Plyn Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Witam.Ostatnio wydobylem z mulu sporo sprzetu i wszytko jest zaklejone zmiaszana glina, mulem i rdza. Moczenie w nafcie troszke pomoglo ale tylko z wierzchy, elektroliza dala kiepskie efekty od zewnatrz o srodku juz nie wspomne. Słyszałem ze tego typu syf najlepiej jest wygotowac w wodzie destylowanej, zna moze ktos ta metode? albo jakas inna? Przymierzam sie wlasnie do wygotowywania tylko niemam zadnego doswiadczenia w tego typu metodzie.Prosilbym o wszelkie rady i pomysly co mam zrobic z moim problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Moje fanty sa mniej-wiecej w takim stanie zalepienia tym syfem.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Wrzesień 2006 Share Napisano 15 Wrzesień 2006 Gotowanie w wodzie z proszkiem do prania pomaga w usunięciu brudu czy farby/lakieru i nic więcej. Rdzy to ci nie ruszy. Gotuj około godziny i potem elektroliza. Woda zwykła nie destylowana bo to tu nie ma znaczenia. Sama elektroliza powinna wystarczyć prawdopodobnie coś źle robiłeś.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 15 Wrzesień 2006 Share Napisano 15 Wrzesień 2006 Długotrwała elektroliza i skrobanie śrubokrętem, potem igłą.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 16 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2006 Elektrolize robie juz od kilku lat z pozytywnym skutkiem i ta metoda w tym przypadku odpada. Potrzebuje porady jak moge te fanty odczyscic bo naprawde szkoda... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirpiotr Napisano 17 Wrzesień 2006 Share Napisano 17 Wrzesień 2006 Potwierdzam. Na fanty oblepione gliną elektroliza nic nie da. Ja swoje mocze w nafcie, ale narazie efektów nie widać.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2006 Nafta jest dobra do powierzchownego czyszczenia, a ja mam problem jak to ruszyc takze od srodka. Nikt niezna zadnego sposobu?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 Odpowiedzą jest palnik i młotek ale to drastyczna metoda. Trzeba pamietać o okularch bo pryska".Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 18 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2006 A moze jakas chemia domowego urzytku?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 czyscisz dla leszego stykuowijasz jakims aluminiumi wlewasz kreta"-taki plyn do czyszczenia.i czekasz....czekasz... itdlub namocz do oliwy-stuku puku i to samo co wyzejelektrolize jak zle zrobisz to wiecej zniszczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sexo Napisano 19 Wrzesień 2006 Share Napisano 19 Wrzesień 2006 dokladnie, zlap kawalek czystego metalu, elektrolize a pozniej mlotek i do przodu, powinno odpadac duzymi wartswami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 20 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2006 Jak juz pisalem, chodzi mi o wnetrze a nie powiezchnie zewnetrzna, elektroliza nic nie daje a robie ja poprawnie na 100%. Potrzebuje jakis srodek chemiczny co pomoze mi wydlubac pozostaly w srodku syf.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faku Napisano 4 Październik 2006 Share Napisano 4 Październik 2006 A ja wszystko w ocet wrzucam najpierw czyszcze recznie z wszelkiego brudu apotem do octu przewaznie siedem dni potem przemyc szczotkąryzową z proszkiem do prania bo sie twozy czarny nalocik a potem delikatna szszotką dryciana i jest igła. Tylkoze jak juz miałes przedmiot w nafcie to moze byc ciezko bo nafta jest delikatnie tłusta i nie pozwoli na wsiakniecie w rdze octu i dla tego tez mogłą ci nie wyjsc elektroliza.a o to tromel po occie(był wyciągniety z rzeki i przedstawiałtylko jedna bryłe a wyszły nawet synatórki.Fakt faktem ze zawsze przedmiot po wyciagnieciu jest ładny ale w efekcie liczmy sie ztym ze wyjdzie durzo dziór i braków:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 8 Październik 2006 Autor Share Napisano 8 Październik 2006 Ocet odpada. Doszedlem do wniosku ze na taki kamien mul i piach najlepszy jest srodek do odkamieniania czajnikow elektrycznych. Potrzebuje to troche czasu ale efekt gwarantowany. W dodatku tani ten srodek jest :)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Październik 2006 Share Napisano 9 Październik 2006 Odkamieniacze do czajników zwykle wymagają gotowania, jak to robisz? Przy wiekszych przedmiotach jest zwykle kłopot z gotowaniem.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 9 Październik 2006 Autor Share Napisano 9 Październik 2006 Jakies 2 tygodnie temu rozpuscilem kamix" w 1 litrze wody, wsadzilem do niego kawalek mauserka obklejonego okrutnie mulem, glina i rdza. wczoraj przypadkowo zajrzalem co tam sie dzieje z tym eksperymentem, bylem zszokowany jak zobaczylem co z tego wyniklo. Glina z mulem i rdza zostala zupelnie rozpuszczona nie naruszajac ani troszeczke zdrowego metalu a miejsca ktore byly wczesniej twardosci betonu teraz jak piasek sie krusza. Nie bylo zadnego gotowania, poprostu zupelnie o tym zapomnialem , a efekt okazal sie conajmniej pozytywny :)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faku Napisano 9 Październik 2006 Share Napisano 9 Październik 2006 A co z oksydą? terz rozpuszcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 9 Październik 2006 Autor Share Napisano 9 Październik 2006 Z oksyda niewiem jak jest. Czyszcze wlasnie eleganckiego stg w 80% oksyda. Pokryl;em go warstwa tectylu aby zabezpieczyc przed zjedzeniem osyby na blachach z wierzchu w razie czego i teraz pozostalo mi tylko czekac.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 9 Październik 2006 Autor Share Napisano 9 Październik 2006 Wlasnie zauwarzylem ze oksyde jednak wcina ale metalu wogole nie rusza wiec nie jest zle. Juz po 12 godzinach spedzonych w mocnym roztworze widac pierwsze efekty na moim stg do ktorego srodka prubuje sie juz dostac od ponad pol roku a tu mam efekty jeszcze lepsze w pol dnia...Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 właśnie odkryliście potęge kwasku cytrynowego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 Z tego co mi wiadomo to nie jest tylko kwasek cytrynowy...Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 pewnie jest jeszcze octowy, mrówkowy albo jakiś inny :) cytrynowy napewno jest podstawą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plyn Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 No nie zaprzeeczam ze pewnie jest i on w skladzie, w koncu jest to mieszanina kwasow spozywczych... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.