Klaus BOLS Napisano 27 Wrzesień 2006 Autor Napisano 27 Wrzesień 2006 mam takie dziwne pytanie...mianowicie, czasem na zdjęciach niemców widać, szczególnie w lato, jak mają poowijane szyje białymi hustami. Czy to miało jakiś związek z tym że oficerskie mundury miały sztywny kołnierz który przy dłuższym marszu obcierał szyję?Tu akurat zdjęcie z filmu, i gośc jest przesadnie poowijany. Ale spotkałem się juz z kilkoma oryginalnymi fotkami takich szalikowców. Czy to moze tylko jakas wermachtowska moda??pozdrawiam
Horst Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=351128#351907Pozdrawiam
Klaus BOLS Napisano 27 Wrzesień 2006 Autor Napisano 27 Wrzesień 2006 nie o to mi mistrzu chodziło... sprobuje poszukac fotek
Podziemny_Kosmos Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 Takie chusty chroniły przed dostawaniem się piachu za kołnierz (Np. w Afryce lub podczas czołgania się) ale pewnie nosili je z zupełnie innego powodu :)
acer Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Raczej przeciw negatywnym skutkom zapocenia w mundurze moim zdaniem.
Bathin Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Wystarczy przeczytać jakieś wspomnienia niemieckiego żołnierza. Np. Kto sieje wiatr", autor wspomina że zakładali nieregulaminowe chusty na szyje które łagodziły obcieranie szyi przez kołnierze w czasie długotrwałych marszy. Ot i cała filozofia.Pzdr
danieloff Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Każdy, kto był na intensywnych wykopkach lub np. przekopywał ziemiankę wie, jak jak pot kapie po twarzy i spływa za kołnierz. Wtedy przydaje się chusta.
Klaus BOLS Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 to fakt że pot wkurza na wykopakach, ani to rozebrac sie bo komary tną. Ale w sukiennym mundurze na gołej skórze nie miałem okazji się pocić... przyjemnie pewnie nie jestdzięki i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.