Skocz do zawartości

RWD 8 - identyfikacja

jahooo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Mam w tej chwili w rękach tabliczke fabryczną samolotu PWS RWD 8

Dane z tabliczki:
Podlaska Wytwórnia Samolotów Spólka Akcyjna
Samolot RWD 8
Nr. 34_343
CC 810KG
CW 525KG
Cł 250KG
CU 185KG
SIL W JUNIOR
MOC 110KM
OBR 2000/2300 MIN

tabliczka wykonana przez H.Rausch - Toruń

Tabliczka wykonana z mosiężnej blachy, dane techn. tłoczone

Zdjęcie wrzucę, jak zrobię.

Chodzi mi o to, czy można ustalić historię tego samolotu, gdzie słuzył, może kto nim latał ?
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witaj !!
W rejestrze na stronie home.iprolink.ch/gujski.L/Skrzydla.html taki numer z produkcji PWs-a niestety nie figuruje.Sama tabliczka nie załatwia sprawy-trzeba bliższe dane,kiedy i kto oraz gdzie ja pozyskał.Może ktoś z forumowiczów pomoże.....?Pzdr.
Napisano
Okolice Bełżyc - lubelskie. Stan tabliczki wskazuje, że w ziemi raczej nie leżała, raczej gdzieś na strychy lub w jakiejś stodole
Napisano
O ile mi wiadomo to PWS wyprodukowała ponad 470 RWD-8pws
w latach 35-38 budowano ich około 105 egz.rocznie.Najwyższy znany numer samolotu RWD-8pws to 34-467, może się myle? pozdrawiam.
Napisano
Hmm, tez przeglądnąłem podane stronki i wychodzi na to, że rejestr jest mocno niekompletny i wielu numerów brakuje. Tabliczka wygląda na orginalną i ma ją osoba, której nie mogę zarzucić, że kłamie co do jej autentyczności, poza tym ma w prawie idealnym stanie fotel, tablice przyrządów pokładowych, stateczniki, koło i wiele innych elementów samolotu PWS RWD 8.
Napisano
Jahooo a możesz zrobić zdjęcia reszty sprzętu z opisu i zamieścić na Forum ???? Numer obrabiałem aby wykluczyć inną numerację-jest 34-343.W wielu relacjach z września1939 publikowanych w SP" i książkach podaje się czasem numer seryjny samolotu-trzeba by wykonać mozolną pracę-ale szansa sukcesu........
Napisano
Jeśli ktos chce, to na priva mogę wysłać zdjęcia tej tabliczki w porządnej jakości i rozdzielczości. Na zdjęcia innych elementów trzeba niesety poczekać, bo nie mam bezpośredniego kontaktu z tym poszukiwaczem, ale da się zrobić.
Napisano
Miałem dzisiaj troche czasu aby poszuka w mojch materiałach W książce o samolotach RWD L.Dulęby i A.Glassa konkretnie tego numeru nie znalazłem ,jest tylko informacja że jest to samolot wojskowy RWD-8a .RWD-8a samolot z dodatkowym zbiornikiem paliwa zasięg do 1000km
Z 470maszyn RWD-8pws 200szt używało wojsko w szkolnictwie.45 w Plutonach łącznikowych,częśc przekazano Obozom Lotniczego Przysposobienia Wojskowego.
RWD-8a od nr.34-273 do 34-354 wojskowe.Poszukam jeszcze..
Pozdrawiam.Jeśli możesz jahooo podeślij zdjęcie tabliczki na adres Samun2@poczta.onet.pl
Napisano
Miałem dzisiaj troche czasu aby poszuka w mojch materiałach W książce o samolotach RWD L.Dulęby i A.Glassa konkretnie tego numeru nie znalazłem ,jest tylko informacja że jest to samolot wojskowy RWD-8a .RWD-8a samolot z dodatkowym zbiornikiem paliwa zasięg do 1000km
Z 470maszyn RWD-8pws 200szt używało wojsko w szkolnictwie.45 w Plutonach łącznikowych,częśc przekazano Obozom Lotniczego Przysposobienia Wojskowego.
Pozdrawiam.Jeśli możesz jahooo podeślij zdjęcie tabliczki na adres Samun2@poczta.onet.pl
Napisano
Napisano
jahooo dzięki.doszły.Jednocześnie przepraszam że troche naśmieciłem w tym wątku wkleiło mi się trzy razy to samo.Proszę administratora o usunięcie tych dwóch niepotrzebnych,Przepraszam..
Napisano
Jahooo dzięki za skan.Przewertowałem już trochę więcej niż samun1-ale efekt ten sam.....Przejrzę jeszcze Roczniki i Sprawozdania Aeroklubu.Tu mam pytanie czy w Waszych regionalnych aeroklubach nie zachowały się przez wojnę tego typu publikacje?????Sprawdzić trzeba większe biblioteki...
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam ponownie

Po dłuższej przerwie wrzucam zdjęcia fotela z tego samolotu. Bicie na fotelu widoczne, lecz bez dobrej lupy nieczytelne. Prawdopodobnie w trójkącie litery DWL lub PWL ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie