Skocz do zawartości

Słowacja nie daleko od naszej granicy

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie mniej jednak zapraszam wszystkich chętnych na wizję lokalną do Świdnika moja teoria może być też błędna –ale miejsce warte odwiedzenia przyznacie?-pozdro
  • Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Byłem też tam i polecam te miejsce . Jedziesz sobie a tu co jakiś czas po drodze takie eksponaty .

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=165758#165758
Napisano
Huk zaintrygowałes mnie. W weekend pojade tam i wyszystko wezmę jeszcze raz pod lupę. Nie upieram się, może faktycznie masz racje. Dziwi mnie tylko nagromadzenie dziur przy górnych i dolnych zawiasach. Co do twojego ostatniego zdania, to bym się niezgodził. Tak jak napisałem wcześniej sdkfz stał jakis czas temu w innym miejscu, jako jeden z wielu zapomnianych tam pomików ( i było parę chętnych na taki fant, dlatego trafił do muzeum).

P.S Polecam skręt w prawo ( jak jedziemy od Polski) tuż przed pomnikiem z pzkpfw IV i T 34 - najpierw kilkanaście szturmujących" t-34, jadac dalej ozrzucone" po obu stronach drogi radzieckie haubice 152, a na samym koncu, w wiosce znowu kilka t-34 pomiędzy budynkami.

pozdr.
Napisano
cis masz racje -Skupienie miał niezłe –podejrzewam iż strzelec szukał słabego punktu na pancerzu ?? dlatego walił w okolice zawiasów ??-nie każdy strzał przebijał –ale to tylko moje domysły-pozdrowienia dla cisa-huk 100
Napisano
witam

Niestety nie. Wypadła mi rekonstrukcja w Stępinie (k.krosna). Przy najbliższym czasie nadrobie zaległości.

pozdr.
p.s. huk prawdopodobnie w pierwszej dekadzie pazdziernika br., w związku z rocznicą przekroczenia przez korpus czechosłowacki granicy, w rejonie świdnika, odbedą się jakieś rekonstrukcje. Byłem tam na takowych dwa lata temu-ogromne wrażenie (ok. 300 statystów z czech i słowacji, transportery, motocykle, karabiny maszynowe,artyleria i jak to określił mój znajomy wojskowy po bitwie przeszło 50 tys. wystrzelonej ślepej amunicji)
  • 2 weeks later...
Napisano
witam

Huk byłem w Świdniku oglądałem tego sdkfz i........ , trudno cokolwiek rzeczowego powiedzeć po zaobserwowanych przeze mnie ubytkach w gasienicy (nie jestem ekspertem w tych sprawach) . Niewykluczone, że ewentualne trafienia padły w czasie jazdy trasportera i nie pokrywają się" z przestrzelona resztą.

p.s rekonstrukcja będzie zorganizowana w rejonie szturmujacych t-34, na poczadku października (jak bede wiedział kiedy podam dokładniejszą datę na maila lub w dziale rekonstrukcje).

pozdr.
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam..Wybieram sie w tamten rejon od jakiegos czasu..mozna by do kogos dołączyć;)??Bo poczatek października pasimi" na max:)Pozdr.. Ps. Mega szacunek dla każdego za wszelkie inf. co najlepiej ogladac(słyszałem m.in o samolociku.. chyba ILe 2.. i ok 65 innych cudach tylko że.. nie wiem z którego msca rozpocząć zwiedzanko:)i choc pare słów czy lepiej pchać sie tam od str.Słowacji czy od RP(bo z pd. naszego pięknego kraju tam pojade:)
Napisano
huk 100 - No samoźevnie maś pravdu:)Nikto ne vi ako je lepśa cesta na Udolie Smrti;P) Velke diki, kamarad:) Doufam źe uvidim se na Slovensku, hej:) Pozdrawiam:)
Napisano

Tak jak pisał cis, warto obejrzeć te kilka stojących w polu i szarżujących" T-34, niecodziennie jest taka możliwość. Jedzie się parę km dalej tą drogą, co stoją 2 czołgi i mogiła.

Napisano
CIS - jestes takze grzebiący czy tylko obserwujący? Bo jak grzebiący lub przynajmniej z tematem na gruncie srednio podmokłym zapoznany to i ja mam coś do Ciebie skoro żeś z Barwinka :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie