d007 Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 18 X mnie pasuje ale tak ok. 16-17:00 godziny bo niestety wczesniej pracuje.Kto jest jeszcze chętny no i co na to Pro Fortalicjum ?pozdrawiamd007
Gość Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Pro Fortalicjum nie widzi problemów, teoretycznie. W jakim dokładnie celu chcielibyście przyjechać? Zwiedzanie schronu? To nie problem, tyle że od 13.00 do 17.00. Jeśli macie jakieś bardziej ambitne cele (propozycja wspołpracy, eksploracja obiektów itp.) to odsyłam do Jagmina.
Skoorpion Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 WitamMyślę, że jeszcze ktoś sie odezwie.Koledzy z Pro Fortalicjum czy zastaniemy Was w tym przybytku w podanych powyżej godzinach ? :-)Pozdrawiam
Skoorpion Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Mecenas był szybszy :-)Pozwiedzać, jak najbardziej ale i pogadać o możliwości współpracy również.Czy można liczyć na obecność Jagmina albo li samego prezesa ?
Gość Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Prezesa owszem, rozmawiałem z nim na ten temat parę minut temu (mówimy ciagle o 18.X, czyli 3 sobocie października). Czy Jagmin też będzie? Najlepiej niech się sam wypowie... Ja jeszcze nie wiem czy będę, czas pokarze.
d007 Napisano 30 Wrzesień 2003 Napisano 30 Wrzesień 2003 Postaram sie wpasc 18 X miedzy 15-17:00. pozdrawiamd007
jagmin Napisano 30 Wrzesień 2003 Napisano 30 Wrzesień 2003 Na spotkanie, jak mniemam po części organizacyje, chętnie przyjadę (czytaj: postaram się przyjechać na 90% - z obecnej perspektywy nie mogę napisać, że z całą pewnością tak). Jadąc zabrałbym ze mapy OWŚ, o których wspominałem wyżej. Proszę o deklaracje, kto chętny aby skopiować potrzebną ilość kompletów.Obok map prawdopodobnie będę miał też nową publikajcę forteczną.PozdrawiamJ
Skoorpion Napisano 30 Wrzesień 2003 Napisano 30 Wrzesień 2003 WitamJa jestem chętny ! Na mapki i inne materiały pisane oczywiście. :-)Skoorpion
d007 Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 Jestem chętny na mapy i publikacje :)Pozdrawiamd007
DUGI Napisano 2 Październik 2003 Autor Napisano 2 Październik 2003 WITAM ! I ja jestem chętny na mapki i publikacjePOZDRAWIAM
DUGI Napisano 10 Październik 2003 Autor Napisano 10 Październik 2003 WITAM !Jutro (sobota) wybieram się pochodzić trochę po fortyfikacjach O.W.Ś. zacznę od P.O. RADOSZOWY jeśli jest ktoś chętny przyłączyć się do mnie to zapraszam.Będę przy dawnych koszarach (przy bramie wjazdowej) P.O.RADOSZOWY około godziny 10:00 jeśli jest ktoś chętny to proszę pisać.POZDRAWIAM
Mathew Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Cześć DugiMam prośbę ,zróbcie parę fotek, jeśli to możliwe i wrzućcie na forum. Chętnie pooglądamy sobie ten odcinek O.W.Ś.Życzę udanej wyprawy.PozdrawiamMathew
Skoorpion Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 WitamQcze DUGI czemu wczesniej nie dałes znać, chetnie bym sie wybrał.Daj znać na mejla jesli jeszcze siedzisz przy kompie i czytasz forum.PozdrawiamSkoorpion
DUGI Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 CZEŚĆ SKOORPION!Niestety nie mogłem wcześniej dać znać że się gdzieś wybierać bo nie wiedziałem czy dziś beda pracował.Jeśli jesteś chętny się ze mną wybrać to ja mogę poczekać na Ciebie w tym miejscu co napisałem.
DUGI Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 Do SKOORPIONATo jest mój nr.telefonu jakby co to zadzwoń603 925 391
DUGI Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 WITAM PONOWNIE!Oto moja relacja z wyprawy po fortyfikacjach P.O.RADOSZOWY , SZYB ARTURA i kawałek P.O.WZG.319.To co widziałem można powiedzieć jednym słowem TRAGEDIA".Ostatnio byłem w tych P.O. wczesną wiosną tego roku wtedy pokazywałem jednemu gościowi w P.O.RADOSZOWY zachowane elementy wyposażenia schronów i ciekawostką było zachowane częściowo (w szybie pod kopułą pancerną)rurki chłodzenia ckmu a dzisiaj przychodzę a tu ani śladu po nich .Niewiem komu były potrzebne takie rurki przecie to nawet zbyt wielkiej wagi nie miało żeby to oddać na złom.Na szczęśćie w kolejnym schronie zachowała się ta instalacja(częśćiowo ale jest i zrobiłem zdjęcie).Po przejściu P.O.Radoszowy poszłem dalej przez odcinek Kochłowoice i dalej do P.O.Szyb Artura.W P.O.Szyb Artura kolejny szok bo tu chyba złomiarze mają swoje eldorado" i jak tak dalej będzie to chyba pozostanie nam tylko oglądanie samego betonu.Niestety nie mam apartu cyfrowego a tylko zwykły a zanim wywołam film to trochę potrawa.Jak mi się uda to wstawię tu fotki zrobione wczesniej.Ps.Koledzy jak byście mogli podać mi nr. waszych telefonów to w przyszłości moglibyśmy się zdzwonić na jakąś wyprawę po O.W.Ś..POZDRAWIAM WSZYSTKICH
duszan Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 WitamJutro planuje ze znajomym połazić po O.W.Ś. a konkretnie zamierzamy spenetrować punkt oporu „Łagiewniki”. Zaczynamy jutro 12 października niedziela o godzinie 11:00 start pod schronem znajdującym się koło drogi Chorzów Bytom i szyn tramwajowych(na mapie tej pozycji umieszczonej na stronie http ://www.fortykrakow.prv.pl schron oznaczony numerem 7). Jeśli ktoś jest chętny serdecznie zapraszam. Jakby, co mój numer GG to 2693068.Pozdrawiam Duszan
DUGI Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 Do DUSZANAWITAM Niestety ja jutro nie mam czasu choć chętnie bym się dołączył do was.Życzę wam miłego zwiedzania.Pozdrawiam.
duszan Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 WitamKróciutka relacja z naszego przedwczorajszego zwiedzania P.O. Łagiewniki. Posiłkowaliśmy się mapą pozycji zamieszczona na stronie www.fortykrakow.prv.pl . Musze zaznaczyć że była to moja wraz z kolegą pierwsza wyprawa na O.W.Ś. i na nas obu to, co zobaczyliśmy zrobiło ogromne wrażenie. I tak wycieczkę zaczęliśmy przy schronie oznaczonym na mapie numerem 7 tym przy szynach tramwajowych i drodze Katowice Bytom. Jak ktoś się interesuje to wie schron jest aktualnie zamknięty i jest remontowany wygląda uroczo. Potem ruszyliśmy w stronę schronu 8 znajdującego się koło mostu kolejowego w dole nasypu. Ten schron akurat jest zniszczony i zasypany ziemią, która całkowicie przykryła kopułę pancerną. Następnie ruszyliśmy w stronę schronu oznaczonego na mapie numerem 9 niestety nie potrafiliśmy go odnaleźć. Kolejnym schronem był schron 6 schron typu „Blokhauz” wokół niego jest chyba jakieś dzikie wysypisko, ale wewnątrz nie jest zaśmiecony. Z zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku zrobił na nas duże wrażenie. W dolnej kondygnacji było trochę wody, ale skacząc po kamieniach, które ktoś tam wcześniej umieścił dało się ją spenetrować. Następnie ruszyliśmy do 15 niestety to kolejny schron, którego nie udało nam się odnaleźć. I tu pytanko czy on w ogóle istnieje?? Zawiedzeni ruszyliśmy do 5 stoi ona w pobliżu przejazdu kolejowego jest w 2/3 przysypana ziemią, ale wejście do tego schronu jest odkopane. Nie udało nam się spenetrować dolnej kondygnacji gdyż jest tam z metr jak nie więcej wody. Potem przyszedł czas na 4 stoi ona na terenie Łagiewnickiego Klubu Sportowego. Jest to klasyczny dwustrzelnicowy schron polowy (jak ktoś był na sierpniowej wyprawie na Wyrach to wie jak takie cudo wygląda jak nie wie niech zajrzy chociażby tutaj http://www.odkrywca-online.pl/picsforum1/wyry_3.jpg ) Dla mnie ciekawe było to, że schron ten w wyniku prac ziemnych, które się wokół niego toczą ma całkowicie zniwelowaną układ ziemny. Obiekt zachowany w dobrym stanie, czysty w środku. Następnie czekał już na nas największy ciężki schron bojowy (2). Zrobił na nas spore wrażenie. Jest w dobrym stanie dolna kondygnacja sucha można się po niej poruszać bez problemów. W środku jest trochę zaśmiecony, ale nie sprawia to większego problemu w poruszaniu się po nim. Potem miała być 1 podobno leży on na prywatnej posesji niestety nie odnaleźliśmy go. Pozostał nam jeszcze schron numer 10, oraz umocnione koszary (12) i magazyn amunicji(11). 10 Po długich poszukiwaniach odnaleźliśmy. Jest w dobrym stanie czysty w środku. Dolna kondygnacja sucha. Nie odnaleźliśmy umocnionych koszar, ale mamy pewne podejrzenia, co do 2 piętrowego budynku znajdującego się przy drodze Katowice Bytom naprzeciwko stacji benzynowej. Aktualnie jest on pomalowany na seledynowo i różowo. Czy mamy racje czy się mylimy i w ogóle czy te koszary jeszcze istnieją??Magazynu amunicji (11) nie odnaleźliśmy. Oprócz tego nie szukaliśmy schronów o numerach 3,13 i 14 podobno nie zachowały się do dzisiejszych czasów?!?Porobiliśmy trochę zdjęć niestety zwykłym aparatem jak wywołamy film postaram się je wrzucić na forum.Pozdrawiam Duszan
duszan Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Witam ponowniePanowie zbliża się 18 październik 2003. W tym dniu planowaliście spotkanie członków „Pro Fortalicjom” z ludźmi zainteresowanymi współpracą z tym stowarzyszeniem. Może zapielibyśmy wszystko na ostatni guzik. Czy data miejsce i czas spotkania i deklaracje różnych osób na temat ich obecności są nadal aktualne?? Jeśli tak to ja jestem wraz z kolegą zainteresowany spotkanie przy schronie w Dobieszowicach 18 października 2003 (sobota) uściślijcie jeszcze godzinę spotkania. Proponowałbym też żeby członek „Pro Fortalicjom” postawił na tym forum Osobny Temat z konkretną informacją dotyczącą planowanego spotkania. Chodzi o to żeby informacja o spotkaniu dotarła do jak największej liczby osób.Pozdrawiam Duszan
duszan Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Kurcze ale się pomyliłem oczywiście Pro Fortalicjum". Przepraszam i pozdrawiamDuszan
d007 Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Ja stawię sie ok godz. 15-16:00 zaraz jak tylko wyjdę z pracy udaję się do Dobieszowic. Duszan jak jedziesz ? Może zabierzemy się razem ?pozdrawiam d007
Gość Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 W temacie spotkania nic się nie zmieniło. Jest to 3 sobota października czyli ostatni dzień otwarty do zwiedzania w tym roku. Schron otwarty będzie od godziny 13.00 do 17.00 jak to bywało do tej pory praktykowane. Ja najprawdopodobniej będę tam siedział już od 13, może nawet trochę wcześniej. Kiedy Wy przyjedziecie to Wasza sprawa. Jako, że widzę że niektórzy pracują lub przyjadą z daleka proponuję godzinę 15.30 jako początek spotkania. Jeśli ktoś się spóźni to nic się nie stanie. W razie czego zamkniemy schron o 17 i posiedzimy sobie sami trochę dłużej. Nie wiem kto jeszcze będzie ze strony Stow, Jagmin pisał powyżej że przyjedzie, pewnie będzie Waldek Machoń (prezes), jakaś ekpia powinna się zebrać... Tak czy siak nie mówcie w domu, że wrocicie o jakiejś konkretnej godzinie bo i tak się pewnie spóźnicie...
Gość Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 Jeszzce kontakt do mnie gdyby ktoś nie potrafił dojechać lub miał jakieś pytania: 505-391-420 (jeśli będę w schronie to się nie dodzwonicie, nie mam tam zasięgu) oraz GG: 4830476
Skoorpion Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 WitamTak jak wcześniej pisałem będę ok 15:00PozdrawiamSkoorpion
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.