Skocz do zawartości

konserwacja na wystawę

milbas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Dotąd zbierałem swoje fanty do pudełek :-(, ale uzbierało się tego trochę i zamierzam sobie zrobić gablotę, w której pokażę póki co swoje klamry i guziki :-). Stąd pytanie, czy i w jakiś sposób konserwować fanty do wystaiwienia:

- po pierwsze aby je zabezpieczyć przed korozją;
- po drugie żeby efektownie się prezentowały;

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano
Ja swoje fanty konserwuje tectylem i uwazam ze jest to genialny srodek do konserwacji aczkolwiek trudny do zdobycia.
Pozdrawiam.
Napisano
na poczatek czysta szmatka przecierasz aby wytrzec pot z rak
bo po pewnym czasie powstana plamy, przebarwienia.

podobno najlepiej wygladaja na czerwonym aksamicie.
Napisano
to fakt masakra, kupiłem kiedyś perkunika-rękojesć lakier a ostrze srebrzanka. Klient miał zamiłowanie do malowania chyba bo lisciaka w dosć niezłym stanie potraktował podobnie.
Napisano
Dzięki za rady. Myślałem raczej o jakimś oleju, oliwie, wazelinie czy coś w tym stylu.

Czerwony aksamit ... pomyślę :-)

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano
A czy ten wosk z benzyną można stosować równiez na fantach które posiadają oryginalną farbę? Bo troche boję się o hełmy i puszki po maskach p.g
  • 1 month later...
Napisano
W aptece można kupić ciekłą parafinę. Czysty przedmiot przecierasz szmatką namoczoną w tym środku i odkładasz aż wyschnie. Póżniej wystarczy miękką szmatą przetrzeć i gotowe. Tanie, proste i wydajne. Sprawdza się na klamrach, bagnetach i innych fantach. Polecam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie