Skocz do zawartości

Marschstiefel

aklog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono, od jakiegoś czasu rozglądam się celem zakupienia buty do rekonstrukcji WH (tzw. Marschstiefel)...ponoć idealne do tego są buty kompanii reprezentacyjnej BW. Problem w tym, że ogolnie dostępny rozmiar to 27, 27,5 i 28...ja szukam 29. Proszę o pomoc...świat jest mały więc możę ktoś dysponuje namiarami
Krzysiek

Pierwsz rzecz to groszek. Nie jest to groszek" taki jak na np. ladownicach. W orginalnych butach taki typ wystepuje ale BARDZO szybko sie sciera.
95% dalem naciagane. Te 5% to za to ze buty sa w stanie surowym czyli tak jak trefialy do jednostek. Dopiero tam byly barwione na czarno(nie wszystkie bo zdazaja sie tez bardzo ciemne brazowe). Tak naprawde mozna dac 100%.
Nawet jak by byly zgodne tylko w 75% to i tak wole je od DDR ktore zgodne sa w 20-25%.

DDR są zgodne? Z czym? I w jaki sposób? Bo też są czarne, skórzane i wysokie? Buahahahaha

Dajesz 5% za to że buty są w stanie surowym, niezapastowane? Może miałyby być jeszcze rozchodzone... litości. Wszystkie były robione brązowe (te są nie wiem czemu czekoladowe) i wszystkie były pastowane na czarno. Pastowanie to taki obowiązek rekruta w wojsku i element kocenia.
Może odbierz mundurom sturma 5% za to że nie są zeszmacone i zabłocone, tylko nowe.

Napisałem że cholewy są groszkowane, bo nie są gładkie. Co miałem napisać? Że są pomarszczone?

Pozdrawiam

Horst widze ze sie w wiekszosci zgadzamy tylko prosze Cie mniej nerwow...
Dalem DDR 25% zgodosci dlatego tylko bo sa to wysokie buty, wiecej podobienstw nie zauwazam. W tym punkcie chyba moge napisac ze sie zgadzamy :)
Dalem 95% bo nie lubie mowic/pisac ze cos jest na 100% unikam takich stwierdzen. Naciagnelem to ze sa brazowe/czekoladowe (pewnie to kwestia foto, na zywo sa brazowe) bo nosi sie raczej czarne.
Tutaj tez mozna rozpoznac roznice. W jednostkach byly czernione, najczesciej, za pomoca barwnika a nie pasty do butow. Uzycie pasty skutkuje wlasnie owymi ciemno brazowymi przypadkami.
Wiadomo ze nie napisze ze mundury szturma sa zgodne na 95% bo sa swieze. One sa gotowe do zalorzenia i nie brakuje im np guzikow. (no chyba ze podciagniemy brak obszyc ;) )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie