Skocz do zawartości

Feldgandarmeria niemiecka-wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Przecież ludzie z reko mają skądś płaszcze, i chyba jakoś dobierali na siebie.

Nie wiem, nie zajmuję się reko, ale skoro da się zamówić na wymiar normalny mundur i płaszcz, to dlaczego nie dałoby się tego zrobić z płaszczem moto.

Witam,

Z płaszczem może być problem, bo dosyć dawno nikt ich nie sprowadzał. Być może zródełko się wyczerpało. Proponuję szukać wczesnego płaszcza NVA (jest praktycznie identyczny, trochę inny kolor, ale lepszego chyba się nie znajdzie) lub z Austrii. Tamtejsza armia po wojnie także wykorzystywała wzory niemieckie.

Pozdrawiam
Willi

• 1 year later...
Rozumiem że rozmawiamy o typowej Feldgendarmerie będącej żandarmerią wojskową, znienawidzoną w armii i nazywaną psami łańcuchowymi? ; )

Wtedy z tego co wiem (ale za specjaliste się nie uważam) stopnie były takie jak w armii, wyróżnikiem był ryngraf i pomarańczowa waffenfarbe na pagonach i patkach wzoru armijnego, klamra również była wzoru takiego jak nosiła armia (lub SS/LW jesli o ich żandarmerii rozmawialibyśmy). Mundury też były typowe, napewno od roku 40, nie jestem pewny czy na przełomie lt 38/39 nie noszono jeszcze kurtek pochodzenia policyjnego, z brązowymi mankietami i kołnierzem, o nieco waffenrockowym kroju ale z pomaranczowymi (a nie zielonymi) jak u policji wypustkami i takimi samymi narmiennikami, ale za to jak mówie, głowy nie dam.

Jak napisałe Bergfuhrer – żandarmeria polowa będąca odrębnym rodzajem broni, ale będąca częścią składową Wehrmachtu posługiwała się tymi samymi stopniami służbowymi oraz naramiennikami jak pozostałem rodzaje służ – wyróżniała ją jak słusznie zauważył przedmówca pomarańczowa barwa broni (an wypustkach naramienników oraz do 1941 roku na patkach kołnierzowych), ryngraf noszony w trakcie pełnienia służby oraz pomarańczowy orzeł policyjny naszywany na lewym ramieniu mundur.
O tym, by przed rokiem 1940 żandarmeria wojskowa WH korzystała z innych niż armijne wzorów kurtek nie słyszałem nigdy, ale nie upieram się, że tak nie było.

Pozdrawiam
Hindus

Chciałbym gwoli uzupełnienia i rozróżnienia- żandarmeria polowa =/= żandarmerii. Żandarmeria polowa to część armii, działała na jej usługi. Żandarmeria sama w sobie była częścią policji, wyręczała Schupo od obstawiania miast poniżej 5tys mieszkańców... nie wiem tylko, czy tyczyło się to również obszaru Rzeszy, czy tylko terytoriów okupowanych.
Tak czy siak te dwie" żandarmerie się jednak rozróżnia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie