Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka, emblemat?

majstergrzech

Pytanie

Napisano

Witam. Wczoraj wyszło coś takiego pozłacanego, z tyłu zaczep, wymiary 3,5/3,5 cm i tyle co moge powiedzieć o tym przedmiocie. Może ktoś wie z jakiego to okresu i jakiej narodowości. Może to np. jakieś godło na czapkę, ale to tylko moje domysły.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wczoraj wyszło coś takiego pozłacanego, z tyłu zaczep, wymiary 3,5/3,5 cm i tyle co moge powiedzieć o tym przedmiocie. Może ktoś wie z jakiego to okresu i jakiej narodowości. Może to np. jakieś godło na czapkę, ale to tylko moje domysły.

Napisano
вензель на погоны и эполеты подразделений, где шефом был Александр 2 и тех подразделений и училищ которым было присвоено имя Александра 2.
например - 1-й лейб-гренадерский Екатеринославский Императора Александра II полк.
Napisano
Tłumaczenie tekstu ded'a:
Monogram na pagony i epolety pododdziałów/jednostek/,w których szefem był Aleksander II i tych pododdziałów i uczelni, którym nadano imię Aleksandra II.
Naprzykład :1-szy Lejbgrenadierski Jekatierinosławski Pułk Imperatora Aleksandra II"
Przy okazji - w latach 1912/13 w Augustowie /gubernia suwalska/ stacjonował 2 Lejb-Ułański Kurlandzki Pułk Aleksandra II
Napisano
Dzięki wielkie, nieboraki najwyraźniej zaplątali się aż pod Chojnice (niezły kawałek nawet jak na warunki zaborcze). Nigdzie nie mogłem znaleźć dokumentów jakie jednostki się tu szwendały aż tu po paru latach bęc i jest. Jeszcze raz dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie