danieloff Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Napisano 22 Sierpień 2006 Witam, pochwalę się swoim niedawnym trafieniem, jak ustaliłem, jest to gdański ort Jana Kazimierza. Nie siedzę mocno w monetach, ale zawsze cieszy oko, jak takie sreberko spod łopaty wyskakuje w ciemnym lesie :-)
danieloff Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Napisano 22 Sierpień 2006 I rewers. Dobrze widoczna data 1656 i herb Gdańska. Co ciekawe, wyszła ok. 400 km od Gdańska. Czy to często spotykana moneta? Będę wdzięczny za każdą informację.Pozdrawiam!Daniel
sopel69 Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 Witaj Danielu, z tego co wiem sreberka Jana Kzimierza nie wyskakują zbyt często, w tym roku ktoś sie pochwalił tymfem, poza tym jakoś nic nie rzuciło mi sie w oczy. i wiecej takich lasów.pozdrawiam
bjar_1 Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 W temacie sreberek Jana Kazimierza - mój ostatni szóstak...
maxim026 Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 biar_1 a to nie VI .........??????????????????
maxim026 Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 wydaje mi sie ze jest to 6 groszy ( tzw . szustak) ale dokładnie jaki to musze spojzeć w knigi . na twojej fotce co jest napisane w poscie ( i druga strona ...) na górnej części monety widnieje szczatkowy zapis VI .. ale moge sie mylic
maxim026 Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 bier_1 tak dla porownania masz mojego VI i pod koroną jest rzymska VI a z leksza po prawej napis GROS ARGE ... tak samo jest na twojej monecie i jestem na 100% przekonany ze ta twoja to jest SZUSTAKIE.
bjar_1 Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 Napisałem przecież że to szóstak - zobacz przy pierwszym zdjęciu :) Wrzuciłem go tutaj, bo była wzmianka wyżej o sreberkach Jana K.
maxim026 Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 psorka bier_1 a co do ORA GDAŃSKIEGO to raczej jest niezbyt czenste znalezisko. ale miasto GDAŃSK to było zawsze wolne miasto i monety z cherbem gdańska trafiaja sie nawet u mnie czyli jakies 600 km. od GDAńSKA
maxim026 Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 psorka bier_1 a co do ORA GDAŃSKIEGO to raczej jest niezbyt czenste znalezisko. ale miasto GDAŃSK to było zawsze wolne miasto i monety z cherbem gdańska trafiaja sie nawet u mnie czyli jakies 600 km. od GDAńSKA , mieszkam koło takiej sporej rzeczki a ona byla kiedys spławna do samego GDAńSKA , spławiano nią drzewo i zboza , więc muszono czyms placić , a tym bardziej ze po towar splawiano z GDZńSKA inne towary i walute. w moim terenie monety GDANSKIE to zadkość ale występoją one w calym rejonie naszego kraju i nie tylko , maia swoja cene dzisiaj;))
danieloff Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Napisano 28 Sierpień 2006 Dzięki za informacje i fajne fotki. Mój ort wyszedł na trasie starego traktu biegnącego przez las wdłóż rzeczki. Przypuszczam, ze gdzieś niedaleko musiała kiedyś być przeprawa lub bród. Jeszcze tam wrócę... A wasze gdzie się trafiły? Trakty czy pola?Daniel
bjar_1 Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Moje sreberko wyskoczyło na tych oto ugorach za wsią, było w towarzystwie grosza S.A.P. i oartynki" :)
sopel69 Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 troszeczkę nie na temat, ale bjar!! saperkę" masz niewielką w sam raz na monetki ;)
maxim026 Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 moje wychodza na polach , tam gdzie kiedys była wioska a teras niema nic;)))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.