ksiądz Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Napisano 21 Sierpień 2006 Witam . Kolega znalazł taką odznakę Brygad Młodzieżowych i prosi o szczegółowe info na jej temat . Szukałem gogle ale nic nie znalazłem .Pozdrawiam.
grba Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 Hymn Powszechnej Organizacji Służba Polsce" Znów się pieśń na ustach rwie - SP, hej SP, Nierozłączne siostry dwie, młodzież i SP. Szumem wabi siny morza brzeg, wzywa pieśń Warszawy, Rytmem łopat rozdzwonimy wnet piastowskie szlaki sławy. Nie lęka się pracy, nie - SP, hej SP, Bo swą przyszłość widzi w niej SP, hej SP. Dalej z nami fundamenty kłaść pod gmach Polski nowy, Maszeruje rozśpiewana brać w przyszłości świat tęczowy. Słowa i muzyka: Eugeniusz Pałka
dr.Wstrząs Napisano 21 Sierpień 2006 Napisano 21 Sierpień 2006 Witam.Nie wiem czy szczególowe to będą informacje ale...Zacznijmy od daty 1950-1955. 21.07.1950r został przyjety w formie ustawy Plan 6-cio letni /stąd 6 między latami/. Zakładał on miedzy innymi rozwój przemysłu ciężkiego i metalowego, a sztandarową budową w ramach planu była budowa Nowej Huty.Brygady Młodzieżowe to jak sama nazwa wskazuje brygady młodzieżowe ;), zakładane były w różnych zakładach, także w okresie póżniejszym.Reasumując: prawdopodobnie jest to odznaka okolicznościowa brygad biorących udział w realizacji założeń Planu 6-cio letniego, albo i rozdawana wszystkim brygadom dla podniesienia ważności tego przedsięwzięcia.Ale mogę się mylić.Pozdrawiam dr. W.
ksiądz Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Napisano 22 Sierpień 2006 Dziękuję w imieniu kolegi za wyczerpujące odpowiedzi .Pozdrawiam.
walther Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 Witaj!jest to odznaka pamiątkowa Brygad Mlodzieżowych PO,,Służba Polsce'',została ustanowiona i wprowadzona do nadawania rozkazem Komendanta Głównego PO,,SP'' Nr.36/KGł.z dnia 26 czerwca 1948 oraz zarządzeniem dodatkowym z 1950r.Odznakę otrzymywali wszyscy junacy turnusów w brygadach młodzieżowych PO,,SP''.Odznaką nagradzano również kadre etatową brygad.Odznakę projektował Henryk Grunwald.Przedstawiona jest w formie tarczy,a w górnej części zamiast Orła espowskiego umieszczono flagę w czerwonej emalii(1 wersja),później czerwono lakierowaną(2 wersja).Na fladze umieszczony jest napis:,,1950 6 1955'' (cyfra 6 oznacza plan 6-letni).W dolnej części odznaki widnieje medalion o średnicy 29mm,a w jego środkukontury mapy Polski;pod mapą rysunek kominów fabrycznych.W dolnym obrzeżu napis:,,Brygady Młodzieżowe''Nad napisem dalej w obrzeżu-kłosy zboża.Odznake wykonano w Mennicy Państwowej,z blachy mosiężnej.Jest oksydowana,o wymiarach 32 X 29mm.A cala nazwa organizacji to PO,,SP'' czyli Powszechna Organizacja Służba Polsce,która zostala powolana przez Sejm Ustawodawczy w dniu 25 lutego 1948 roku.Organizacja oparta była na wzorach wojskowych i miała charakter paramilitarny.Organizacja zostala rozwiązana 17 grudnia 1955 roku.I to było by na tyle.Myśle ze troszeczke pomoglem:)Pozdrawiam
Pytanie
ksiądz
Witam . Kolega znalazł taką odznakę Brygad Młodzieżowych i prosi o szczegółowe info na jej temat . Szukałem gogle ale nic nie znalazłem .
Pozdrawiam.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.