Jump to content
  • 0

Skrzynka - zagadka

Rozii

Question

Witam!

W piwnicy kamienicy w Grudziądzu znalazłem skrzynię. Od właściciela dowiedziałem się, że pochodzi z czasów wojny. On tam trzymał narzędzia. Skrzynia wygląda na amunicję lub pociski. I tu mam pytanie, dla jakiego pocisku mogła ona być przeznaczona. Na skrzyni jest wybite oznaczenie: B.167 I V 1942 (na zdjęciu jest pokazane jak to wygląda). Natomiast w środku zachował się fragment kartki (na zdjęciu) w języku angielskim. Druga część zagadki to czy skrzynia przywędrowała z ACz? kto ma pomysł skąd ona się znalazła w Grudziądzu. Dziadek , właściciel zarzekał się, że wziął ją zaraz po zakończeniu walk w Grudziądzu.

24 answers to this question

Recommended Posts

100% brytyjska, date to widac. Strzalka to oznaczenie wojskowych przedmiotow brytyjskich. Kartka z niczym mi sie nie kojazy, ale raczej cos mniejszego, bo 18 sztuk mialo wejsc do srodka (granty?). HE to i owsze High Explosive.
Skrzynki takie byly uzywane praktycznie do wszystkiego, od amunicji karabinowej do pojedynczych pociskow artyleryjskich do armaty 25 funtowej.

Jesli by sie dalo jakos usunac farbe to na pokrywie i z boku powinny byc napisy.

Jak trafila - to mozliwosci jest kilka:
- dostawa z leand-lease dla ZSRR
- zdobycz niemiecka
- po wojnie cos w niej bylo przyslane w ramach pomocy UNRY

Dzięki wszystkim za odpowiedz!

Tych skrzynek w tej piwnicy było kilka, lecz właściciel wywalił je na złom. Udało mi się ocalić tylko tę jedną. Co do wymiarów to tak jak podejrzewał mietek.

Zrobię jeszcze dodatkowe zdjęcia tych elementów.

Witam!

W piwnicy kamienicy w Grudziądzu znalazłem skrzynię. Od właściciela dowiedziałem się, że pochodzi z czasów wojny. On tam trzymał narzędzia. Skrzynia wygląda na amunicję lub pociski. I tu mam pytanie, dla jakiego pocisku mogła ona być przeznaczona. Na skrzyni jest wybite oznaczenie: B.167 I V 1942 (na zdjęciu jest pokazane jak to wygląda). Natomiast w środku zachował się fragment kartki (na zdjęciu) w języku angielskim. Druga część zagadki to czy skrzynia przywędrowała z ACz? kto ma pomysł skąd ona się znalazła w Grudziądzu. Dziadek , właściciel zarzekał się, że wziął ją zaraz po zakończeniu walk w Grudziądzu.

Co za strata ze poszly na zlom!!!!
Czeste nie sa w PL, w UK co jakis czas sie trafiaja, ale w roznych stanach, bo sa uywane do trzymania narzedzi itp.

A sa idealne do mocowania na jeepach i innych pojazdach.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 21:14 20-06-2008

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information