egon Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Napisano 21 Sierpień 2006 Witam,Wybieram się na kilka dni do Lublińca i pytanie mam jak w temacie, czy są tam w okolicy jakieś miejsca warte odwiedzenia z wykrywaczem? NIe mam zbyt wiele czasu na szperanie w literaturze, gdyż wyjazd wypadł mi dosyć nagle. Proszę o podpowiedź - może ktoś zna jakąś literaturę na ten temat?dzięki,pozdrawiamEgon
maxim026 Napisano 21 Sierpień 2006 Napisano 21 Sierpień 2006 tak a wszczególności polecam teren koło jednostki DESANTOWO_SZTuRMOWEJ ;)
egon Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Napisano 22 Sierpień 2006 Gdzieś w okolicach parku?Działo się coś tam w wojnę czy sobie jaja robisz?
egon Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 Dzięki,Szukałeś może w okolicy wieżyczek obronnych?
arturatorek Napisano 16 Maj 2009 Napisano 16 Maj 2009 warto, nie warto.Trzeba się nachodzić.a najlepiej wiedzić gdzie dokładnie, bo dużo jest połaci lasów.Osobiście mało co znalazłem.Proponuję nieopodal leżące Kochanowice, Woźniki,Lisów,Herby,Kalety.Tam się wybieram.Najwięcej w Lublinieckich lasach znalazłem różnego rodzaju złomu pozostawionego przez ludzi,lasy niby wyglądają na czyste ale przekonałem się że jednak jest tam duże śmietnisko
batoni Napisano 17 Maj 2009 Napisano 17 Maj 2009 Witam! Arturatorek jesteś może z Lublińca albo okolic? Bo ja mieszkam pod Lublińcem i może wspólnie wybralibyśmy się na wykopki po okolicy? Biegam z kanarkiem Ace 150 i interesują mnie głównie monetki ale militarka też może być :) PozdrawiamBatonio
8total4 Napisano 17 Maj 2009 Napisano 17 Maj 2009 Lisów, Woźniki, koszęcin, kalety i miasteczko śląskie odpadają - wszędzie tablice o niebezpieczeństwie związanym z pozostawioną amunicją artyleryjską.. jeżeli tam ktoś Cie zobaczy, to bez grubego mandatu i artykułu w prasie się nie obędzie..sam lubliniec mysle ze byl kopany jakies 15-20 lat temu, teraz trzeba mieć dużo szczęścia i samemu opracowywać tereny.powiem wprost - nie jest to łatwy temat.pozdrawiam!
icto Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Jako, że to mój pierwszy post - witam.Chciałbym odświeżyć temat, a właściwie odnieść się do ostatniej wypowiedzi.Do Koszęcina mam bardzo blisko, dlatego wybrałem ten las. Myślę, że nie będzie tam dużo śmieci tak jak u mnie pod miastem - choć mogę się mylić.W internecie nie mogę znaleźć żadnej informacji o tym, że ten region jest niebezpieczny. Nie interesują mnie militaria, tylko drobnica. Czy ktoś może potwierdzić to, że jest tam sporo pocisków lub niewypałów bądź, że to nie bezpieczne miejsce i lepiej je ominąć?Dziękuję.
Fahrenheit Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Witam! Jestem z Lublińca i od niedawna też tu szukam. interesuje mnie i militarka i drobnica cho mój wykrywacz na kolorki się nie nadaje. We wakacje też mam w planach skoczy może do Woźnik dlatego podłączam się z pytaniem.
neo1974 Napisano 2 Maj 2010 Napisano 2 Maj 2010 A ma ktoś może jakąś wiedzę historyczną na temat lasów pomiędzy Cyganką, Jeziorem a Herbami Nowymi? Są tam jakieś okopy. Jeden ciągnie się z kilometr prawie prostopadle do linii kolejowej biegnącej między Puszczewem a Herbami. Działo się tam coś ciekawego?
8total4 Napisano 16 Maj 2010 Napisano 16 Maj 2010 Okopy w gminie Herby, związane są z niemiecką linią bodaj OKH Stellungs B2, na tym odcinku praktycznie nie użytą bojowo.Jeżeli nie wierzycie że teren niebezpieczny, to polecam odszukać w sieci materiały dotyczące rozminowywania lasu pod Koszęcinem, o tragedii w której zginął młody chłopak w okolicy Kalet, oraz przyjrzeć się tablicom, jakie przynajmniej niedawno - stały praktycznie na każdym wjeździe do lasu przy drodze na Tarnowskie Góry, a dokładniej odcinek Piasek-Sośnica-Kalety.Zanim stanie się kolejna tragedia, radzę być ostrożny.Podobno także las nad Liswartą w okolicy Lisowa jest paskudnie zaśmiecony wszelkiego rodzaju urwiłapami dużego kalibru.To co nie pasowało do sowieckich armat, zostało zakopane żywcem i pozostawione w nadgranicznych magazynach niemieckich, zdeponowane w ziemi.Radzę posłużyć się zdrowym rozsądkiem i ostrożnością w tych okolicach.pozdrawiam!
8total4 Napisano 16 Maj 2010 Napisano 16 Maj 2010 http://czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,3851823.htmlhttp://czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,5949030.html
proximek Napisano 23 Luty 2013 Napisano 23 Luty 2013 Z opisów w internecie( i nie tylko) wiadomo co i gdzie działo się w 39' i 45'. W tych okolicach (Kalety, Koszęcin itp) prawdopodobnie do dziś pracuje firma proton archeo - trzeba na nich i leśników uważać. Kolega niemal codziennie przejeżdża przez te okolice i twierdzi, że wspomniane tablice ostrzegawcze nadal tam widnieją (dotyczy to bardziej Kalet i Koszęcina). Jestem bardzo ciekawy co firma proton archeo robi z przedmiotami niemilitarnymi, albo legalnymi militariami - chyba nie zakopuje? W prasie natknąłem się już na podobną firmę, która sprawdzała tereny przyszłej autostrady - w ich domach policja znalazła małe arsenały broni i mat.wybuchowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.