Skocz do zawartości

Wykrywacz na monety?

Lysy-Karol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich i proszę o pomoc w wyborze wykrywacza na monety i biżuterię(złoto, srebro, miedź). Na rynku jest tyle tego sprzętu, że trudno się połapać. Czytam dane techniczne i jak jest podana waga w jednym to tej wagi niema w drugim tak, że trudno jest porównywać. Interesuje mnie leki(8-9 godzin pracy) i energio oszczędny. Czy ktoś może mi pomóc PROSZĘ?
Napisano
Są dwa wykrywacze, które spełniają założenia, czyli wykrywacz z najwyższej półki, lekki i ergonomiczny:

Minelab Xterra 70 – w tej kwocie zmieściłby się wykrywacz wraz z trzema cewkami, każda mająca inną częstotliwość pracy. Niskoczęstotliwościowa cewka charakteryzowałaby się największym zasięgiem na większe srebrne monety, średnio częstotliwościowa cewka z kolei to najbardziej uniwersalna cewka na większość spotykanych monet (tu można wybierać pomiędzy koncentryczną a cewką DD) oraz cewka wysokoczęstotliwościowa która na drobne monetki wykonane z metali o słabej przewodności będzie najlepsza.
Wykrywacza zasilany jest jedynie 4 paluszkami (co znacząco obniża wagę sprzętu i zmniejsza koszty eksploatacji) na których pracuje ok. 25 godzin. Wykrywacz jest sprawdzony, sam mam przyjemność z nim chodzić i bardzo go sobie chwalę. Sprzęt zdecydowanie najbardziej uniwersalny z tych tu przeze mnie wymienionych.

Druga propozycja to Teknetics2 – sprzęt również bardzo lekki, również zasilany na 4 paluszki, to chyba najlżejszy i najlepiej wyważony wykrywacz z identyfikacją wizualną i tonową. Jego unikalne funkcje to wyświetlanie na bieżąco właściwości gleby (bardzo przydatne doświadczonemu poszukiwaczowi), specyficzne ustawienia identyfikacji tonalnej (skrócone, resamplowane dźwięki dla żelastwa, aby zmniejszyć efekt wyciszania i maskowania, oraz sygnały od metali kolorowych o długości zależnej od wielkości metalu i szybkości przemiatania, co ułatwia rozpoznać wielkość przedmiotu). Jest to wykrywacz wymagający szybkiego przemiatania, im szybsze przemiatanie tym większy zasięg, stąd szybciej można przeszukać większy teren. Z wykrywaczem osobiście nie mam bogatych doświadczeń z praktyki, tym niemiej zaprojektował go jeden z najbardziej znanych (jeśli nie najbardziej znany) inżynier zajmujący się konstrukcja wykrywaczy metalu. Jedną bolączką tego sprzętu, jaką znam jest większa niż przeciętnie podatność na zakłócenia na terenach miejskich.

Na koniec zostaje jeszcze White’s Matrix M6 i MXT. Sprzęty trochę cięższe niż wyżej wymienione, ale o doskonałej ergonomii wykonania, dzięki czemu większej wagi nie czuć wcale. Na 8 paluszkach pracują ponad 40 godzin. M6 jest to sprzęt bardzo prosty w obsłudze, posiadający jedynie dwa pokrętła i przełącznik, zaprojektowany specjalnie pod monety. MXT ma poszerzoną obsługę o kilka pokręteł i funkcję poszukiwania złota, Am również wyższą cenę. Główna zaleta tego sprzętu to typowy Whites’s-owski wyświetlacz operujący na numerach od -95 do +95 i oferujący dodatkowy rodzaj informacji w postaci słupków, których wielkość ułożenie i rozłożenie dostarcza dodatkowych informacji.
Pozdrawiam
SiD
  • 1 year later...
Napisano
Niema takiego wykrywacza na monety i biżuterię(złoto, srebro, miedź).są na kolorową drobnice a monety złoto srebro między innymi też wykryją ,ale wykryją też nakrętki od wódki ,uszka otwieracze od puszek i całą game miedzianych srubek,kulek,odpadów itp. poco masz sie rozczarować po zakupie
Napisano
Czesc ja mam tesoro silver sabre i chodziłem z nim po plaży i świetnie znajduje monety, biżuterie itp. ja w lesie jedynie drobnicy nim szukam (chodzimy z kolegą na dwa wykrywacze ja mam na drobnice a on typowo na militaria) ale jak kruk1 powiedział na plaży jest pełno kapstli po piwach itp. i zazwyczaj to się odkopuje. bo trudno rozpoznać czy to moneta czy jakiś śmieć.
Napisano
Smutno i ponuro byłoby na forum,gdyby nie super porady kruka,a tak w przypadku dołka" klikamy kruk1 i już stany depresyjne mamy poza sobą.Pzdr. także dla Nokty 8mb.
Napisano
Lysy-Karol - zerknij na ofertę Tesoro i wybierz model w zależności od doświadczenia: jeśli zaczynasz to bierz Cibolę lub Vaquero a jeśli masz doświadczenie to weź pod uwagę Tejona lub Cortesa. Sprzęty lekkie, proste, energooszczędne, zaprojektowane właśnie na monetki, z jedną najlepszych dyskryminacji na rynku. Drugie rozwiązanie to wspomniana wyżej X-70 ale na początek wystarczy Ci jedna, standardowa cewka. Obydwie firmy pojawiają się też dość często na Allegro, masz wiec wybór między nowymi a używanymi. Pozytywne jest to, że akurat na monety i bizuterię nie potrzeba płacić powyżej 1500zł żeby mieć super sprzęt:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
ja jednak proponowałbym dwa sprzęty:X-terra70 i whites matrix m-6. oba znajdują doskonałe fanty jeżeli chodzi o monetki i inny kolor,szczególnie drobny.cena ok. 2200-2400pln.nie chcąc nikogo urazić nadmieniam że nie miałem do czynienia z tesoro.obfitych łowów.aha- whites jako jeden z nielicznych pracuje na tzw paluszkach/8szt./około 40-60 godz./ze słuchawkami.pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie