Skocz do zawartości

Tygrysy w obronie Festung Breslau AD 1945

Leuthen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakiś czas temu mój znajomy powiedział mi, że na jednej ze stron www przeczytał, iż w obronie Wrocławia w 1945 r. wzięły udział 2 niemieckie czołgi typu Tygrys. Czołgi te miały zostać wyremontowane w zakładach FAMO (Wrocław był długo, długo na zapleczu Ostfrontu i to, że remontowano tu różnego rodzaju pojazdy, w tym czołgi, wcale nie jest wykluczone). Niestety, znajomy ów nie pamiętał adresu wspomnianej strony, moje poszukiwania również okazały się bezskuteczne. Czy ktoś z Was słyszał o tych Tygrysach?
Jeśli tak, byłbym wdzięczny za udzielone informacje.

Pozdrowienia
Leuthen
Napisano
Witam
Nie pamiętam na ile ta wiadomść jest wiarygodna, ale też spotkałem się z informacją, że w walkach obronnych wzięło udział kilka (powyżej 2) tygrysów. Pewnym potwierdzeniem tej informacji może być zdjęcie, które kiedyś oglądałem, przedstawiało zakłady Famo tuż po ustaniu walk w mieście, na placu obok hal leżały zarówno złożone jak i rozwinięte gąsiennice do tygrysa (ten sam typ). Niestety nie posiadam tego zdjęcia.

Pozdrawiam Krzysiek(?)
Napisano
Na podanej stronce też piszą o dwóch tygrysach remontowanych w zakładach Famo. Niestety pisza bardzo oględnie.

http://members.rogers.com/georgeparada/articles/bres.htm
Napisano
Czytałem o tym w Festung Breslau"-autorem jest chyba Jońca i ktoś jeszcze.Faktycznie były dwa Tygrysy jak podaja autorzy i walczyły jeden dzień w okolicach wiaduktu kolejowego (stacja Popowice) przy ulicy Długiej...wiecej nie pamiętam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie