Skocz do zawartości

Ort gdański

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pochwalę się swoim niedawnym trafieniem, jak ustaliłem, jest to gdański ort Jana Kazimierza. Nie siedzę mocno w monetach, ale zawsze cieszy oko, jak takie sreberko spod łopaty wyskakuje w ciemnym lesie :-)

Napisano

I rewers. Dobrze widoczna data 1656 i herb Gdańska. Co ciekawe, wyszła ok. 400 km od Gdańska. Czy to często spotykana moneta? Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam!
Daniel

Napisano
Witaj Danielu, z tego co wiem sreberka Jana Kzimierza nie wyskakują zbyt często, w tym roku ktoś sie pochwalił tymfem, poza tym jakoś nic nie rzuciło mi sie w oczy. i wiecej takich lasów.pozdrawiam
Napisano
wydaje mi sie ze jest to 6 groszy ( tzw . szustak) ale dokładnie jaki to musze spojzeć w knigi . na twojej fotce co jest napisane w poscie ( i druga strona ...) na górnej części monety widnieje szczatkowy zapis VI .. ale moge sie mylic
Napisano
bier_1 tak dla porownania masz mojego VI i pod koroną jest rzymska VI a z leksza po prawej napis GROS ARGE ... tak samo jest na twojej monecie i jestem na 100% przekonany ze ta twoja to jest SZUSTAKIE.
Napisano
psorka bier_1 a co do ORA GDAŃSKIEGO to raczej jest niezbyt czenste znalezisko. ale miasto GDAŃSK to było zawsze wolne miasto i monety z cherbem gdańska trafiaja sie nawet u mnie czyli jakies 600 km. od GDAńSKA
Napisano
psorka bier_1 a co do ORA GDAŃSKIEGO to raczej jest niezbyt czenste znalezisko. ale miasto GDAŃSK to było zawsze wolne miasto i monety z cherbem gdańska trafiaja sie nawet u mnie czyli jakies 600 km. od GDAńSKA , mieszkam koło takiej sporej rzeczki a ona byla kiedys spławna do samego GDAńSKA , spławiano nią drzewo i zboza , więc muszono czyms placić , a tym bardziej ze po towar splawiano z GDZńSKA inne towary i walute. w moim terenie monety GDANSKIE to zadkość ale występoją one w calym rejonie naszego kraju i nie tylko , maia swoja cene dzisiaj;))
Napisano
Dzięki za informacje i fajne fotki. Mój ort wyszedł na trasie starego traktu biegnącego przez las wdłóż rzeczki. Przypuszczam, ze gdzieś niedaleko musiała kiedyś być przeprawa lub bród. Jeszcze tam wrócę... A wasze gdzie się trafiły? Trakty czy pola?
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie