major68 Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 Kłaniam się,od dłuższego czasu z zainteresowaniem czytam to forum.Ze wzgledu na braki w historycznej wiedzy nie ośmielam sie zabierać głosu, ale z radością korzystam z tej kopalni wiedzy ...Próbuję ustalić dokładny przydział wojenny mojego ś.p.Dziadka - może tutaj znajdę życzliwą pomoc ...Co ustaliłem na podstawie wspomnień i google" ;) :- dywizyjny kurs podchorążych przy 82 pp w 1938 r- dokończenie służby w 84 pp w Pińsku w stopniu sierżant pchor. w październiku 1938- mobilizacja w 1939 w ramach rezerwy pułku w Kobryniu- dowódca druzyny- wspomnienia o starciu pod Żabinką oraz szturmie cmentarza w Woli GułowskiejZatem jeżeli się nie mylę, to powinno chodzić o 1 lub 2 batalion 184 pp 60 rezerwowej DP Kobryń" , ale dalej nie mogę się ruszyć ...Może ktoś z Panów przy okazji powiedzmy rekonstukcji Kock/Serokomla napotkał na dokładne informacje o wzmiankowanych formacjach ?Tak to jest, jak zainteresowanie przychodzi w momencie, kiedy nie ma juz kogo zapytać ...Pozdrawiam
stifz Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Witaj.Jesli to nie problem to podaj poprostu imię i nazwisko dziadka. Na naszym rynku wydawniczym ukazała się książka Podchorążowie gen. Kleeberga", a potem nawet uzupełnienie.Pozdrawiamstifz
major68 Napisano 17 Październik 2006 Autor Napisano 17 Październik 2006 Witam ponownie,Stifz,jeżeli to miałoby byc tak proste, to czemu nie ...Sierżant pdchr.Bronisław DodaKtokolwiek widział, ktokolwiek wie ;)
stifz Napisano 20 Październik 2006 Napisano 20 Październik 2006 Witaj.Niestety sprawa okazała się nie taka prosta jak mi się wydawało.W książce Jana Zaborowskiego Podchorążowie gen. Kleeberga" jest wymieniony kpr. pchor. Doda z 184 pp.I to wszystko.Po wczytaniu się w tekst i bibliografię odkryłem, że nazwisko (bez imienia) Twojego dziadka znalazło się w tej publikacji na podstawie relacji kpr. pchor. Nieciejowskiego z II/184 pp.Nie wiem czy była to relacja ustna, czy napisał to w swojej ksiązce (Jan Nieciejowski Wypad rozpoznawczy I batalionu szkolnego 84. Pułku Strzelców Poleskich pod wieś Dziahle koło Żabinki w wojnie obronnej 1939r." Zielona Góra 1989 - była nawet do kupienia: http://209.85.135.104/search?q=cache:sQ6w6tOC_s4J:antykwariat.ms-soft.pl/ksiazka-4794.html+dziahle&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1, jest dostepna w CBW).Dziahle to miejscowość na południowym brzegu Muchawca na przeciw Żabinki.Pchor. Nieciejowski był w 5 komp 184 pp (mimo, że cały czas pisze o I szkolnym baonie, który w rzeczywistości był baonem II).Można zaryzykować, że Twój dziadek był w tej samej kompanii.Pesymistycznie może się okazać, że Nieciejowski spotkał Twojego dziadka na Kursie Pchor. Rez.Pozdrawiamstifz
major68 Napisano 23 Październik 2006 Autor Napisano 23 Październik 2006 Serdecznie dziękuję Ci za zainteresowanie i pomoc.Co ciekawe, kołatało mi sie po głowie, że dziadek był kapralem pchor., natomiast w odręcznym życiorysie wspomiał stopień sierżanta (po kursie dywizyjnym chyba powinien być sierżantem ?) ...Książkę Nieciejowskiego zamówiłem i czekam na nią ...Podzielę sie wrażeniami" ;)Chcę jeszcze dotrzeć do zeszytów naukowych WNS WSI Koszalin, bo prawdopodobnie dziadek był przepytywany na okoliczność" przy okazji seminarium naukowego w latach 80-tych ...Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ...
stifz Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Witaj.Jak będziesz miał Nieciejewskiego to szukaj na stronie 24.Pozdrawiamstifz
major68 Napisano 30 Październik 2006 Autor Napisano 30 Październik 2006 Nieciejowski dotarł ...Ppor Olszański przywołuje do siebie kpr.Dodę polecając mu wzięcie z druzyny 4 ludzi z rkm-em, dopadnięcie do pobliskiego lasu i stamtąd - po podczołganiu sie bliżej wsi - otwarci adługimi seriami ognia na skraj osady, so pozwoli na podciągnięcie w tym czasie plutonu w stronę zabudowań.Pchor.Doda zadanie w pełni wykonuje.Wkrótce słychac długie serie rkm-u "prującego na skraj osady. Widoczna reakcja Niemców we wsi ..."Czyli :60 Rez.DP Kobryń" - płk.dypl. Adam Epler184 pułk - mjr Józef ŻeleskiI baon - kpt.Franciszek Bilczewski/por.Józef Komarnicki2 kompania - ppor.Janusz Pauli1 pluton - ppor.Józef Olszańskidowódca jednej z drużyn (której, chyba nie da sie ustalić...)A po Kocku :Oflag II C WoldenbergStalag IXA Ziegenhain (Schwalmstadt) zw. w lipcu 1940
stifz Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Gratuluję ustalenia szczegółów.Pozdrawiamstifz
major68 Napisano 31 Październik 2006 Autor Napisano 31 Październik 2006 Ja Tobie również dziekuję za zainteresowanie i wskazówki.Do następnego wątku ;)Pozdrawiammajor
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.