yuki Napisano 10 Październik 2006 Autor Napisano 10 Październik 2006 ZNALEZIONA W POBLIżU GóRY PUłAWSKIEJ.PRAWIE DOSłOWNE I PRAWIE KOMLPLENE TłUMACZENIE:żADEN KWAS SIARKOWY ALBO KWAS/HALTIGES?/ WODą /NIE/NAPEłNIAć.CZY KTOś WIE DO JAKIEGO URZąDZENIA BYłA PRZYMOCOWANA?
grba Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 Niestety z chemii zapamiętałem tylko tyle, że nie należy wlewać do kwasu wody by nie zepsuć sobie urody...Nigdy nie miałem kłopotów w szkole, wszystkiego mogłem nauczyć się, tylko chemii nie lubiłem.
Hansdekawka Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 Witam,tabliczki o tej treści umieszczano na akumulatorach zasadowych, lub większe na bateriach akumulatorów.Dolanie kwasu siarkowego, lub wody zawierającej kwas do elektrolitu akumulatora zasadowego powoduje zobojętnienie roztworu i wytrącenie się soli,a tym samym zniszczenie akumulatora.Pozdrawiam, Hansdekawka.
yuki Napisano 10 Październik 2006 Autor Napisano 10 Październik 2006 ZNALEZIONA W POBLIżU GóRY PUłAWSKIEJ.PRAWIE DOSłOWNE I PRAWIE KOMLPLENE TłUMACZENIE:żADEN KWAS SIARKOWY ALBO KWAS/HALTIGES?/ WODą /NIE/NAPEłNIAć.CZY KTOś WIE DO JAKIEGO URZąDZENIA BYłA PRZYMOCOWANA?
grba Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 To takie niemieckie ostrzeżenie pamiętaj chemiku młody, wlewaj zawsze kwas do wody!".
yuki Napisano 11 Październik 2006 Autor Napisano 11 Październik 2006 dzięki za informację .tabliczka została znaleziona w lesie przeoranym niemieckimi okopami i radziecką artylerią .być może był tam pojazd lub urządzenie zasilane takim akumulatorem.
Pytanie
yuki
ZNALEZIONA W POBLIżU GóRY PUłAWSKIEJ.
PRAWIE DOSłOWNE I PRAWIE KOMLPLENE TłUMACZENIE:
żADEN KWAS SIARKOWY ALBO KWAS/HALTIGES?/ WODą /NIE/NAPEłNIAć.
CZY KTOś WIE DO JAKIEGO URZąDZENIA BYłA PRZYMOCOWANA?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.