Skocz do zawartości
  • 0

od czego one są .... ?????

Winchester

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich. Zasnanawiam sie od czego są te ołowiane kulki. Znalazłem je w jednym miejscu na jakiś 0,5 m2 jest ich 72 sztuki. Mają równo 13 mm średnicy. Zastanawiam sie czy od szrapnela czy może jednak muszkiet ?

Jak ktoś ma jakiś pomysł z góry dzieki za odp.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Zasnanawiam sie od czego są te ołowiane kulki. Znalazłem je w jednym miejscu na jakiś 0,5 m2 jest ich 72 sztuki. Mają równo 13 mm średnicy. Zastanawiam sie czy od szrapnela czy może jednak muszkiet ?

Jak ktoś ma jakiś pomysł z góry dzieki za odp.

Napisano
szrapnelówki się spotyka często ale nie przekraczają 10mm , takie ołowiane kulki przedstawione przez ciebie o średnicy ok.13mm także się trafia ale żadziej ja stawiam na muszkiet , chyba że takiej wielkości znajdowały się w jakimś pocisku aby po wybuchu razić teren - znajdowały się w pojemniczku czy leżały luzem??
Napisano
i zbrał ze sobą coś koło 1kg ołowiu tak na wszelki wypadek jakby mu sie amunicja skończyła? ;) i siedział pod drzewm i skaładał sobie pociski bo akurat nie miał co robić .. ale w końcu go to zdenerwowało i je... tj rzucił wszysko w krzaki.. :)
troche naciągane .. nie sądzisz? :)
pozdroofak :)
Napisano
i zbrał ze sobą coś koło 1kg ołowiu tak na wszelki wypadek jakby mu sie amunicja skończyła? ;) i siedział pod drzewm i skaładał sobie pociski bo akurat nie miał co robić .. ale w końcu go to zdenerwowało i je... tj rzucił wszysko w krzaki.. :)
troche naciągane .. nie sądzisz? :)
pozdroofak :)
Napisano
one leżały luzem na głębokości około 40 cm na obszarze około 0,5 m2 hmm i własnie to mnie zastanowiło bo gdyby były po wybuchu były by porozrzucane na większym obszarze hmm ale nie jestem pewien

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie