Skocz do zawartości
  • 0

Z cyklu: Zabawa w rozpoznanie

Gambit

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Tak naprawdę to to jest po prostu lupa.....a jej wykorzystanie może być wielorakie:-)))
takie lupy występują w przemyśle poligraficznym - do kontroli naświetleń i pasowań kolorystycznych, w przemyśle lekkim do analizy materiałów jak ktoś to już napisał , tak samo do czytania zdjęć ...jak i dawniej do czytania rysunków technicznych wykonywanych na kalkach.
jeśli powiesz jakie są sygnatury producenta na lupce to powiem ci dla jakiego przemysłu została wykoana. Uwaga ....lupki powojenne ( dzisiejsze ) nie różnią się praktycznie niczym w stosunku do lupek starszych....

PZDR PATRON

Ot co... a ja myślałem, że to lupa do sprawdzania poprawności wydrukowanego tekstu. Znaleziona w poniemieckim domu. Jesli rzeczywiście służyła do oglądania zdjęć lotniczych to w tym domu mieściła się kwatera wojsk alianckich tuż po wojnie gdy jeszcze nic z granicami Szczecina nie było związane i w tym rejonie przebiegała pierwsza zachodnia granica Polski. Wiem, że przy tej ulicy była ich kwatera ale nie wiedziałem w którym domu. Teraz pewności jeszcze nie mam ale przynajmniej jest większa jasność... Ot co...

Nie całkiem poprostu lupa, chodzi o to że kwadracik jaki jest pod szkłem ma 1*1cm, co umożliwiało liczenie nitek przypadających na 1 cm (ale nie wiem czy cm kwadratowy, czy bieżący). Stawiało się kwadracikiem na materiale i patrzyło z góry, ostrość była dobra. Inaczej wygodniej jest używac lupy z uchwytem.

Witam.

Niestety na lupce nie ma żadnych inskrypcji. Jest tylko wydrapany napis ESIM.

Po przeczytaniu powyższych postów stwierdziłem, że teraz moja teoria o punkcie dowodzenia aliantów jest dalsza prawdy niż była na początku :) Ale to dobrze - w ten sposób właśnie trzeba weryfikować informacje i likwidować legendy...

Zastanawia mnie po co po drugiej stronie kwadracika (notabene 1x1 cm :) ) frezik w kształcie koła (lewt dolny róg fotografii)

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie