milbas Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Napisano 20 Wrzesień 2006 Witam.Dotąd zbierałem swoje fanty do pudełek :-(, ale uzbierało się tego trochę i zamierzam sobie zrobić gablotę, w której pokażę póki co swoje klamry i guziki :-). Stąd pytanie, czy i w jakiś sposób konserwować fanty do wystaiwienia:- po pierwsze aby je zabezpieczyć przed korozją;- po drugie żeby efektownie się prezentowały;PozdrawiamMILBAS
Plyn Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Ja swoje fanty konserwuje tectylem i uwazam ze jest to genialny srodek do konserwacji aczkolwiek trudny do zdobycia.Pozdrawiam.
imperorr Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 na poczatek czysta szmatka przecierasz aby wytrzec pot z rakbo po pewnym czasie powstana plamy, przebarwienia.podobno najlepiej wygladaja na czerwonym aksamicie.
Cronos Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 Nie wpadaj tylko na pomysł pomalowania lakierem bezbarwnym w sprayu... ogladałem to ostatnio u kumpla... masakra:/
mauser29 Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 to fakt masakra, kupiłem kiedyś perkunika-rękojesć lakier a ostrze srebrzanka. Klient miał zamiłowanie do malowania chyba bo lisciaka w dosć niezłym stanie potraktował podobnie.
milbas Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Napisano 21 Wrzesień 2006 Dzięki za rady. Myślałem raczej o jakimś oleju, oliwie, wazelinie czy coś w tym stylu.Czerwony aksamit ... pomyślę :-)PozdrawiamMILBAS
Cyrograf15 Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 Wosk pszczeli rozpuszczony w benzynie.Wojtek
VASILI Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 A czy ten wosk z benzyną można stosować równiez na fantach które posiadają oryginalną farbę? Bo troche boję się o hełmy i puszki po maskach p.g
jerzyn2000 Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 W aptece można kupić ciekłą parafinę. Czysty przedmiot przecierasz szmatką namoczoną w tym środku i odkładasz aż wyschnie. Póżniej wystarczy miękką szmatą przetrzeć i gotowe. Tanie, proste i wydajne. Sprawdza się na klamrach, bagnetach i innych fantach. Polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.