Gość Napisano 20 Wrzesień 2003 Napisano 20 Wrzesień 2003 Mam taki problem. Chcialbym sie dowiedziec w jaki sposo b dzialaja wykrywki z monitorem. Jak to wszystko wygląda itp. Pomóżcie! Może jakies stronki ?
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Napisano 21 Wrzesień 2003 nie wiem co masz na myśli, ale to chyba to www.metaaldetectors.nl granat22junior
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Napisano 21 Wrzesień 2003 to ma nazwy 2004Grail,Expedition lub 2005 Voyager Eksreme-Plus. Future GPR ground penetrating radar. więcej nic nie znalazłem.
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Napisano 21 Wrzesień 2003 Dokładniej to chodzi mi o wykrywki z takim krystalicznym ekranikiem, ktory pokazuje przedmiot, jego kontury itp... Z takim ekranikiem, jaki ma Whites Spectrum XLT.. Jak to dziala? jak pokazuje? itp...
Gość Napisano 21 Wrzesień 2003 Napisano 21 Wrzesień 2003 Zapewne chodzi Ci Garrett'a GTI 2500 ale to nie jest tak jak myślisz. Zajrzyj do postu White's czy Garrett". PozdrawiamMrand
Raned Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 żaden ekran ciekłokrystaliczny nie pokazuje przedmiotu ani konturów. Jest przynajmniej kilkadziesiąt wykrywaczy z wyświetlaczami LCD i w prawie wszystkich jest jakaś skala na której pokazuje się kostka gdzieś na skali w zależności od przewodności. Wykrywacze nie są w stanie powiedzieć jaki to metal, mogą go tylko zaklasyfikować do jakiejś grupy, czyli gdy powiedzą, że jest złoto to w 99,9% będzie to blaszka cynkowa, kawałek ołowiu, cyny, moneta miedzioniklowa, niklowa, cynkowa a nawet kawał żelaza. Pokazywanie wielkości przedmiotu jest też dużą fikcją i są duże przekłamania.Jeżeli używam wykrywacza z ekranem LCD to rzadko na niego patrzę opierając się przede wszystkim na jakości dźwięku i dyskryminuję poprzez wykopanie.
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 nie ma takich wykrywaczy,które by na ekranie pokazywały choćby zarys przedmiotu.w wykrywaczach z ekranem lcd.co prawda pokazuje np.duży gwóżdż czy kapsel lub monetę silwer, ale to oznacza że jest to żelazo , coś z aluminium lub bardziej szlachetny metal.jest to raczej bajer.tak prawdę powiedziawszy są to informacje graficzne dla bardziej inteligientnych amerykanów od nas.ciekwa jest również skala odniesienia pokrywająca przedmioty kolorowe np srebro i złoto są na tej samej linji i zachodzą na siebie, kto jest bardziej spostrzegwczy to wie o co chodzi.
andarian Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 Nie zgodze sie, ze to tylko bajer. Jesli chodzi o Imaging w GTI 2500 to to cos naprawde dziala. Oczywiscie trzeba z tym troche pochodzic, zeby sie nauczyc rozpoznawac, ale wskaznik wielkosci celu jest naprawde fajny i po kilku godzinkach z cala pewnoscia nie bedziesz wykopywal puszek, ani wiekszosci innego zlomu. Oczywiscie Imaging nie wskazuje Ci ksztaltu, czy konturow znaleziska, ale w koncu to nie georadar. A tak poza tym byla juz romowa ostatnio na ten temat na forum i Proscan sie wypowiadal, a jak dla mnie jego opinia jest naprawde bardzo znaczaca. Pozdrawiam Grzegorz Talar.
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 a jeśli w tej puszce bedą ciekawe rzeczy np.odznaczenia pułkowe,inne drobiazgi jak monety stare, dokumenty ostatnio znalezione, i co wtedy przykro jest jak idący za tobą trafia takie znalezisko. zwykłym pykaczem. czasem się zastanawiam czy ci co mają te super wykrywacze to są poszkiwaczami czy marzycielami o wielkim skarbie,ostatnio znalazłem dwie monety X wiek dość głęboko i to pod kawałkiwm żelaznego szmela konkretnie pod kluczem 10/12.czasem warto i to czasem brać pod uwagę.
andarian Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 W sumie cos w tym jest co mowisz. Zwroc jednak uwage na fakt, ze pusta puszka bedzie dawac inne wskazania niz pelna (no chyba, ze bedzie to pelna puszka piwa, takiej nie rozpoznasz). W koncu Jesli w puszcze cos jest to przewodnosc bedzie zupelnie inna. A w kwestii tego, ze osoby, ktore kupuja drogie wykrywacze. Drogi wykrywacz to niekoniecznie lepszy wykrywacz, ale jesli juz kogos stac na to, to czemu nie mialby takiego kupowac. Mysle, ze producenci sprzetu nie dodaja tyle bajerow tylko po to, zeby one byly. Zastosowanie dobrego procesora DSP w detektorze pozwala na zdecydowanie lepsze osiagi. W tej kwestii nikt mnie nie przekona. Programowalem takie procesory na uczelni i wiem jakie maja mozliwosci. To naprawde wiele daje, tylko trzeba umiec to wykorzystac. Pozdrawiam Grzegorz Talar.
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 To andarian widzę że jesteś bardziej teoretykiem jak praktykiem, ja ze swojej praktyki wiem że najlepszy wykrywacz widzi powierzchnię przedmiotu, a nie to co jest w środku przedmiotu i to samo czyni zwykły wykrywacz.pracowałem wykrywaczem CX-3 power,i na podstawie tego twierdzę że są to tylko wszystko bajery,to ustawianie ikon programowanie dyskryminacji, szkoda tylko kasy i czsu więcej znalazłem dobrym Polskim wykrywaczem, niż moi koledzy amerykańskimi.napewno wiesz z teori aby uzyskać dyskryminację wybiórczą niestety trzeba zmniejszyć zasięg wkrywacza i to skutecznie chyba temu nie zaprzeczysz.zmieniałem wykrywacze zachodnie jak p,rękawiczki i się zawiodłem i to wszystko.dziś pracuję dobrym sprzętem niezawodnym iPolskim, jest bardzo solidnie wkonany. stabilny dobra dyskryminacja, cena przyzwoita 850zł izabójcze zasięgi.
random Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 wszystkim, którzy tak zlewają te ajery" jak ID wizualna czy też jakakolwiek dyskryminacja, proponuje przejść się w poszukiwaniu np. monet w mocno zasrany" odłamkami albo innym śmieciem teren. Po godzinie kopania (jeszcze lepiej między korzeniami) gdy odległość między punktem startowym a obecnym wyniesie w porywach 10 metrów, za soba pozostawią krajobraz księżycowy, w rąsiach pojawią się pierwsze objawy zakwasów a w kieszeniach będzie wesoło brzęczeć rdza i folie po papierosach, jest cień szansy że przez głowę przemknie myśl, że gdyby nie kopali wszystkiego jak leci, byliby już po drugiej stronie pola/lasu. Oczywiście zgodzę się, że można coś ominąć, jaki by się sprzęt nie miało, ja też jak trafię na złoże" kopie prawie wszystko ale to ma być (przynajmniej dla mnie) dobra zabawa, a taką nie jest gimnastyka przy każdym sygnale w tym mocno zaśmieconym kraju. Pewnie zaraz ktoś mi wytoczy argument o jakiejś monecie pod żelaznym odłamolem ale idąc w zaparte można rzec, że codziennie chodząc po chodniku przed blokiem też można pod którąś z płyt mijać denara Mieszka I i lepiej byłoby na wszelki wypadek przelecieć wykrywką całe osiedle :-) Z wyłączoną dyskryminacją. To tyle ode mnie, nie chciałbym tu oczywiście sugerować, że moja prawda jest bardziej mojsza niż twojsza" :) Po prostu takie mam zdanie na temat. pzdr, random
Gość Napisano 22 Wrzesień 2003 Napisano 22 Wrzesień 2003 A co to za wykrywacz za 850 zł. Mam zamiar kupić wykrywacz, im więcej czytam tym mniej wiem. :))Może też sobie taki kupię.Pozdrawiam Andrzej
Gość Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 zgadzam się z tą teorią.i nie zaprzeczam,ja chodzę z swoją piszczałką tam,gzie inni kopali łyżką lub nożem dołki max 10cm ja kopię dużo bardziej głęboko,dlatego mam spore osiągnięcia.wiem również jak się pracuje wykr.dynamicznym np. między starymi drzewami lub w zapuszczonym lesie.nie reklamuje ani Polskich ani zachodnich wykrywaczy,poprostu dyskutuję,i tak wybór należy do chcącego kupić wykrywacz.uprawiam ten sport w taki sposób by mieć przyjemność i porzytek. granatx [senior]
kiers Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 Wykrywacz to nic innego jak tylko narzędzie i można go porównać np. do wiertarki. Chcąc zrobić otwór w betonowej ścianie można męczyć się zwykłą wiertarką bez udaru, można trochę z lepszym skutkiem tańszą udarową, można też użyć z udarem pneumatycznym i bez wysiłku zrobić to w parę sekund, ale są też wiertarki udarowe (np. firmy Metabo) z ekranem i trzeba najpierw ustawić program – rodzaj materiału, grubość wiertła itp. Wniosek nasuwa się sam, zanim ktoś to ustawi to ja tę robotę już zrobię tą lepszą pneumatyczną.Moim zdaniem ekrany są po to by ich zazdrościli ci co ich nie mają, ale też nie mówcie że przecinak jest najlepszy do tej roboty bo w to już nie uwierzę.Pozdrawiam i życzę małych dołkówKiers
Cyrograf15 Napisano 23 Wrzesień 2003 Napisano 23 Wrzesień 2003 No dobra ale co to za wykrywacz ten za 850zł.Wojtek
Gość Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 prducent nie wyraził zgody na reklamowanie swojego wyrobu ponieważ nie produkuje tego dużo, podobno 2 na miesiąc choć robi je legalnie i bardzo dobrze.ja kupiłem wykrywacz otrzymując informację od kolegi,jest to coś między przecinakim a wiertarką z komputerem, ma bardzo dobre wiercenia.
proscan Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Jesli chcesz sie dowiedziec o co chodzi w wyświetlaczu wykrywacza XLT (oraz DFX) to pobierz dokument:http://www.polbox.com/p/proscan/rs.pdfUwaga - waży ok. 150kB i wymaga do odczytu Adobe Acrobat 4.0 lub wyzej.Jak czegos nie zrozumiesz, to pytaj.proscanPSJesli ktos chce koledze pomoc w zrozumieniu jak działa wykrywacz z wyswietlaczem, to zachecam. Sam chetnie poczytam. O wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca, to moze lepiej utworzyc inny, nowy watek.
Gość Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 panie bocian to nie fer.prosze nie być stronniczym niech pan tak nie postępuje jak tylko pokaże się proskan to mnie pan kasuje. to po co to forum.
Gość Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 o kej, przeczytałem tą stronkę,i,,, leży moneta srebrna, obok kawał aluminium a po drugiej stronie monety kawał odłama żelaznego i co pokaże się na ekranie ja wiem co, bzdury a jeśli bzdury to po co mi ten bajer, z praktyki wiem a nie z teorii że dobrze przyrdzewiały kapsel od piwa na sztorc też zostanie zakwalifikowany jako kolor, na tematy dyskryminacji wybiórczej nie będę się wpowiadał ponieważ szkoda nafty dla kiepskiej lampy.no i jak bylo grzecznie prawda?
proscan Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 W zasadzie nie chciałem odpowiadać bo znowu Granatx próbuje wciągać w dyskusję co jest lepsze (czy ja gdzieś napisałam, że wykrywacze z ekranem są lepsze od tych bez?), ale kilka wątków jest merytorycznych wiec piszę (zdając sobie sprawę że i tak Granatx wie lepiej).Problem z wieloma obiektami pod sondą jest trudny do rozwikłania gdyż wykrywacze działają na bardzo niskiej częstotliwości i dla nich to co widzą to jest jeden sygnał.(dygresja: radary są w stanie cos rozróżnić bo długość fali jest jakoś tam porównywalna z wielkością obiektu. Człowiek doskonale rozróżnia kształty bo widzi na częstotliwości światła! Szkoda tylko, że fala elektromagnetyczna o tak dużej częstotliwości jak światło jest całkowicie tłumiona w ziemi)Jaka rada? Ruch sondą. Zmiana położenia sondy względem obiektu powoduje że w każdym punkcie wykrywacz widzi coś innego. Jeśli obiekt jest jeden i w dodatku z metalu kolorowego, to sygnał w miarę nie będzie się zmieniał. Jeśli jest ich kilka lub jest ferromagnetyczny, to reakcja będzie bardziej skomplikowana. Można to usłyszeć, a można to zobaczyć. White's wylicza przesunięcie fazowe dla kilku położeń sondy i rysuje się to w postaci słupków odpowiadających danej fazie. Minelab rozkłada sygnał na składowe i pokazuje ich wartość na wykresie XY.Wykrywacze, które nie mają wykrywacza zwykle nie sygnalizują, że cokolwiek się zmienia, bo dla nich faza 60 czy 70 stopni to to samo. Może lekko się zmienni siłą sygnału. Mogą zareagować jeśli zmieni się znak fazy (dla ferromagnetyka)lub coś znajdzie się pod progiem dyskryminacji i na przykład wyciszając sygnał. Tak zareagują wszystkie statyczne z dyskryminacją (czyli 90% polskiej produkcji). Nikogo nie chcę tutaj urazić, powiem więcej, te wykrywacze lepiej sobie radzą w niektórych sytuacjach niż współczesne konstrukcje które mają dyskryminację ruchową, gdyż filtry pasmowe które odsiewają" sygnały od gleby mogą zaburzać relacje fazowe dla przypadków gdy faza się zmienia w trakcie przemiatania. Objawia się to dziwnymi dźwiękami w słuchawkach lub nawet błędnym zaklasyfikowaniem śmiecia żelaznego jako monety.Oczywiście nie twierdze tutaj, że statyczne są lepsze. Nie są też gorsze – mają swoje przykre cechy dla których praktycznie zrezygnowano już z nich na zachodzie. Jednym z nielicznych jest np. jeden z moich faworytów White's 6000, który ma zarówno tryb dynamiczny jak i statyczny z dyskryminacją. Ten model w roznych wersjach jest na rynku od ok. 20 lat, co o czymś świadczy.Dopóki nie powstał dobry wykrywacz ze statyczną dyskryminacją, który nie będzie wrażliwy na grunt, to zawsze będzie pole do zastanawiania się co wybrać.Tak więc mając wykrywacz z ekranem mamy szansę dowiedzieć się czegoś więcej o obiekcie. Nie zawsze ta informacja jest potrzebna i nie zawsze wiarygodna, ale jeśli kogoś stać na odpowiedni wydatek, to dlaczego nie?Co do kapsli, to ja z praktyki, a nie z teorii ani z zasłyszenia wiem, że kapsel ułożony płasko, a nie na sztorc, może być widziany przez wykrywacz jak moneta. Podobnie inne płaskie przedmioty ferromagnetyczne. I nie zależy to od producenta, ale od fizyki.proscanPost scriptum do ekraników. Najnowszy amerykański wykrywacz min AN/PSS-14 stanowiący połączenie wykrywacza metalu (Minelaba F3) z radarem nie ma żadnego ekranu! I nie był wyprodukowany z Puławach, a w Massachusets.
Gość Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 do proskan,nie znam się na elektronice na vektorach fazach itp.wiem tylko że fizyki i jej praw nie oszuka się,mnie interesuje aby wkrywacz był stabilny. aby dobrze przemyślana konstrukcja pozwalała na wstępne określenie rodzaju metalu. a do tego wystarczy wskażnik wychyłowy. ale podoba mi się to co pan napisał, może to przekona innych że nie warto przepłacać za coś co nie jest wiarygodne.pozdrawiam GRANATX.
Raned Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 W obronie White'sa spectrum XLT: eliminacja kapsli od piwa nie stanowi tutaj żadnego problemu, niezależnie od tego czy jest na sztorc, płasko, świeży czy skorodowany. Powiem więcej wykrywacz ten precyzyjnie określa również kapsle od wódki, niemniej jednak zachodzi tutaj prawdopodobieństwo podszycia się dobrego celu pod ten sam numer.Obecnie używam bardzo drogiego wykrywacza, który nie ma ani wyświetlacza ani miernika, ale gdybym musiał wybierać miernik czy wyświetlacz wybrałbym wyświetlacz.
Bocian Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 >granatx>>>>> panie bocian to nie fer.prosze nie być stronniczym niech pan tak nie postępuje jak tylko pokaże się proskan to mnie pan kasuje. to po co to forum.<<<<<<Kasuje każdy post zawierający obraźliwe słowa lub bedący bezpośrednim atakiem na drugą osobę. Nie prowadzę statystyki tego lubie a tego nie lubię. Przy średniej 100-120 postów dziennie i czytaniu wszystkich trudno czasami znaleźć złoty środek tak aby nikogo nie pokrzywdzić. Chociaż nie będę oszukiwał że jeżeli istnieje jakiś nazwijmy to konflikt" intelektualny na forum to osoba z lepszą historią postów stoi nieco wyżej w czasie mojej próby oceny sytuacji. Ale nie jest to związane z żadnymi układami ani znajomościami.
Gość Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Granatax, a może chodzi Ci o coś takiego?http://diwww.epfl.ch/lami/detec/susdemhilti.htmlPozdrawiamMrand
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.