Ram Napisano 24 Wrzesień 2003 Autor Napisano 24 Wrzesień 2003 Poszukuje Informacji na temat walk o Poznań, orad gdzie byłyjakies bitwy i gdzie były okopy.Zgóry dzienkiŁukasz
Gość Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Słyszałem że na dembinie i koło Fortu IXa był okopy
sebastian Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Polecam książki : Boje o Poznań 1945 " Zbigniew Szumowski i Stanisław Klęcki Wyzwolenie Poznania".
mmichu Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 W samej Dembinie raczej kiepsko z szukaniem. Dużo spacerujących ludzi, a w części ujęcia wody teren dość często patrolowany przez ochronę.Sam fort IXa nie leży w Dembinie i w jego pobliżu nie zachowały się niestety żadne okopy.Fort leży między ruchliwą ulicą, torami kolejowymi i parkiem. Co do okopów w samym Poznaniu w większości zostały dawno zakopane i nawet w przybliżeniu trudno określić dokładny ich przebieg.Sam ich szukałem w miejscu gdzie były napewno. Dziś nie ma po nich śladu jest tam równo zaorane pole i osiedle domków :( Mimo wszystko życzę powodzenia bo kto szuka ten znajduje więc warto próbować:)
Rumburak Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Jako poznaniak jestem oburzony! Nie ma czegoś takiego jak Dembina" - jest Dębina! Może niedługo napiszecie Jerzyce?Kolego Ram! Odpowiedź na twoje pytanie jest niemal niemożliwa. Trzeba by przeczytać mnóstwo książek i relacji, pogadać ze starszymi mieszkańcami i jeszcze obejrzeć mapy. Niektórzy poszukiwacze z Poznania wiedzą gdzie były okopy, ale krótkie odcinki - najwyżej po kilaset metrów. Poza tym cały Poznań był otoczony rowem przeciwczołgowym - to było kilkadziesiąt kilometrów?! Jak to ustalić? Sam chciałbym wiedzieć.... W książkach Okęckiego i Szumowskiego też niewiele znajdziesz, są szczątkowe dane gdzie szukać, gdzie kopać...Najlepiej jednak pytać mieszkańców: np. na Miłostowie, os. Warszawskie, koło fortów. Taka rada. Jeżeli coś znajdziesz, to daj cynk, chętnie bym się dowiedział co ustaliłeś.
sebastian Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 A są jakieś pozostałości po rowie przeciwczołgowym ?
Rumburak Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 No nie, rowu przeciwczołgowego dawno nie ma, ale na każdej mapce o walkach w Poznaniu w 1945 znajdziesz jego przebieg. Powodzenia
sebastian Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 a jakieś ślady szczątki ? ...a tak na marginesie mam pytanko co się znajduje w górze Przemysława ? słyszałem że jaikiś duuuży schron ? ja jestem z Kutna w Poznaniu od 1,5 roku i dlatego mnóstwo pytań....
Ram Napisano 26 Wrzesień 2003 Autor Napisano 26 Wrzesień 2003 No właśnie!!!Co się znajdóje w tej górze. Ja gdzieś czytałem żę jast tam wielko schron, czy coś tam. Jeszcze jedno czy ktoś z was ma plany poznania z XIXw lub z II Wojny Światiwej???
Ram Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Napisano 27 Wrzesień 2003 Takie jeszcze jedno pytanie:Czy istniały połończenie podziemne fortów?????
sebastian Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 Nie, z tego co wiem nie istniało połączenie podziemne fortów zewnętrznych a o wewnętrznych nic nie wiem .
Gość Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 W górze znajduje sie cywilny schron przeciwlotniczy.Na murowanej skarpie okalajacej wzgórze widoczne jest zabetonowane wejscieDo kol.Buraka! Fragmentu rowu sa i to w wielu miejscachbardzo widoczne trzeba tylko szukac w terenie a nie na mapie.pozdrawiam
Ram Napisano 28 Wrzesień 2003 Autor Napisano 28 Wrzesień 2003 Hunt a wiesz gdzie są te pozostałośći po rowie przeciwczołgowym?
Rumburak Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Hello Hunt! Dzieki za ciekawą informację. Kiedyś szukaliśmy rowu i znleźliśmy jego resztki czyli kilkudziesięcio centymetrowe wgłębienie na długości ok. 60 metrów, ale nie wiem czy to było to. Czy ty znasz miejsca gdzie rów jest bardziej widoczny, albo zachowany? Byłem tu i ówdzie w Poznaniu i niestety najczęściej trafiałem na smętne resztki tych II wojennych wykopów np. zasypane okopy z ledwo widocznym przebiegiem, no i z tym rowem też tak było. Gdzie go szukać?Aha mam nicka Rumburak a nie Burak (burak jest dla mnie obraźliwe)POZDR
Gość Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Witam!Dobrze widoczny odcinek jest na wspomnianym juz Dębcu,dokładnie w lasku przy wiadukcie kolejowym na Środe Wlkp.O ten wiadukt a dokładnie jego starszego ceglanego poprzednika toczono całonocny bój w 45, więc miejsce ciekawe :)Sorry Rumburak za przekręcenie nicku:)pozdrawiam
Ram Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Znacie jeszcz jakieś ciekawe miejsca w Poznaniu?
Ram Napisano 30 Wrzesień 2003 Autor Napisano 30 Wrzesień 2003 Wicie czy w jakić laskach w Poznaniu były jakies potyczki?
Gość Napisano 4 Październik 2003 Napisano 4 Październik 2003 na Dębinie były potyczki podobn w tym małym jeziorku można znleść dużo niemieckich rzeczy!
Ram Napisano 7 Październik 2003 Autor Napisano 7 Październik 2003 Dzienki Wojtek przejde się tam z wykrywka jak ją kupię)
Gość Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Chciałbym jak najwięcej dowiedzieć się o forcie IXa na Dębcu, a także o wszystkich umocnieniach Dębca i Dębiny( ich funkcje i lata budowy). Z tego co wiem to magazyn amunicji na Dębcu znajdował się w pobliżu dzisiejszej krzyżówki Czechosłowacka-Łozowa. Po wojnie został on zasypany, a na powstałej górce są garaże :(
advertus Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 WitamW dzisiejszym Głosie Wlkp wiekowy mieszkaniec Poznania wspominał o rozstrzelaniu 10-15 rannych żołnierzy niemieckich przy ul.Polskiej (dla niewtajemniczonych przy Polskiej znajduje się fort VII). Ich zwłoki prawdopodobnie leżą w dawnym rowie strzeleckim przy skrzyżowaniu Polskiej z Nowiną - jeżeli to prawda to na wiosnę ich wykopią budowlańcy którzy kładą druga nitkę - Głos ma tez swoje internetowe wydanie ale nie sprawdzałem czy jest wzmiankapozdrawiamadvertus
advertus Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 mała pomyłka w moim ostatnim poście - dla zainteresowanych to było sobotnie wydanie lokalnej (poznańskiej) Wyborczej czyli dostęp do internetowego wydania łatwiejszypozdrawiamadvertus
XANTOS Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3170055.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.