Skocz do zawartości
  • 0

Składana saperka

Horst

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację tej oto łopatki.

Ja osobiście zdaję sobie sprawę że nie jest to drugowojenna saperka, moim zdaniem BW bądź DDR. Została znaleziona na II wojennych pozycjach (pewnie poprzedni poszukiwacz zgubił...)

Dlaczego więc pytam?
Znajomy uparcie twierdzi że to przedwojenna... no cóż, postanowiłem go wyprowadzić z błędu, jak ktoś napisze że to DDR to może zmądrzeje :o)

Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o identyfikację tej oto łopatki.

Ja osobiście zdaję sobie sprawę że nie jest to drugowojenna saperka, moim zdaniem BW bądź DDR. Została znaleziona na II wojennych pozycjach (pewnie poprzedni poszukiwacz zgubił...)

Dlaczego więc pytam?
Znajomy uparcie twierdzi że to przedwojenna... no cóż, postanowiłem go wyprowadzić z błędu, jak ktoś napisze że to DDR to może zmądrzeje :o)

Pozdrawiam

Napisano
Wyglada ze mam taka sama kupiona na rynku w UK:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=292006#292006

Jesli sa 3 takie:
2 wykopy z pozycji niemieckich
1 z UK
To juz jest podejazane pochodzenie takowych.
Tymbardziej ze nie jest to cywilna z okresu PRL, te cywilne to byla zupelna tandeta.
Zas ta moja to jednak solidna robota.
Napisano
Oby tylko... niektóe DDRy też mają ebonitową nakrętkę.

W ogóle profil tej łopatki jest zupełnie niepodobny do oryginału...
Napisano
Profos masz racje kiedyś miałem coś takiego kupiłem jeszcze w Składnicy Harcerskiej największa tandeta blacha zwykła nakretka nigdy nie trzymała jeżeli widać szątki trawiasto zielony kolor i gwint jest przylutowany tylko w dwóch miejscach to jest ten super sprzęt ZHP pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie