jahooo Napisano 5 Październik 2006 Autor Napisano 5 Październik 2006 WitamMam w tej chwili w rękach tabliczke fabryczną samolotu PWS RWD 8Dane z tabliczki:Podlaska Wytwórnia Samolotów Spólka AkcyjnaSamolot RWD 8Nr. 34_343CC 810KGCW 525KGCł 250KGCU 185KGSIL W JUNIORMOC 110KMOBR 2000/2300 MINtabliczka wykonana przez H.Rausch - ToruńTabliczka wykonana z mosiężnej blachy, dane techn. tłoczoneZdjęcie wrzucę, jak zrobię.Chodzi mi o to, czy można ustalić historię tego samolotu, gdzie słuzył, może kto nim latał ?
Hornet Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Witaj !! W rejestrze na stronie home.iprolink.ch/gujski.L/Skrzydla.html taki numer z produkcji PWs-a niestety nie figuruje.Sama tabliczka nie załatwia sprawy-trzeba bliższe dane,kiedy i kto oraz gdzie ja pozyskał.Może ktoś z forumowiczów pomoże.....?Pzdr.
jahooo Napisano 5 Październik 2006 Autor Napisano 5 Październik 2006 Okolice Bełżyc - lubelskie. Stan tabliczki wskazuje, że w ziemi raczej nie leżała, raczej gdzieś na strychy lub w jakiejś stodole
samun1 Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 szukałem w rejestrze najbliższy RWD-8 to nr34.341 z CWL-1 Dęblin kod 70D tego numeru nie znalazłem?
jahooo Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Z tabliczki ciężko odczytać, może to być też 34_543. Zaraz wrzucam zdjęcie
samun1 Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 O ile mi wiadomo to PWS wyprodukowała ponad 470 RWD-8pwsw latach 35-38 budowano ich około 105 egz.rocznie.Najwyższy znany numer samolotu RWD-8pws to 34-467, może się myle? pozdrawiam.
jahooo Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Hmm, tez przeglądnąłem podane stronki i wychodzi na to, że rejestr jest mocno niekompletny i wielu numerów brakuje. Tabliczka wygląda na orginalną i ma ją osoba, której nie mogę zarzucić, że kłamie co do jej autentyczności, poza tym ma w prawie idealnym stanie fotel, tablice przyrządów pokładowych, stateczniki, koło i wiele innych elementów samolotu PWS RWD 8.
Hornet Napisano 7 Październik 2006 Napisano 7 Październik 2006 Jahooo a możesz zrobić zdjęcia reszty sprzętu z opisu i zamieścić na Forum ???? Numer obrabiałem aby wykluczyć inną numerację-jest 34-343.W wielu relacjach z września1939 publikowanych w SP" i książkach podaje się czasem numer seryjny samolotu-trzeba by wykonać mozolną pracę-ale szansa sukcesu........
jahooo Napisano 7 Październik 2006 Autor Napisano 7 Październik 2006 Jeśli ktos chce, to na priva mogę wysłać zdjęcia tej tabliczki w porządnej jakości i rozdzielczości. Na zdjęcia innych elementów trzeba niesety poczekać, bo nie mam bezpośredniego kontaktu z tym poszukiwaczem, ale da się zrobić.
Szarubek Napisano 7 Październik 2006 Napisano 7 Październik 2006 Bardzo chętnie, jeśli można prosić: szarubek@wp.plBełżyce to niedaleko mnie, aktualnie Radawiec-Lotnisko (EPLR).Pozdrowienia - Szarubek
Hornet Napisano 7 Październik 2006 Napisano 7 Październik 2006 To ja też poproszę i zacznę wertować żródła-może na coś trafię....mój e-mail:erni18@o2.pl
jahooo Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 OK, zdjęcia w poniedziałek - mam je w pracy na kompie
samun1 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Miałem dzisiaj troche czasu aby poszuka w mojch materiałach W książce o samolotach RWD L.Dulęby i A.Glassa konkretnie tego numeru nie znalazłem ,jest tylko informacja że jest to samolot wojskowy RWD-8a .RWD-8a samolot z dodatkowym zbiornikiem paliwa zasięg do 1000kmZ 470maszyn RWD-8pws 200szt używało wojsko w szkolnictwie.45 w Plutonach łącznikowych,częśc przekazano Obozom Lotniczego Przysposobienia Wojskowego.RWD-8a od nr.34-273 do 34-354 wojskowe.Poszukam jeszcze..Pozdrawiam.Jeśli możesz jahooo podeślij zdjęcie tabliczki na adres Samun2@poczta.onet.pl
samun1 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Miałem dzisiaj troche czasu aby poszuka w mojch materiałach W książce o samolotach RWD L.Dulęby i A.Glassa konkretnie tego numeru nie znalazłem ,jest tylko informacja że jest to samolot wojskowy RWD-8a .RWD-8a samolot z dodatkowym zbiornikiem paliwa zasięg do 1000kmZ 470maszyn RWD-8pws 200szt używało wojsko w szkolnictwie.45 w Plutonach łącznikowych,częśc przekazano Obozom Lotniczego Przysposobienia Wojskowego.RWD-8a od nr.34-273 do 34-354 wojskowe.Poszukam jeszcze..Pozdrawiam.Jeśli możesz jahooo podeślij zdjęcie tabliczki na adres Samun2@poczta.onet.pl
jahooo Napisano 9 Październik 2006 Autor Napisano 9 Październik 2006 Zdjęcia poszły na priv, możecie ocenić sami. Więcej zdjęć już wkrótce na forum .
samun1 Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 jahooo dzięki.doszły.Jednocześnie przepraszam że troche naśmieciłem w tym wątku wkleiło mi się trzy razy to samo.Proszę administratora o usunięcie tych dwóch niepotrzebnych,Przepraszam..
Hornet Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 Jahooo dzięki za skan.Przewertowałem już trochę więcej niż samun1-ale efekt ten sam.....Przejrzę jeszcze Roczniki i Sprawozdania Aeroklubu.Tu mam pytanie czy w Waszych regionalnych aeroklubach nie zachowały się przez wojnę tego typu publikacje?????Sprawdzić trzeba większe biblioteki...
jahooo Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 Witam ponowniePo dłuższej przerwie wrzucam zdjęcia fotela z tego samolotu. Bicie na fotelu widoczne, lecz bez dobrej lupy nieczytelne. Prawdopodobnie w trójkącie litery DWL lub PWL ???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.