Skocz do zawartości

hełm wz.31- róznice

Berlin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie.
Mianowicie: mam dwa egzemplarze hełmu wz.31.
Jeden jest na 100% z Huty Ludwików [bicia wewnątrz dzwonu] a drugi.. no własnie z drugim jest problem. Myślałem że to Silesia- inne ułożenie/przyciecie" tylnej/dolnej części hełmu [foto]. Myslałem tak dopóki nie przeczytałem o wz.31 w ksiażce J.Kijaka. Według niej hełm po lewo [S?] powinien być z H. Ludwików a ten po prawo z Silesia [co jak napisałem ten po prawo jest na 100% Ludwików]

Hełm L- ma bica Ludwików 37 etc. wewnatrz oraz '24' na daszku
Hełm S?- nie dopatrzyłem sie niczego, ponieważ wewnątrz był skorodowany wewnątrz i podczas usunięcia rdzy usunięto też pieczęcie.

Obydwa mają bicia na obreczach jak i nitach- K2 [ten odbiorca sygnował hełmy w hucie Silesi jak i Ludwików]

Po dociśnieciu obydwu hełmów widać znaczną róznice wysokości na której znajduje sie daszek [foto]

Macie jakieś wyjaśnienie?
Mi na mysl przychodzi- hełm L jest hełmem z późnej seri rok 1937 a hełm S? z poczatku produkcji.

Tylko były by aż takie duże róznice w kształcie?

Napisano
Baerlin cyknij fotki obu rantów na karku - widoczek z góry z 45 stopni i tak isam z boku. Ino żeby było widać wyraźnie sam kształt rantu.
Napisano

przyglądałem się im i wydają się podobne, ale dla pewności fotki zrobię i podrzuce.
Na tym zdjęciu widać różnice w 'podcięciu' na karku podczas swobodnego położenia hełmów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie