Gambit Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Co to jest. Jak na razie bez podpowiedzi. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Co to jest. Jak na razie bez podpowiedzi. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 30 Wrzesień 2003 Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Witam,Tak naprawdę to to jest po prostu lupa.....a jej wykorzystanie może być wielorakie:-)))takie lupy występują w przemyśle poligraficznym - do kontroli naświetleń i pasowań kolorystycznych, w przemyśle lekkim do analizy materiałów jak ktoś to już napisał , tak samo do czytania zdjęć ...jak i dawniej do czytania rysunków technicznych wykonywanych na kalkach. jeśli powiesz jakie są sygnatury producenta na lupce to powiem ci dla jakiego przemysłu została wykoana. Uwaga ....lupki powojenne ( dzisiejsze ) nie różnią się praktycznie niczym w stosunku do lupek starszych....PZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etam Napisano 27 Wrzesień 2003 Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Lupa do ogladania zdjęc lotniczych.Ot co.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Ot co... a ja myślałem, że to lupa do sprawdzania poprawności wydrukowanego tekstu. Znaleziona w poniemieckim domu. Jesli rzeczywiście służyła do oglądania zdjęć lotniczych to w tym domu mieściła się kwatera wojsk alianckich tuż po wojnie gdy jeszcze nic z granicami Szczecina nie było związane i w tym rejonie przebiegała pierwsza zachodnia granica Polski. Wiem, że przy tej ulicy była ich kwatera ale nie wiedziałem w którym domu. Teraz pewności jeszcze nie mam ale przynajmniej jest większa jasność... Ot co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Niemniej dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Wrzesień 2003 Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Nie całkiem poprostu lupa, chodzi o to że kwadracik jaki jest pod szkłem ma 1*1cm, co umożliwiało liczenie nitek przypadających na 1 cm (ale nie wiem czy cm kwadratowy, czy bieżący). Stawiało się kwadracikiem na materiale i patrzyło z góry, ostrość była dobra. Inaczej wygodniej jest używac lupy z uchwytem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 30 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Witam.Niestety na lupce nie ma żadnych inskrypcji. Jest tylko wydrapany napis ESIM. Po przeczytaniu powyższych postów stwierdziłem, że teraz moja teoria o punkcie dowodzenia aliantów jest dalsza prawdy niż była na początku :) Ale to dobrze - w ten sposób właśnie trzeba weryfikować informacje i likwidować legendy...Zastanawia mnie po co po drugiej stronie kwadracika (notabene 1x1 cm :) ) frezik w kształcie koła (lewt dolny róg fotografii) Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Wrzesień 2003 Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Może aby pionowe ścianki nie rzucały cienia i nie zasłaniały części widoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gambit
Co to jest. Jak na razie bez podpowiedzi. :)
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.