Skocz do zawartości

skrót KG" - co to za jednostka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy mówi wam coś skrót nazwy jednostki KG" ?
... podobno w przedwojennym Wojsku Polskim była to jakaś jednostka/odział (być może żandarmeria) , bardzo dobrze wyposażona, przeznaczona do działań na terenach leśnych.
Moje informacje są mocno niepewne i niekompletne ale o rozpoznanie tematu poprosił mnie starszy pan, który pamięta jedynie te kilka faktów.
Jeśli ktoś cokolwiek kojarzy na ten temat to będe wdzięczny.

pozdr. and.
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
:) hehe. wszystko możliwe. Człowiek mówi ze ten skrót występował na kołnierzach mundurów. Być może była to jakaś jednostka policji...żandarmeri.. hgw ;).. Wszystkie pomysły mile widziane :)
Napisano
nie baju baju tylko próbuje to ustalić. Człowiek ktory mnie o to pytał ma 75 lat a od wijny minęła jakaś chwila także nie jest wykluczone ze coś mu sie ze skrótem pochrzaniło - a ja próbóje sie upewnić.
A jak nie KG to co ? .. może jakiś zbliżony skrót ?
Napisano
W momencie wybuchu wojny miał 9 lat. Jednostka jak mówisz przedwojenna. Jego wspomnienia dotyczą więc okresu kiedy miał 9, 8, 7 a może i mniej lat.
Co więc mamy. Dziewięciolatka który widział
- bardzo dobrze wyposażony (skąd dziecko mogło to wiedzieć?)
- oddział do działań w lesie (skąd wiedział że do działań w lesie?)
- z oznaczeniami KG na mundurze

Śmiem więc twierdzić, że jako dziecko ten Pan widział poprostu żołnierzy w lesie. Chłopienca fantazja dopowiedziała resztę. Skoro żołnierze byli w lesie, to należy domyślać się że mundurach polowych. Skoro w mundurach polowych, to jedyne oznaczenie literowe jakie mogli mieć na kołnierzu to SPR. Czyli korpusówka szkół podchorążych rezerwy. Twierdzenie, że szkoły te były w przedwojennym Wojsku Polskim bardzo dobrze wyposażone dość mocno mija się z prawdą. Zresztą KG i SPR są tak niepodobnymi skrótami, że wątpię czy i to KG nie jest zmyślone. Nie mamy tu więc do czynienia z niczym innym niż dziecinna opowieść - baju, baju!
Napisano
Jasna sprawa. Pamięć bywa zawodna, zwłaszcza po 70 latach a jak dodamy do tego mocno młody wiek człowieka przed wojną to moze wyjść jakieś tam przekłamanie ale raczej nieświadome. Anyway .. dzieki za podjęcie tematu.

pozdrowienia z Festung Breslau
and.
Napisano
Brygada Górska
- powstała w okresie kampanii wrześniowej
- nie miała oznaczeń BG, ani KG na kołnierzu
- była uzbrojona niejednorodnie

Ile potrzeba żeby zrozumieć, że to była jakaś przypadkowa jednostka?
Napisano
OK, próbuje zebrać informacje na temat o którym nie mam za dużego pojecia a człowiek ktory mnie o to prosił ma 75 lat i również niewiele wie i pamięta. Nie bardzo rozumiem twoją irytację kolekcj.
Napisano
pozwolę sobie dodać mały głos w dyskusji:
otóż widziałem przedwojenną małą fotografię kilku mundurowych z literami KG" ale nie na kołnierzach ale na naramiennikach mundurów. Mundury jakby wojskowe, ale na okrągłych czapkach orzełek nie miał tarczy amazonek (!?). Stąd przypuszczam, że nie było to wojsko a tym bardziej KOP, raczej stawiałbym na policję.
Napisano
Może jednak to funkcjonariusze Straży Granicznej.
Ochraniając południową granicę II RP działali oni także w rejonie Lwowa. W Lwowie była zresztą siedziba Małopolskiego Inspektoratu Okręgowego SG.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SKARBU
z dnia 4 lutego 1930 r.
w porozumieniu z Ministrem Spraw Wojskowych i Ministrem Spraw Wewnętrznych w sprawie umundurowania i uzbrojenia szeregowych i oficerów Straży Granicznej - mówi coś takiego o mundurach SG (zdjęcia)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie