sieryj Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Napisano 28 Sierpień 2006 wykopałem element dzwona co to za trójka moze data
sieryj Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Napisano 28 Sierpień 2006 wykopałem element dzwona co to za trójka moze data
Brutus Napisano 29 Sierpień 2006 Napisano 29 Sierpień 2006 No to moja wersja odpada końskie są znacznie miejsze choć z wyglądu identyczne. Pozdrawiam
Brutus Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Najprawdopodobniej to koński dzwonek. Numer oznacza pozycję konia w zaprzęgu.
kopijnik2 Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Najprawdopodobniej to koński dzwonek..." ok... Numer oznacza pozycję konia w zaprzęgu." - raczej, napewno, stanowczo - nie.Jeżeli nr. miałby mieć jakieś znaczenie, to należałoby go szukać w rozmiarze dzwonka, czyli wysokości wydobywanego tonu...
Brutus Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Nie będę się upierał bo nie jestem koniarzem, ale byłem posiadaczem takich dzwonków z różnymi numerami od 1 do 10 a dzwonki zawsze były identycznych rozmiarów tzn wydawały ten sam ton. Gość który je kupił twierdził, że oznaczają pozycję konia w zaprzęgu. Nigdy nie spotkałem dzwonka z numerem powyżej 10. Jest to zresztą logiczne bo nie można koni ustawić sobie dowolnie bo nie pojadą.
Pytanie
sieryj
wykopałem element dzwona co to za trójka moze data
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.