danieloff Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 Witam, w towarzystwie XVIII-wiecznym monetek na poletku wyszedł mi taki pierścionek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 Ma wybite 2 znaki próby, niestety, są tak małe, że nawet ma makro nie udało mi się ich uchwycić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 Sa widoczne pod lupa, tak wygladaja po przerysowaniu - litery S.P. , a na drugiej puncy cyfra s lub litera J i głowa kobiety z profilu. Pytanie do znawców - czy to coś starego, czy odpustowe badziewie? Z góry dziękuję za informacje.Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 Sorki - na drugiej puncy cyfra 3 (lub litera J) i głowa kobiety z profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 http://www.zlotystok.net/zl_cechy.php OK, już ustaliłem - głowa kobiety to znak probierczy dla srebra. Nie wiem, tylko, od kiedy są stosowane takie oznaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 Znaki probiercze w Europie zaczęto bić w średniowieczu, wtedy też ukazały się na ziemiach polskich pierwsze dokumenty nakazujące cechowanie sreber.Jednak najstarsze znaki rozpoznane jednoznacznie u nas datowane są dopiero na pierwszą połowę XVI w.Średniowieczne znaki wywodziły się najczęściej od herbu miasta gdzie funkcjonowały cechy złotników.Zmiany nastąpiły w XIX w.kiedy zniesiono kontrolę cechową nad produkcją i wprowadzono urzędy probiercze pod nadzorem rządu .Znaki na pierścionku pochodzą zapewne już z tego okresu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.