Horst Napisano 9 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2006 Posiadam mosiężną klamerkę pruską. Wykop, pokryty jakimś syfem... Jak można bezpiecznie ją oczyścić? Raczej mechanicznie, ale czym? Fotki:http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/12/1255/125581/12558153/125581538http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/12/1255/125581/12558153/125581538_1Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 10 Wrzesień 2006 Share Napisano 10 Wrzesień 2006 wstaw normalne zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2006 A to jest nienormalne? Sorry - czy będzie takie czy na serwie odkrywcy i tak będziesz musiał kliknąć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2006 Oto normalne zdjęcia. Na życzenie mogę jeszcze wstawić skan dokumentu od psychiatry potwierdzającego zdrowie psychiczne i zaświadczające że zdjęcia są NORMALNE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2006 taaaa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 10 Wrzesień 2006 Share Napisano 10 Wrzesień 2006 mosiadz tak nie koroduje :-) trzeba najpierw sprawdzić czy korozja widoczna na fotkach jest z tego fantu czy z czegoś co leżało tuż obok :-) Metody mechaniczne będą skuteczne ale ryzykujesz uszkodzenie mosiadzu - chemia była by całkiem OK ale najpierw trzeba zrobić to co wyżej opisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2006 Czyściłem już mosiądz w chemii i wolę tego już nie robić.Wydaje mi się że ten czarny osad jest skutkiem jakiejś specyficznej gleby - czasami trafiam takie łuski, z zewnątrz pokryte nalotem a pod spoden czerwone.Jeśli nalot nie jest twardy może szczotka ryżowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Wrzesień 2006 Share Napisano 10 Wrzesień 2006 Jesem niezmiernie ciekaw czy koleka TIX poda konkretną metodę chemicznego czyszczenia czy kolejny raz będzie proponował swój magiczny i tajny specyfik.Znajomy z niezłym efektem czyścił mi klamerke carską w wannie ultradwiękowej.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 11 Wrzesień 2006 Share Napisano 11 Wrzesień 2006 nic tam takiego tajnego - kilka kwasów , troszke krzemionki płomieniowej i woda destylowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Wrzesień 2006 Share Napisano 12 Wrzesień 2006 spróbuj kolegopolać klamerkę ajaxem żelem do łazienek-niebieski i zostaw tak na jakie 15 minut może troszkę ruszy syfy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Wrzesień 2006 Share Napisano 12 Wrzesień 2006 a potem proszkiem ajaxa i średnio twardą albo miękką szczoteczkę przetrzyj powinno ją troszkę odczyścić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 12 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2006 Hmm... chemii się boję. Dziś trochę ją poszorowałem mechanicznie i wygląda lepiej. Z tyłu niestety nie ruszona...Może ją wypolerować papierkiem ściernym granulacji 2000? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Wrzesień 2006 Share Napisano 12 Wrzesień 2006 ja Ci mówię 15 min nie ruszy klamry a syfki powinno.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 12 Wrzesień 2006 Share Napisano 12 Wrzesień 2006 Ja czyszczę - najpierw okrągła szczoteczka mosięzna na wiertarkę, następnie filc (również przy uzyciu urządzenia wysokoobrotowego")i pasta polerska. W ten sposób nie utracisz oksydy, patyny (coś w tym stylu). Chemia czysci do gołego metalu.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 12 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2006 No jak wypolerujesz polerką to patyna się przecież zetrze.Klamra po kolejnym etapie czyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 12 Wrzesień 2006 Share Napisano 12 Wrzesień 2006 Mi wychodzi tak jak na tej fotce.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Wrzesień 2006 Share Napisano 13 Wrzesień 2006 Papier ścierny czy polerka zaciera kontury. Zbera matrjał, niszczy. Zwykła szczotka i coś bardzo lekko ściernego jak pasta do zębów(nie metalowa na wiertarce) to bezpieczne rozwiazanie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 13 Wrzesień 2006 Share Napisano 13 Wrzesień 2006 teraz to juz po zawodach... ale nastepnym razem nich polezy w oliwce z oliwek i przecieraj ja szmatką nic nie zniszczysz a klamerka bedzie ładna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 13 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2006 Dość długo leżała w oliwce i to rozmiękczyło osad.Eeee... a co ja w niej zniszczyłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2006 Krzycho, czy to wg Ciebie jest zniszczona klamra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Wrzesień 2006 Share Napisano 15 Wrzesień 2006 Bardziej podoba mi sie ta na fotce nr 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamerka Napisano 29 Wrzesień 2006 Share Napisano 29 Wrzesień 2006 witam . ja swoje klamry czyszcze czarnym domestosem , wkladam ja na 10 do 20 min potem pasta polerska ze szczoteczka do zebow i pieknie wychodzi , z tym ze ja nie czyszcze do golego metalu ,zostawiam patyne. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 29 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2006 U mnie patyny nie było, co widać na foto nr 1. Tylko gruba warstwa brudu i pod spodem goły metal.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.