Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny kamień do identyfikacji:)

Saper.17

Pytanie

Napisano

Witam
Byłem ostatnio po polach na monetki z wykrywka polatac i na miedzy w szczerym polu moja uwage przykuł ten kamień, a szczegulnie to wgłebienie w nim, Snuje pewna teorie ze jest to bardzo stary kamien i słuzył do ucierania zboża na mąke, prosze sie niesmiac jesli sie myle ale nieznam sie na tym i to tylko domysly, jest troszke za bradzo symetryczny i to mi nie pasi.:)Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta druga strona kojarzy mi się ze zwykłym kamieniem młyńskim. Oglądałem ostatnio taki jeden (dyży okrągły) i zaskoczył mnie fakt, że jest on posklejany" z mniejszych, regularnych kamieni. Ich powierzchnia przypominała foto 3.
...Choć ta pierwsza strona tego Twojego znaleziska rzeczywiście wygląda na żarno ręczne....
Pozdrawiam i czekam na dalsze losy znaleziska - daj znać koniecznie!
Napisano

Witam
Byłem ostatnio po polach na monetki z wykrywka polatac i na miedzy w szczerym polu moja uwage przykuł ten kamień, a szczegulnie to wgłebienie w nim, Snuje pewna teorie ze jest to bardzo stary kamien i słuzył do ucierania zboża na mąke, prosze sie niesmiac jesli sie myle ale nieznam sie na tym i to tylko domysly, jest troszke za bradzo symetryczny i to mi nie pasi.:)Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam

Napisano
aha własnie wymiary to okolo 35cm na 35cm, mowie okolo bo go nie wzielem do domu bo plecaka nie mialem, ale jak jest to cos ciekawego to jutro go wezne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie