Gość Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Czesc,czy ktos z Was zajmowal sie historiami tuneli miedzy zamkami na Jurze. Wydaje mi sie ze to duzy potencjal. Fascynujacy moze byc Mirow moim skromnym zdaniem. Piekna skala. Duzo lochow wejdzie...Interesuja mnie tez Bolkowice.Swego czasu probowalem sie sposcic na linie do studni w Smoleniu, ale po ostatecznym przyjzeniu sie i nieustannych atakach komarow zrezygnowalismy.Moze zapodacie jakis temat...?MJ
Gość Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Smoleń to pięknie położony zamek (trzy lata temu został przebadany przez archeologów wynik sakiewka z ok 15 monetani Jagiełły, gotyb strzał) co do studni wybita w litej skale prawdopodobnie przez niewolników Tureckich), Turcy z najazdem dotarli też tu swiadczyły oty wcześniejsze wykopaliska) co do tuneli to prawdopodobnie legendy chociaż w Podzamczu są takie jaskinie na terenie Zamku a zresztą to niemożlwe
Gość Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 co do Podzamcza to sie nie zgodze. Znana jest historia badania tunelu w latacj chyba 60tych. Jakas komisja podobno sie zapuscila na 1,5 kilometra a dalej sie bali ze wzgledu na niebezpieczenstwo osuniecia... nie masz wiec do konca racji.ps.kiedys udalo mi sie wejsc w Zlotym Potoku do palacu Piaseckiej Jonson. Jeszcze jak byl odrestaurowywany. Piekna budowla. A jaki basen sobie laska strzelila. Niesamowite.
Gość Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Co do Smolenia, to nie zauwazylem, by ktos eksplorowal szczyt wzgorza (podobnie w Mirowie). Swoja droga to teren zamczyska jest naprawde rozlegly...
kristobal Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 istnieje również legenda, iż jest jakiś tunel prowadzący z zamku w Tenczynku do innych okolicznych miejscowości.
gibki9 Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 te tunel to w wiekszosci legendy,nie sadze zby kumus sie chcialo kopac jakies kilometrowe tunele,bo np ponoc jest tunel z pod jasne gory do olsztyna,ale to bedzie jakeis 15 km fajnie ze ktos by tyle kopal,jseli chodzi o jure to teren bogaty na poszukiwania,choc np olsztyn teraz ogrodzony (teren prywatny),ponoc w okolichac facet znalazl garnek monet szwedzkich i to ponoc prawda bo se chate budowal i w fundamentach znalazl,w gorach sokolich ponoc zloto partyzantow .czesciowo znalezione przez komunistow,ale nie wszytsko,ogolnie dobry rejon na monetkii zabytki czasow sredniowiecznych,a z wykrywka po zamkach to raczej lipa jak cos jest to w zasypanych chodniakach,tu jedynie by pomogly georadary,ramowe wykrywacze kiedys w zamku w dankowie znajomy porzyczyl fachowy sprzet kopalniany i guzik znalezli:)jest wiele legend na temat jury,piszcie moze sie czegos ciekawego dowiemypozdrawiam.
gibki9 Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 a swoja droga drogą znalazlem na jurze w tym roku pare grotow od strzal i kusz, i jakis toporek,wybieram sie niedlugo na monetki jesli ktos chetny to pisac poszukamy razem,wolne mam niedziele.pzdr.
Monti Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Z tymi tunelami to tak,że co zamek to zawsze ktoś opowiada, że od niego jest tunel(podziemia)do okolicznych miejscowości lub innych zamków.Jakby zsumować te legendy to mamy pod ziemią drugie państwo :)))
kristobal Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 co do tuneli i państwa podziemnego" to pasuje tutaj jak ulał legenda o księżycowej jaskini : http://www.sm.fki.pl/atomowa_wojna_bogow/Tajemnica_Księżycowej_Jaskini_Milos_Jesensky.htm
iglanadon Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 bo to jest tak, rycerz mieszkał sobie w małym dupianym zameczku niekiedy nawet częściowo drewnianym, ale nic tak nie lubił jak ryćkac tunele jeden do najbliższej miejscowości, drugi do sąsiedniego zamku , bo tunelem bliżej :)), niekedy nie stać było rycerza na wykucie zwykłej studni z tąd inne rowiązania w postaci cysterna na wodę deszczową, ale tunel to miał obowiązkowo :)))
jacek1 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 WitamW przypadku zamków na Wyżynie można się zastanowić czy część z tych domniemanych tuneli to nie są zwykłe jaskinie krasowe, których tam jest mnóstwo. Nie jest to takie niemożliwe, że pod zamkami były tunele, jeżeli dokopano się do wejścia do jaskini, to może ona ciągnąć się kilometrami. Co się zaś tyczy zamków i studni to nie jest tak do końca że nie kopano studni bo nie było stać właściciela. Na Wyżynie jest generalny problem z wodą, często nie kopano studni bo w tym miejscu nie było wody. Wynika to z uciekania" wody w głębokie warstwy przez szczeliny w wapieniu.
lemsoft Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Temat lochów między zamkami i innymi odznaczającymi się miejscami geograficznymi jest tak rozpowszechniony jak opowieści o zasypanych studniach ze skarbami wrzuconymi w czasie najazdów tatarskich( to kamyczek do gibkiego)Pomiędzy zamkiem w Będzinie a Pałacem Mieroszewskich też miałby być jakiś tunel to jest ze 200m tylko ale pomiędzy zamkiem i Górą św. Doroty w Grodźcu jest już chyba ze 4 km w linii prostej i też coś takiego miałoby by być.Nie wykluczone , że drążenia krótkich lochów ucieczkowych poza mury zamków , zameczków i innych miejsc obronnych obrosły w ludowe legendy ydłużające je w nieskończoność niemalże.A a propos Piaseckiej-Johnson to wydawało mi się , że kupiła pałac w Pilicy.pzdr
idiota Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 1.Tunele w zamkach, to chyba normalka, ale co najwyzej poza linie ew. oblezenia. O ile tunel Mirów Bobolice mialby moze sens (chociaz to wrecz awykonalne znajac tamte warunki), to po co komu tunel Olsztyn - Jasna Góra? W Bobolicach zamek przeszedl w rece prywatne... Moze tam cos sie znajdzie :) A swoja droga ciekawy jestem, dlaczego nic nie slyszalem o znaleziskach w trakcie prac remontowych w Bobolicach... Czyzby naprade nic tam nie znaleziono?2.Ja mieszkam prawie w Zlotym Potoku i nic takiego nie slyszalem. Ba, nie mamy nawet takiego palacu :)
miro5671 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 gibki9.A jak daleko mieszkasz od Zawiercia???Ja jestem z dolnego ale często przyjeżdżam do matki,która mieszka w Zawierciu.Może byśmy połączyli siły na Jurę...Zabrałbym KudłategoHD i Generała,może kogoś jeszcze...Jakaś sobota i niedziela...??? Pozdro.Miro.
profesor Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Cześć wiem o ciekawym miejscu w Olsztynie koło Częstochowy dokładniej Sokole Góry, w pewnym miejscu występują anomaliawykrywacz wskazuje świecąc że jest tam coś " jest to poparte opowieścią że w okresie międzywojennym na tym terenie działała grupa dokonująca rabunków w dworach, została doszczętnie rozbita, byc może jest to ich schowek,wiele wskazuje na to że tak jest w rzeczewistości.ślady wskazują na celowe zamaskowanie wejścia do....... głazem obmurowanym zaprawą używaną w tamtym okresie - zaprawa gliniasto-wapienna.
miro5671 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Więc w czym masz problem.Potrzebujesz ekipy do pomocy ???Jeśli tak,to nie ma problemu.Żeknij tylko słowo...
gibki9 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 hej spoko!! ,am taki dworek do obszukania ale to na polnoc od czestochowy,chyba dziewiczy:)
gibki9 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 ja silny jestem wiec moge łupac kilofem:Da co do zlota to ponoc prawda ,że tam gdzies jest.
miro5671 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 No,ta ruinka też fajna.Chyba pożydowska...Pozdr.Miro
profesor Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Problemem jest już sam rezerwat Sokolich Gór,obiekt znajduje się w pobliżu uczęszczanej ścieżki,istnieje możliwość że byc może jest zaminowany .Jeśli nadal jesteś chętny Miro to podaj mi jakis namiar na siebie.
maeco Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Miro5671, ja też bywam w Zawierciu w weekendy z tych samych powodów co Ty;-)Może jakiś wspólny wypad w okolice Zawierciowa?Pozdrawiam
gibki9 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 w takie miejsca to trzeba jak deszcz siapi,wtedy sciezki sa nie uczeszczane:),a swoaj droga to tylk okawalek skalki,a nie sadze ze ktos by minowal wejscie ,nie wiem jak to wyglada,al to by tzreba niezle chyba naparzac w taką skalke:)wiec moze lepiej jakas mina:),kto podrzuci troche trotylu??:)
miro5671 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Też jesteś z Dolnego Śl.? Bardzo chętnie. Jest nas kilku ale stale jeżdzimy w trzy osoby.Jesteśmy z Brzegu i Wrocka mamy busa i trochę sprzętu...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.