Skocz do zawartości
  • 0

Guzik carski 4.P.C.

tasiek

Pytanie

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki
Oczywiście widziałem już dziś ten guzik na tej stronie, jednak kiedyś spotkałem się z opisem że litera C" oznacza sotnię w Pułkach Kozackich. Było to zdaje się na allegro. Pewnie ktoś nie wiedział co sprzedaje. Raczej będzie to 4 Rezerwowy Strzelecki Batalion . Tym bardziej że został znaleziony w pobliżu koszar 17,18,19,20, Strzeleckiego Pułku. Co ciekawe parę dni wcześniej na tym samym polu wyszedł guzik z opisem 6.C."
Wracając do strony z linku to nieżle się zdziwiłem znajdując na niej zdjęcia swoich klamer wstawionych na forum Odkrywcy . Jest to zwyczajna kradzież , ale w Rosji obowiązują inne prawa.
Pozdr. i dziękuję.
Tasiek
Napisano
Уважаемый Tasiek
я очень плохо знаю польский язык, но суть понял.
Сомнений по поводу шифровки 4 Р.С. быть не может.
В указе сказано 1860 год Сформированы Резервные стрелковые батальоны(бывшие 2 сводных и 4 учебных). Установлены пуговицы с надписью № Р.С." (прибор желтый).
С 1862 года пуговицы гладкие.

6 С. - 6 стрелковый батальон - с июля 1845 года
С 1862 года пуговицы гладкие.

По поводу авторских прав на сканы и фотографии.
Со всего мира нам присылают изображения пуговиц и пряжек.
Если Вы не хотите что-бы изображение ВАШЕЙ бляхи служило для аттрибуции для всех кто занимается металлопоиском и коллекционированием, напишите на e-mail сайта и мы урегулируем любой вопрос.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie