Skocz do zawartości
  • 0

pocisk czy flara

kopaczzkedzierzyna

Pytanie

znalezione dziś na terenie obrony przeciwlotniczej , było w osłonie-etuii z karbowanej blachy .Na szczycie widac pozostałość etui wyglądało tak gdyby sam szpic wystawał z opakowania a owy element to okrąg -metalowy oring opakowania. Spłonka wielkości monety5zł zabezpieczona kawałkiem drewnianego walca z o takiej samej srednicy co pocisk czyli 122mm ,spłonka jest wypukła na zewnątrz .
Moze to jakaś flara ?
PS. na czubku jakby zapalnik

moze ktoś to zidentyfikuje?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

znalezione dziś na terenie obrony przeciwlotniczej , było w osłonie-etuii z karbowanej blachy .Na szczycie widac pozostałość etui wyglądało tak gdyby sam szpic wystawał z opakowania a owy element to okrąg -metalowy oring opakowania. Spłonka wielkości monety5zł zabezpieczona kawałkiem drewnianego walca z o takiej samej srednicy co pocisk czyli 122mm ,spłonka jest wypukła na zewnątrz .
Moze to jakaś flara ?
PS. na czubku jakby zapalnik

moze ktoś to zidentyfikuje?

czesc
co do długości to dopiero bede w przyszłym tygodniu ale co do średnicy to mierzyłem linijką i to było gdzieś około122mm a wracając do długośc to tawał pocisku jak widać na zdjęciu- ja mam 182cm wzrostu.
Padło pytanie czy ta blacha to zasobnik - futerał ...
ja też tak myśle ciekawe jest to ze spłonka jest wypukła na zewnątrz ...
moze była jakaś specjalna wyżutnia?????
narazie brak jakielkolwiek informacji
Pozdrawiam
KopaczzKedzierzyna

czesc
Niestety niemam pojęcia ale dodam tylko iz blacha ta nie była szcelnym cylindrem jak wspominałem stożek głowicy wystawał z niej sam pocisk jest jakby z jakiejś masy -moze jest to pocisk oswietlający nasączony czyms przy jakiejś wysokości zapalał sie i swobodnie opadając oswietlał a może powodował wielki kilkusekundowy błysk umozliwiający określenie wysokości samolotów .To wszystko to hipotezy
może jest ktoś kto to zidentyfikuje i wypowie sie co do stopnia niebezpieczenstwa owego przedmiotu.

cześć do flaka to niebędzie bo do 10,5 i 8,8 cm pocisków uzbrojonych wala sie tam dużo i wiem jak wyglądają moje na czubkach mają aluminiowe nastawniki wysokości czy coś kołotego i jest ich bardzo duzo a taką cechą ich wszystkich jest to ze mają u spodu karby /nadlanie w postaci oringu/ natomiast łuski z materiałem prochowym nieznalazłem żadnej jedynie denka z obszczepionymi krańcami
co świadczy o tym ze ktoś je zdetonował.
Owy pocisk jest jednolity niema łuski jest w całości jak na zdjęciu .....Sam niewiem co to za kobyłka tak go nazwałem bo jes największy z wszystkich ktore wykopałem

Kopacz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie