pavelock Napisano 19 Sierpień 2006 Autor Napisano 19 Sierpień 2006 Świerzo kupiony sprzęt . Trochę trudno jest się połapać w ustawieniach . No i w terenie na razie słabiutko . Prawdopodobnie cos źle ustawiam . Zwracam sie do tych , którzy używają 50 - tki o przybliżenie swoich początków z tym sprzętem i jak sobie poradzić z wykrywką w terenie .
VanWorden Napisano 19 Sierpień 2006 Napisano 19 Sierpień 2006 Witam!Pavelock - na forum XLT jest kilku exterrorystów uzywających X70.. Główne rady dotyczą tak samo X50, więc proponuję Ci ich także podpytać:) Swoją drogą to napisz w czym problem i postaram Ci się pomóc..PozdrawiamVW
pavelock Napisano 20 Sierpień 2006 Autor Napisano 20 Sierpień 2006 Witam !Ogólnie sprzęt jest niezły , tylko niesłychanie skomplikowany. Chciałbym dowiedzieć się jak ktoś inny rozpoczynał z nim przygodę . Nie mogę sie połapać z tymi numerami metali , raz pokazuje na złoto 12 , innym razem 9 , albo 3 . Do tej pory chodziłem z Lisem , Masterem , mam Tesoro Cibolę , a teraz Minelaba 50 .pozdr. pavelock
JanekSiD Napisano 20 Sierpień 2006 Napisano 20 Sierpień 2006 Ja bym powiedział, że X50 nie jest ani trochę bardziej skomplikowane od Ciboli. Po prostu wymaga innego podejścia.1) Kluczowe dla zasięgów jest dostrojenie do gruntu! W trybie all metal znajdź miejsce gdzie nie ma żadnych sygnałów. Wciśnij klawisz odpowiedzialny za strojenie do gruntu. Używając klawiszy + i – tak wyreguluj wykrywacz aby przy podnoszeniu i opuszczaniu sondy sygnał się nie zmieniał lub robił to nieznacznie.2) Używaj jak najmniej dyskryminacji. Zdyskryminuj tylko żelastwo (numery minusowe) i najwyższy numer (kamienie magnetyczne). Kop wszystkie sygnały które są w miarę powtarzalne i jednoznaczne. Identyfikacja na ekranie przydaje się wówczas, kiedy wykopujesz 10 śmieć który ma zawsze ten sam numer, lub numer bardzo zbliżony, wtedy możesz takiego numeru nie kopać (ze świadomością, że jednak możesz coś wartościowego pominąć).3) Czułość podnoś tak długo aż wykrywacz zacznie wydawać niekontrolowane dźwięki (bez obecności metalu) i wtedy obniż o jeden lub dwa.4) Przedmioty znajdywane w ziemi są zrobione z różnych stopów metali (prawie nigdy z czystego konkretnego metalu) do tego mają różne kształty. Stad nigdy nie będziesz w stanie powiedzieć, że dany numer to dany rodzaj metalu. Złoty pierścionek może mieć numer od 3 do 12, złota moneta bliżej 20 kilku, złota sztaba powyżej 30 etc. Stąd numery na ekranie staja się wartościowe dopiero w połączeniu z doświadczeniem oraz wiedzą co na konkretnym miejscu można znaleźć.Reszta to tylko praktyka. Im więcej godzin w terenie tym będziesz miał lepsze wyniki. W razie czego pytaj.
VanWorden Napisano 20 Sierpień 2006 Napisano 20 Sierpień 2006 Dokładnie tak. Po pewnym czasie będziesz miał już pewność co jest pod cewką, to kwestia wprawy:)PozdrawiamVW
pavelock Napisano 20 Sierpień 2006 Autor Napisano 20 Sierpień 2006 Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam. pavelock
leniu Napisano 20 Sierpień 2006 Napisano 20 Sierpień 2006 Ja uzywam teraz xterra 70Co do ostatniego segmentu to radze ci go włączyć, poniewasz czasami jezeli moneta jest zakopana głeboko pokazuje ja jako ostatni segment w x70 48" (chodzi tu o monety powyzej 40 segmentu), w miare wygrzebywania ziemi z nad monety sygnał stabilizuje sie (zapewne ma na to wpływ rodzaj gleby), juz kilka monet wyciągnołem na ostatnim segmencie. Pozdrawiam.
VanWorden Napisano 21 Sierpień 2006 Napisano 21 Sierpień 2006 Leniu - czy mozesz przysłać mi swój adres email na priva? Mam pytanie:)PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.