Skocz do zawartości
  • 0

Kawałek dziwnego metalu - może meteorytu :)

marcin2828

Pytanie

Napisano
Witam Wszystkich , czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego co jest na zdjęciach . Jest to kawałek metalu wykopany z ziemi na głębokości 170 cm . Jest ciężki i w miejscu gdzie odłupałem kawałek jest srebrny , niemałże lustrzany ze złotawą poświatą na brzegach ( co może być wynikiem tego , że leżał w piaszczysto glinianej ziemi ) .
Wymiary 11cm x 11cm x 9cm .

pozdrawaim

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć Marcin,
To chyba rzeczywiście jakiś meteoryt, wygląda nieziemsko!
Warto by były zbadać własności fizyczne tego czegoś w jakimś laboratorium.

Pozdrawiam;)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 11:48 24-10-2006
Napisano
Witam Wszystkich , czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego co jest na zdjęciach . Jest to kawałek metalu wykopany z ziemi na głębokości 170 cm . Jest ciężki i w miejscu gdzie odłupałem kawałek jest srebrny , niemałże lustrzany ze złotawą poświatą na brzegach ( co może być wynikiem tego , że leżał w piaszczysto glinianej ziemi ) .
Wymiary 11cm x 11cm x 9cm .

pozdrawaim
Napisano
Dzięki Wszystkim , Wiem napewno , że to nie jest meteoryt , dostałem taką informację od Pana Marcina , który zajmuje się meteorytami . Jutro daję to na Politechnikę wydział Górniczy , Oni napewno określą co to jest . Jak będę już wiedział to podzielę się z Wami informacją . Pozdrawiam Wszystkich ,
Marcin
Napisano
nie mamtego w tej chwili przy sobie , ale z tego co zaobserwowałem , to chyba magnes na to nie działa . Jest ciężkie , wymiary 11cmx11cmx9cm i wydaje się być z miękkiego materiału , gdy się mocniej walnie to kruszy się .
Napisano
Witam .Najłatwiej sprawdzić czy to jest matal szlachetny wstępując do zakładu jubilerskiego.Poproś o sprawdzenie.W niektórych sklepach jubilerskich maję naprawy więc też...

Pozdrawiam serdecznie

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 11:48 24-10-2006
Napisano
Nie jest to napewno meteoryt. Bez względu na skład musi byc nadtopiony na brzegach i zazwyczaj jest z wierzchu czarny. Ten twój kamień to jakaś ruda, może galena...
Pozdro:)
Napisano

Cronos... myślę, że masz tutaj rację. Jak na moje to faktycznie wygląda na galenę. Wyżej podaję foto. Stosują ją do otrzymywania ołowiu i srebra. Jest faktycznie krucha i po odłamaniu ma srebrny krystaliczny połysk. Ciekawostka dla kolekcjonera. Jeśli to faktycznie galena to w tych wymiarach może do 400zł trafi się jakiś amant. He he widze że moderator wywalił nasze posty... niemniej dla mnie znalazłeś to w dziwny :> sposób. Pozdrawiam.
.
.
.
.
CirrusCX

Napisano
Może to już po identyfikacji, ale na przyszłość - jeżeli:
Jest to kawałek metalu
Jest ciężki
z foto widać układ krystaliczny

to mamy do czynienia z minerałem, rudą metalu
trzeba określić ciężar właściwy (i twardość jak się da albo ktoś potrafi)
ciężar właściwy w tablicach pozwoli na (przybliżoną) identyfikację, a na pewno na wykluczenie całej masy przypuszczeń...
Napisano
Tak 400zł - aukcje minerałów w Czechach. I wyobraź sobie przyjacielu że znajdują się potencjalni kupcy. Jest akurat piękny okaz za niecałe 400zł. Pozdrawiam Serdecznie.
.
.
.
.
CirrusCX

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie