panzerhrabia Napisano 10 Październik 2006 Autor Napisano 10 Październik 2006 witam Czy ma ktos dokładnie opisaną bitwe pod Dubienką z roku 1792 a dokładnie pod Uchanką rozmieszzcenie wojsk, kierunki ataków itp lub wie może gdzie cos takigo mozna znależc ?? pozdrawiam i licze na pomoc:)
Darek419 Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Witam.Może w bibliotece uda ci się najprędzej coś znależć.Myślę że wydawnictw na tematPowstania Kościuszkowskiego jest sporo.pozdro.
BogdanLacki Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Piotr Derdej Zieleńce - Mir - Dubienka 1792Dom Wydawniczy BellonaWarszawa 2000W tej pozycji jest opisana dokładnie ta bitwa.Jakiś czas temu były tam z wykrywką ale albo wykrywka za słaba albo nie w tym miejscu szukałem - zero trafień.W TVP 3 Adam Sikorski odnalazł miejsce pochówku żołnierzy polskich.Życzę owocnych poszukiwań.Bogdan
MarekA Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Opis bitwy jest także w: „Artyleria koronna w obronie niepodległości Polski 1792-1794” Z. Walter-Janke. Polacy dysponowali 24 działami, Rosjanie 108. Biorąc pod uwagę, że we wcześniejszej bitwie pod Zieleńcami 18 polskich dział batalionowych oddało 331 strzałów kulami i 131 kartaczem (nie wiadomo ile strzałów oddało 10 dział polowych, ale najprawdopodobniej, w przeliczeniu na działo, była to ilość większa niż dział polowych) w bitwie pod Dubienką obie strony wystrzeliły kilka tysięcy naboi artyleryjskich. Większość to były kule armatnie, część z nich najpewniej zachowała się w terenie do dziś.
panzerhrabia Napisano 11 Październik 2006 Autor Napisano 11 Październik 2006 witama czy były wstanie ktoś mi pdesełać mapke (skan lub zdjecie) z rozmieszczeniem wojsk obu armi ?? byłym bardzo wdzięczny pozdrawiam vickers@wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.