Skocz do zawartości

84 Pułk Piechoty

major68

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kłaniam się,
od dłuższego czasu z zainteresowaniem czytam to forum.
Ze wzgledu na braki w historycznej wiedzy nie ośmielam sie zabierać głosu, ale z radością korzystam z tej kopalni wiedzy ...

Próbuję ustalić dokładny przydział wojenny mojego ś.p.Dziadka - może tutaj znajdę życzliwą pomoc ...

Co ustaliłem na podstawie wspomnień i google" ;) :
- dywizyjny kurs podchorążych przy 82 pp w 1938 r
- dokończenie służby w 84 pp w Pińsku w stopniu sierżant pchor. w październiku 1938
- mobilizacja w 1939 w ramach rezerwy pułku w Kobryniu
- dowódca druzyny
- wspomnienia o starciu pod Żabinką oraz szturmie cmentarza w Woli Gułowskiej

Zatem jeżeli się nie mylę, to powinno chodzić o 1 lub 2 batalion 184 pp 60 rezerwowej DP Kobryń" , ale dalej nie mogę się ruszyć ...

Może ktoś z Panów przy okazji powiedzmy rekonstukcji Kock/Serokomla napotkał na dokładne informacje o wzmiankowanych formacjach ?

Tak to jest, jak zainteresowanie przychodzi w momencie, kiedy nie ma juz kogo zapytać ...

Pozdrawiam
Napisano
Witaj.

Jesli to nie problem to podaj poprostu imię i nazwisko dziadka. Na naszym rynku wydawniczym ukazała się książka Podchorążowie gen. Kleeberga", a potem nawet uzupełnienie.

Pozdrawiam
stifz
Napisano
Witam ponownie,
Stifz,jeżeli to miałoby byc tak proste, to czemu nie ...

Sierżant pdchr.Bronisław Doda

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ;)
Napisano
Witaj.

Niestety sprawa okazała się nie taka prosta jak mi się wydawało.

W książce Jana Zaborowskiego Podchorążowie gen. Kleeberga" jest wymieniony kpr. pchor. Doda z 184 pp.
I to wszystko.

Po wczytaniu się w tekst i bibliografię odkryłem, że nazwisko (bez imienia) Twojego dziadka znalazło się w tej publikacji na podstawie relacji kpr. pchor. Nieciejowskiego z II/184 pp.
Nie wiem czy była to relacja ustna, czy napisał to w swojej ksiązce (Jan Nieciejowski Wypad rozpoznawczy I batalionu szkolnego 84. Pułku Strzelców Poleskich pod wieś Dziahle koło Żabinki w wojnie obronnej 1939r.
" Zielona Góra 1989 - była nawet do kupienia: http://209.85.135.104/search?q=cache:sQ6w6tOC_s4J:antykwariat.ms-soft.pl/ksiazka-4794.html+dziahle&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1, jest dostepna w CBW).
Dziahle to miejscowość na południowym brzegu Muchawca na przeciw Żabinki.

Pchor. Nieciejowski był w 5 komp 184 pp (mimo, że cały czas pisze o I szkolnym baonie, który w rzeczywistości był baonem II).

Można zaryzykować, że Twój dziadek był w tej samej kompanii.
Pesymistycznie może się okazać, że Nieciejowski spotkał Twojego dziadka na Kursie Pchor. Rez.

Pozdrawiam
stifz
Napisano
Serdecznie dziękuję Ci za zainteresowanie i pomoc.

Co ciekawe, kołatało mi sie po głowie, że dziadek był kapralem pchor., natomiast w odręcznym życiorysie wspomiał stopień sierżanta (po kursie dywizyjnym chyba powinien być sierżantem ?) ...

Książkę Nieciejowskiego zamówiłem i czekam na nią ...
Podzielę sie wrażeniami" ;)
Chcę jeszcze dotrzeć do zeszytów naukowych WNS WSI Koszalin, bo prawdopodobnie dziadek był przepytywany na okoliczność" przy okazji seminarium naukowego w latach 80-tych ...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ...
Napisano
Nieciejowski dotarł ...

Ppor Olszański przywołuje do siebie kpr.Dodę polecając mu wzięcie z druzyny 4 ludzi z rkm-em, dopadnięcie do pobliskiego lasu i stamtąd - po podczołganiu sie bliżej wsi - otwarci adługimi seriami ognia na skraj osady, so pozwoli na podciągnięcie w tym czasie plutonu w stronę zabudowań.Pchor.Doda zadanie w pełni wykonuje.Wkrótce słychac długie serie rkm-u "prującego na skraj osady. Widoczna reakcja Niemców we wsi ..."

Czyli :
60 Rez.DP Kobryń" - płk.dypl. Adam Epler
184 pułk - mjr Józef Żeleski
I baon - kpt.Franciszek Bilczewski/por.Józef Komarnicki
2 kompania - ppor.Janusz Pauli
1 pluton - ppor.Józef Olszański
dowódca jednej z drużyn (której, chyba nie da sie ustalić...)

A po Kocku :
Oflag II C Woldenberg
Stalag IXA Ziegenhain (Schwalmstadt) zw. w lipcu 1940

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie