Skocz do zawartości

Fanty zaklejone mułem, rdzą, glina?

Plyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Ostatnio wydobylem z mulu sporo sprzetu i wszytko jest zaklejone zmiaszana glina, mulem i rdza. Moczenie w nafcie troszke pomoglo ale tylko z wierzchy, elektroliza dala kiepskie efekty od zewnatrz o srodku juz nie wspomne. Słyszałem ze tego typu syf najlepiej jest wygotowac w wodzie destylowanej, zna moze ktos ta metode? albo jakas inna? Przymierzam sie wlasnie do wygotowywania tylko niemam zadnego doswiadczenia w tego typu metodzie.
Prosilbym o wszelkie rady i pomysly co mam zrobic z moim problemem
Napisano
Gotowanie w wodzie z proszkiem do prania pomaga w usunięciu brudu czy farby/lakieru i nic więcej. Rdzy to ci nie ruszy. Gotuj około godziny i potem elektroliza. Woda zwykła nie destylowana bo to tu nie ma znaczenia. Sama elektroliza powinna wystarczyć prawdopodobnie coś źle robiłeś.
Wojtek
Napisano
Elektrolize robie juz od kilku lat z pozytywnym skutkiem i ta metoda w tym przypadku odpada. Potrzebuje porady jak moge te fanty odczyscic bo naprawde szkoda...
Pozdrawiam.
Napisano
Nafta jest dobra do powierzchownego czyszczenia, a ja mam problem jak to ruszyc takze od srodka. Nikt niezna zadnego sposobu?
Pozdrawiam.
Napisano
czyscisz dla leszego styku
owijasz jakims aluminium
i wlewasz kreta"-taki plyn do czyszczenia.
i czekasz....czekasz... itd

lub namocz do oliwy-stuku puku i to samo co wyzej
elektrolize jak zle zrobisz to wiecej zniszczysz.
Napisano
Jak juz pisalem, chodzi mi o wnetrze a nie powiezchnie zewnetrzna, elektroliza nic nie daje a robie ja poprawnie na 100%. Potrzebuje jakis srodek chemiczny co pomoze mi wydlubac pozostaly w srodku syf.

Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
Napisano

A ja wszystko w ocet wrzucam najpierw czyszcze recznie z wszelkiego brudu apotem do octu przewaznie siedem dni potem przemyc szczotkąryzową z proszkiem do prania bo sie twozy czarny nalocik a potem delikatna szszotką dryciana i jest igła. Tylkoze jak juz miałes przedmiot w nafcie to moze byc ciezko bo nafta jest delikatnie tłusta i nie pozwoli na wsiakniecie w rdze octu i dla tego tez mogłą ci nie wyjsc elektroliza.
a o to tromel po occie(był wyciągniety z rzeki i przedstawiałtylko jedna bryłe a wyszły nawet synatórki.
Fakt faktem ze zawsze przedmiot po wyciagnieciu jest ładny ale w efekcie liczmy sie ztym ze wyjdzie durzo dziór i braków:-(

Napisano
Ocet odpada. Doszedlem do wniosku ze na taki kamien mul i piach najlepszy jest srodek do odkamieniania czajnikow elektrycznych. Potrzebuje to troche czasu ale efekt gwarantowany. W dodatku tani ten srodek jest :)
Pozdrawiam.
Napisano
Jakies 2 tygodnie temu rozpuscilem kamix" w 1 litrze wody, wsadzilem do niego kawalek mauserka obklejonego okrutnie mulem, glina i rdza. wczoraj przypadkowo zajrzalem co tam sie dzieje z tym eksperymentem, bylem zszokowany jak zobaczylem co z tego wyniklo. Glina z mulem i rdza zostala zupelnie rozpuszczona nie naruszajac ani troszeczke zdrowego metalu a miejsca ktore byly wczesniej twardosci betonu teraz jak piasek sie krusza. Nie bylo zadnego gotowania, poprostu zupelnie o tym zapomnialem , a efekt okazal sie conajmniej pozytywny :)
Pozdrawiam.
Napisano
Z oksyda niewiem jak jest. Czyszcze wlasnie eleganckiego stg w 80% oksyda. Pokryl;em go warstwa tectylu aby zabezpieczyc przed zjedzeniem osyby na blachach z wierzchu w razie czego i teraz pozostalo mi tylko czekac.
Pozdrawiam
Napisano
Wlasnie zauwarzylem ze oksyde jednak wcina ale metalu wogole nie rusza wiec nie jest zle. Juz po 12 godzinach spedzonych w mocnym roztworze widac pierwsze efekty na moim stg do ktorego srodka prubuje sie juz dostac od ponad pol roku a tu mam efekty jeszcze lepsze w pol dnia...
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie