1108 Napisano 24 Wrzesień 2003 Autor Napisano 24 Wrzesień 2003 Witam!Dysponuje informacją na temat niemieckiego cmentarza przyszpitalnego z okresu II wojny Sw. Pochowani sa tam zołnierze z okresu ofensywy styczniowej 1945 r. Z opowiadań swiadków jest to ok 100 mogił wsród pochowanych znajdowało się kilka osób o nazwiskach pochodzenia polskego (być może ślązacy?) Słyszałem o niemieckich fundacjach zaimujacych się opieką lub eksshumacją takich miejsc pochówków. Sprawa jest dośc pilna gdyz miejsce to (mimo ze całkowicie nieoznaczone) zostało ostatnio zlokalizowane przez osoby znane mi z nazwijmy to świadka poszukiwaczy" i obawiam sie iż może dojsć po porostu do profanacji i grabieży tego miejsca. Osoby które miały doświadczenie w załatwieniu takich spraw lub dysponujące wiedzą w kwestii rozwiazania tego problemu proszę o info na adres mejlowy: 1108@Interia.pl
mac Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Ja przed wejściem budowy tam gdzie znajdowały się mogiły powiadamiałem Towarzystwo Przyjażni Polsko Niemieckiej a oni już zajmowali się resztą. Proponuję znaleźć nr tel. i przedzwonić.
SZZ Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Jeżeli informacja na temat cmentarza jest poważna i sprawdzona - to proponuję skontaktować się z attache Amdasady RFN w Warszawie, płk. Ulrichem Kastillan'em, tel. (22)617 30 11 i poinformować o całej sprawie oraz zasugerować, aby nakłonił jakąć nimiecką instytucję, np. Fundację Pamięć" do przeprowadzenia możliwie szybko ekshumacji (sezon kończy się w listopadzie). Jeżeli nie da to efektu - skontaktuj się ze mną - mój adres s.z.zielinski@wp.pl - wtedy spróbuję pomóc. W ubiegłym roku udało mi się doprowadzić do ekshumacji żołnierzy niemieckich pogrzebanych na terenie gospodarstwa mego wuja.Pozdrawiam! SZZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.