Skocz do zawartości
  • 0

Pokrywka od menażki...

bjar_1

Pytanie

Ostatnio trafiłem na pokrywke od menażki ,jest ona kształtu prostokątnego ,z zaokraglanymi rogami.
Wysokość pokrywki wynosi 43 mm ,materiał - aluminium ,brak jakichkolwiek zaczepów do rączki lub sygnatur.
Co to może być? Francja?...

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, nie koniecznie...
Rysunek może być niedokładny, a typowe pokrywki od francuskich menażek miały uskok" krawędzi denka i uchwyt do zamykania całości i noszenia.
Tego na rysunku nie widać.

cześć
wymiar wskazuje na IIwojenna francję, a uchwyt mocowany był na dłuższej krawędzi za pomocą nitów
przydałby się jeszcze wymiar poprzeczny
pozdrawiam
andrzej

Ostatnio trafiłem na pokrywke od menażki ,jest ona kształtu prostokątnego ,z zaokraglanymi rogami.
Wysokość pokrywki wynosi 43 mm ,materiał - aluminium ,brak jakichkolwiek zaczepów do rączki lub sygnatur.
Co to może być? Francja?...

Armia francuska stosowała w czasie II WŚ prostokątne menażki aluminiowe (po 1940 r. były też na stanie drugorzutowych jednostek WH).
Prostokątne były też menażki brytyjskie (stal), ale to co jest na rysunku zdecydowanie bardziej pasuje na Francję.

No w sumie wszystko by wskazywało na francuską ,tyle że moja nie ma kompletnie żadnych śladów po przymocowaniu tego drucianego ucha. A na tej fotce Mietka widać ,że było ono przynitowane. No i na tej jest eleganckie sygnowanie fabryki...

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie