 Grudzień 2006 Dlaczego sierpien 1944 do konca wojny" skoro najwiecej LE zostalo zdobytych w 1940 roku? do tego znaleziska potwierdzaja ich uzycie na froncie wschodnim (luski, bagnety)- choc to lata 44/45. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farby Napisano 15 Grudzień 2006 Share Napisano 15 Grudzień 2006 Do sierpnia to produkcja niemiecka broni byla dobra, i nie bylo brakow mauserow czy innej broni, z informacji i dokumentow wynika ze dopiero w sierpniu zaczely sie problemy i duzo broni z innych krajow zaczeli niemcy urzywac.Pozatym narazie nie spotkalem sie ze zdjeciem niemieckiego zolnierza z np. Enfieldem w 1939-43 roku..... chyba ze jakis zdobyczny w polnocnej Afryce ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 pewein weteran wermachtu w rozmowie opowiadał mi ze jako broń uzywał karabinu na 10 nabojów, ale nie samopowtarzalnego a ładowanego po każdym strzale. Czyzby mial przyjemnosc z LEE - ENFIELDEM?Gosciu walczył pod koniec wojny 44-45pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi72 Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 Witam. Wrzucam fotkę z mojej kolekcji.Zroboina na west froncie w 1944r.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Grudzień 2006 Share Napisano 26 Grudzień 2006 Adi72 - gdzie dokładnie zrobiono to zdjęcie i jakiej formacji paramilitarnej są to członkowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi72 Napisano 30 Grudzień 2006 Share Napisano 30 Grudzień 2006 Witam. Na fotce pisze: meiner R-A-D zeit" czyli wszystko oprócz miejsca jasne.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.