Skocz do zawartości
  • 0

Tabliczka od ME-109,FW 190 czy JU-87???

1AIR1

Pytanie

Napisano

Witam
Tabliczka została wygrzebana podczas prac polowych przy bronowaniu i zasiewie oziminy.Być może jest to teren gdzie mamy doczynienia z elementami samolotu który spadł podczas walki.
Długo szukałem informacji a także przeglądałem dokumentację techniczną różnych samolotów...oczywiście takiej która jest ogólnie dostepna.Analiza zdjęć kabin Me-109,FW-190,Ju-87 i innych samolotów III Rzeszy niemieckiej nic nie dała.Niestety nigdzie nie znalazłem identycznej tabliczki.Może ktoś z Was posiada dokumentację ewentualnie wie gdzie była montowana i w jakim typie samolotu taka tabliczka?Jak widać jest to informacja dotycząca ręcznej pompy.Byłbym wdzięczny także za dokładne przetłumaczenie tekstu.
Pozdrawiam

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Tabliczka została wygrzebana podczas prac polowych przy bronowaniu i zasiewie oziminy.Być może jest to teren gdzie mamy doczynienia z elementami samolotu który spadł podczas walki.
Długo szukałem informacji a także przeglądałem dokumentację techniczną różnych samolotów...oczywiście takiej która jest ogólnie dostepna.Analiza zdjęć kabin Me-109,FW-190,Ju-87 i innych samolotów III Rzeszy niemieckiej nic nie dała.Niestety nigdzie nie znalazłem identycznej tabliczki.Może ktoś z Was posiada dokumentację ewentualnie wie gdzie była montowana i w jakim typie samolotu taka tabliczka?Jak widać jest to informacja dotycząca ręcznej pompy.Byłbym wdzięczny także za dokładne przetłumaczenie tekstu.
Pozdrawiam

Napisano
Witam

Wasserkühler rechts
Drücken - ausfahren
Heben - einfahren
-------------------
Handpumpe

prawa chlodnica wodna (ciecz)
nacisnac - wyjechac/wypuscic (np podwozie)
wzniesc/podniesc - wsunac
-------------------
pompa reczna

Pozdrawiam
Napisano
woytas
Jest to na 100% teren gdzie spadł samolot.

njorl i kot05 serdeczne dzięki.Zaczynam szukać dokumentacji HE-111.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie