Skocz do zawartości
  • 0

Rondo od klamry ????

Jaro5

Pytanie

Witam.
Prosze o wszelkie sugestie dotyczace tego oto przedmiotu. Średnica 70 mm, materiał raczej mosiądz, na rewersie slady po 4 mocowaniach. na rondo od klamry według mnie troche za duże, wygląda jak jakaś plakietka. Cos podobnego (tylko z carskim orłem) widziałem jako nakładkę na trąbce sygnałówce carskiej

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie jest to prawdopodobnie element iżuterii patriotycznej" - może nawet z okresu po powstaniu styczniowym, ale może też jest to wyrób z Galicji, z początku XX w. albo z okresu międzywojennego. Nie wygląda mi to na przedmiot pochodzenia wojskowego, raczej na gadżet patriotyczny".
Pozdrawiam,
Daniel

Hmmm...rzeczywiście, teraz mnie zagiąłeś". W mojej książce nt. niemieckich klamer (w tym również z symbolami landów)nie figuruje jednak takie godło, chyba, że ten przedmiot pochodzi sprzed 1890 r. Trudno powiedzieć, z początku ten orzeł wydał mi się polski, widziałem podobne właśnie na swego rodzaju biżuterii patriotyczno-religijnej - ryngrafach, medalionach itp.

Witam.
Prosze o wszelkie sugestie dotyczace tego oto przedmiotu. Średnica 70 mm, materiał raczej mosiądz, na rewersie slady po 4 mocowaniach. na rondo od klamry według mnie troche za duże, wygląda jak jakaś plakietka. Cos podobnego (tylko z carskim orłem) widziałem jako nakładkę na trąbce sygnałówce carskiej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie