Winchester Napisano 9 Październik 2006 Autor Napisano 9 Październik 2006 Witam wszystkich. Zasnanawiam sie od czego są te ołowiane kulki. Znalazłem je w jednym miejscu na jakiś 0,5 m2 jest ich 72 sztuki. Mają równo 13 mm średnicy. Zastanawiam sie czy od szrapnela czy może jednak muszkiet ?Jak ktoś ma jakiś pomysł z góry dzieki za odp.
Winchester Napisano 9 Październik 2006 Autor Napisano 9 Październik 2006 Witam wszystkich. Zasnanawiam sie od czego są te ołowiane kulki. Znalazłem je w jednym miejscu na jakiś 0,5 m2 jest ich 72 sztuki. Mają równo 13 mm średnicy. Zastanawiam sie czy od szrapnela czy może jednak muszkiet ?Jak ktoś ma jakiś pomysł z góry dzieki za odp.
ubenfurer Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 szrapnelówki się spotyka często ale nie przekraczają 10mm , takie ołowiane kulki przedstawione przez ciebie o średnicy ok.13mm także się trafia ale żadziej ja stawiam na muszkiet , chyba że takiej wielkości znajdowały się w jakimś pocisku aby po wybuchu razić teren - znajdowały się w pojemniczku czy leżały luzem??
gerard_w Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 i zbrał ze sobą coś koło 1kg ołowiu tak na wszelki wypadek jakby mu sie amunicja skończyła? ;) i siedział pod drzewm i skaładał sobie pociski bo akurat nie miał co robić .. ale w końcu go to zdenerwowało i je... tj rzucił wszysko w krzaki.. :) troche naciągane .. nie sądzisz? :)pozdroofak :)
gerard_w Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 i zbrał ze sobą coś koło 1kg ołowiu tak na wszelki wypadek jakby mu sie amunicja skończyła? ;) i siedział pod drzewm i skaładał sobie pociski bo akurat nie miał co robić .. ale w końcu go to zdenerwowało i je... tj rzucił wszysko w krzaki.. :) troche naciągane .. nie sądzisz? :)pozdroofak :)
Winchester Napisano 9 Październik 2006 Autor Napisano 9 Październik 2006 one leżały luzem na głębokości około 40 cm na obszarze około 0,5 m2 hmm i własnie to mnie zastanowiło bo gdyby były po wybuchu były by porozrzucane na większym obszarze hmm ale nie jestem pewien
Pytanie
Winchester
Witam wszystkich. Zasnanawiam sie od czego są te ołowiane kulki. Znalazłem je w jednym miejscu na jakiś 0,5 m2 jest ich 72 sztuki. Mają równo 13 mm średnicy. Zastanawiam sie czy od szrapnela czy może jednak muszkiet ?
Jak ktoś ma jakiś pomysł z góry dzieki za odp.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.