Skocz do zawartości

szalikowcy

Klaus BOLS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam takie dziwne pytanie...
mianowicie, czasem na zdjęciach niemców widać, szczególnie w lato, jak mają poowijane szyje białymi hustami. Czy to miało jakiś związek z tym że oficerskie mundury miały sztywny kołnierz który przy dłuższym marszu obcierał szyję?

Tu akurat zdjęcie z filmu, i gośc jest przesadnie poowijany. Ale spotkałem się juz z kilkoma oryginalnymi fotkami takich szalikowców. Czy to moze tylko jakas wermachtowska moda??

pozdrawiam

Napisano
Wystarczy przeczytać jakieś wspomnienia niemieckiego żołnierza. Np. Kto sieje wiatr", autor wspomina że zakładali nieregulaminowe chusty na szyje które łagodziły obcieranie szyi przez kołnierze w czasie długotrwałych marszy. Ot i cała filozofia.
Pzdr
Napisano
Każdy, kto był na intensywnych wykopkach lub np. przekopywał ziemiankę wie, jak jak pot kapie po twarzy i spływa za kołnierz. Wtedy przydaje się chusta.
Napisano
to fakt że pot wkurza na wykopakach, ani to rozebrac sie bo komary tną. Ale w sukiennym mundurze na gołej skórze nie miałem okazji się pocić... przyjemnie pewnie nie jest

dzięki i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie