danieloff Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Czy ktoś zna miejsca większych bitew lub potyczek podczas Powstania Styczniowego 1863? Proszę o pomoc.Daniel
bolas Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 U mnie w rejonie (koło Łodzi) to na pewno Wola Cyrusowa i Gałków Duży ale to raczej małe potyczki niż duże walki ...
danieloff Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Charakter walk i możliwości oddziałów powstańczych w większości wykluczały większe bitwy. Wiem o miejscach walk pod Żyżynem (tam oddział dowodzony przez gen. Kruka - Heidenreicha rozbił rosyjską kolumnę, zdobył nawet działa i kasę pułkową) oraz Kurowem, Różanem i Opatowem.
bolas Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 A no własnie ... szczerze to w rejonie Gałkowa była jakaś mała potyczka -w efekcie której ruska kawaleria wycieła kilku naszych powstańców. Pewnie w rejonie Woli C. było to samo - jest tam nawet jakiś pomnik ale nie interesowałem sie tym nigdy bliżej.
Mathew Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Pod Janowem na Jurze powstańcy dokonali pogromu 2 rot piechoty i stu kozaków.PozdrawiamMathew
danieloff Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Właśnie... Interesuje mnie ta tematyka, ale znaleźć coś w miejscach walk jest bardzo trudno - najwyżej ołowiane kule lub drobiazgi z wyposażenia armii rosyjskiej (co też bardzo mnie cieszy). Chociaż niektórzy mają szczęście - kolega znalazł pod drewnianym krzyżem w okolicach Nałęczowa resztki 2 kapiszonowych pistoletów. Namiar" dostał od człowieka, który twierdził, że starzy ludzie we wsi" wspominali, że zabito w jego okolicy kilku powstańców bardzo dawno temu... Krzyż oczywiście nie stoi od czasów powstania, ale miejscowi stawiali nowy zawsze w miejscu starego, zniszczonego przez upływ czasu. Tropienie śladów powstania 1863 to najczęściej szukanie igły w stogu siana - to było tak dawno, że nawet najlepsze amiary" i wiedza historyczna nie gwarantują znalezienia jakichkolwiek materialnych pamiatek tamtych wydarzeń. Ale warto próbować, dla samej przyjemności próbowania :-)
onufry Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 znam dwa miejsca walk powstancow.1) Wysadzenie mostu na bugu w okolicach Malkini2) oraz 20 km dalej powstancy zaatakowali pociag wiozacy oficerow z petersburga. W miejscu tym wstawiono drewniane szyny i pociag sie wykoleil. Miejscowi opowiadaja o walkach na kosy. Miejsce do przeszukania to prawie 1km kwadrarowy. jak narazie brak czasu. Przypierwszej wyprawie wykrywka zawiodla
danieloff Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Można by tam kiedyś wrócić...Dziękuję za wszystkie informacje.
Filip73 Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 W Puszczy Kampinoskiej jest miejsce gdzie była jakaś potyczka.W tym miejcu do dziś jest chyba jakiś pomnik .
SZZ Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Temat bitew i potyczek z okresu Powstania Styczniowego był już omawiany na forum, kilka miesięcy temu. Z tej wcześniejszej dyskusji pamiętam, że został wydany urzędowy wykaz bitew i potyczek, stoczonych przez armię rosyjską z untownikami". Przypuszczam, że jest on dostępny w Bibliote Narodowej, Centralnej Bibliotece Wojskowej, a także w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. Należy w poszukiwaniach informacji przejrzeć katalogi rzeczowe w dostępnych bibliotekach, tam będą podane monografie i inne publikacje na temat Powstania Styczniowego, a w nich wzmianki na temat walk. Najcenniejsze informację zostały jednak spisane w pamiętnikach uczestników powstania - największą wartość mają te, które napisali szeregowi powstańcy i dowódcy partii. Sporo informacji na temat wydarzeń z okresu powstania zawierają wydawnictwa krajoznawcze i wszelkie przewodniki turystyczne. W księgarniach dostepne są mapy setki" w wersji turystycznej, wydane przez Oddział Topograficzny Sztabu Genialnego" WP. Na nich zaznaczone są pola bitew, bratnie mogiły i inne ciekawe miejsca oraz są zamiszczone opisy miejscowości, zawierające informacje o walkach.Kilka lat temu można było kupić mapę turystyczną okolic Warszawy (w promieniu ok. 50 km)- zaznaczone są na niej dosyć precyzyjnie pola bitew i podany jest rok zdarzenia.Mnie interesuje głównie Powstanie Listopadowe - jak masz ochotę pogadać - możemy się spotkać w środę, w Szparce. Pozdrawiam:) SZZ
Etam Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Mam fajny artykuł z gazety regionalnej ale niemogę go załadować na forum.Zrobiłem skan ale nie wchodzi.Może podeślę Komuś kto potrafi to jakoś załadować.
danieloff Napisano 30 Wrzesień 2003 Autor Napisano 30 Wrzesień 2003 Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że wybiorę się w środę do Szparki:-)
onufry Napisano 30 Wrzesień 2003 Napisano 30 Wrzesień 2003 nalezy jeszcze wspomniec o potyczce pod Nagoszewem i stokiem w okolicach Ostrowi Maz
Etam Napisano 30 Wrzesień 2003 Napisano 30 Wrzesień 2003 Bitwa pod Krzywosądzą.Mierosławski brał udział .Właśnie na temat tej bitwy jest ten artykuł.Dokładny opis potyczki.Niepotrafię go jednak załadowć na forum.Pozdrawiam.
danieloff Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 Etam: skąd dokładnie pochodzisz, gdzie stoi ten pomnik?
Gość Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Dziwię się, że nikt nie wymienił bitwy pod Węgrowem, a była to bodaj jedna z największych bitew Powstania Styczniowego.Jeśli ktoś ma blisko (a np. z Warszawy to w sumie blisko)to może podskoczyć do muzeum mieszczącego się na zamku w Liwie koło Węgrowa. Jest tam fantastyczna ekspozycja broni( m.in.największa w Polsce kolekcja bagnetów), a wsród eksponatów zobaczyć można właśnie militaria wykopane na pobojowisku węgrowskim (nie są rzecz jasna jakieś bardzo efektowne, ale mimo wszystko ciekawe bo związane z konkretną bitwą)pozdr
Jaro5 Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Witam.Grochowiska,pomiedzy Buskiem a Pińczowem, woj. świętokrzyskie.W 1863 miała tu miejsce bitwa oddziału powstańczego generała M. Langiewicza na czele 2-3 tys. ludzi z wojskami rosyjskimi.
Jaro5 Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 A tak wyglada pomnik w Grochowiskach wzniesiony ku czci powstańców poległych w bitwie 18.03.1863 r. korpusu Mariana Langiewicza z korpusem rosyjskiego generała Ksawerego Osipowicza Czengeriego
ZGR Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 To ja dodam jeszcze bitwę pod Miechowem. Fragment z historii miasta: Tragicznie zapisało się dla Miechowa powstanie styczniowe. Dnia 17 lutego 1863 roku oddziały powstańcze nieudolnie dowodzone przez Apolinarego Kurowskiego dokonały próby opanowania Miechowa. Klęska powstańców była całkowita - nielicznym udało się w rozsypce wycofać - reszta poległa lub zginęła w męczarniach, gdyż rannych powstańców wrzucano do studni na rynku miasta. Miasto spotkały liczne represje i naturalnie pożar, którego carscy żołdacy nie pozwalali gasić. Po pamiętnym dniu 17 lutego 1863 roku pozostało 40 ocalałych domów i 830 osób czyli połowa dotychczasowej ludności." oraz rysunek Bitwa miechowska 17 lutego 1863 r. - M. Brindale'a.
danieloff Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 MOJA WDZIĘCZNOŚĆ ZA DOTYCHCZASOWE INFORMACJE NIE ZNA GRANIC !!! Proszę o kolejne informacje - być może w przyszłym roku zaplanuję wyprawę poszukiwawczą szlakiem walk z 1863.Daniel
leserek Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 gdzies niedaleko praszki (dawne czestochowskie)tez cos bylo ale nikt nie potrafi zlokalizowac , sam jestem ciekaw czy cos kolo mnie sie wtedy dzialo , chetnie poczytam, ale nie mam namiarow na dobra literature, a temat zglebiam niedlugo , wiec moze kto pomoze........pozdr. tomek.
vonadamski Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Witam!!!Pochodze z Opatowa czyli miejsca ostatniej wiekszej bitwy tego powstania. Duzo wiem ale ciezka sprawa bo to byly walki w miescie a miasto jak sie domyslasz jeszcze istnieje :)Z powazaniem vonadamski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.